Μετά το Πάσχα αναμένεται να ψηφιστεί η νέα δικονομία του ΣτΕ που θα βάλει στον δικαστικό μηχανισμό εκδίκασης τους 50 εισηγητές – Την παρουσίασε χθες ο Γιώργος Φλωρίδης στο Υπουργικό – Ένας δικαστής θα παρακολουθεί (χρεώνεται) κάθε υπόθεση μέχρι τέλους – Στην Ολομέλεια θα πηγαίνει μόνο εφόσον κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο που θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
Τους ρυθμούς ταχύτητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα επιχειρήσει να αλλάξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη νέα δικονομία που θα έρθει προς ψήφιση, πιθανότατα μετά το Πάσχα, με προοπτική να εφαρμοστεί από το νέο δικαστικό έτος. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να ξεστοκαριστεί ένα εύρος πολλών χιλιάδων υποθέσεων που σχετίζονται και με επενδύσεις.
Άλλωστε το θέμα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη αποτελεί τον υπ΄αριθμόν ένα ανασταλτικό παράγοντα επενδύσεων, όπως καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες.
Το σχέδιο
Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο απο τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης : “Τον ίδιο στόχο (σ.σ επιτάχυνση) υπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος Υπουργός, με ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης, αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου. Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει και συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία”.
Η ανακοίνωση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου “με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ενίσχυση της προδικασίας με τη θέσπιση αυστηρών δικονομικών προθεσμιών και προϋποθέσεων, η επέκταση της διαδικασίας σε συμβούλιο, η ενίσχυση του ρόλου των Εισηγητών του Δικαστηρίου, ο εξορθολογισμός της κατανομής της δικαστηριακής ύλης μεταξύ των δικαστών, ο περιορισμός των αναβολών, καθώς και η συζήτηση στο ακροατήριο των πλέον σημαντικών υποθέσεων, εφόσον είναι ώριμες και εκκαθαρισμένες, ενώ παράλληλα προβλέπονται διατάξεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και για τον εξορθολογισμό της πιλοτικής δίκης.
Ειδικότερα, με τη μεταφορά όλων των απαιτούμενων δικονομικών ενεργειών και διαδικαστικών πράξεων στο στάδιο της προδικασίας, επιχειρείται οι υποθέσεις να φθάνουν σύντομα στο ακροατήριο, προκειμένου να εκδίδεται απόφαση το συντομότερο.
Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά κατηγοριών διαφορών, ως ακυρωτικών διαφορών ή διαφορών ουσίας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αρμοδιότητα των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή της δικαστηριακής ύλης εντός της διοικητικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ, τέλος, καταργείται ο θεσμός της παρέμβασης στην πιλοτική δίκη και προβλέπεται η άσκηση εφέσεως ή αιτήσεως αναιρέσεως, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων του παραδεκτού του ν. 3900/2010 (ύψος του ποσού της διαφοράς, προβολή ισχυρισμών).
Οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν ήδη συζητηθεί και υιοθετηθεί και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας”.
Τι εννοεί
Το μεγάλο ζήτημα αποτελεί για το ανώτατο δικαστήριο το πεδίο των αναβολών δικών, που εντός του ΣτΕ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα πολλές φορές, κυρίως, αφορά σε οίκοθεν αναβολές, δηλαδή με ευθύνη των δικαστών κι όχι κατόπιν αιτήματος των διαδίκων, όπως έχει καταγράψει πολλάκις το dikastiko.gr
Αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 11.000 αδίκαστες υποθέσεις, αριθμός μεγάλος μεν αλλά μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, όταν στις αρχές του 2010 είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης έδωσε σοβαρές λύσεις ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ελέω αναβολών ( 72 φορές είχε αναβάλλει ένας δικαστής μια υπόθεση) αλλά ευθύνης του ελληνικού δημοσίου που καθυστερεί πολύ να συμπληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης επί τρία ή και περισσότερα χρόνια.
Έτσι οι αλλαγές μέσω της τροποποίησης της Δικονομίας σε συνεργασία βέβαια με το δικαστήριο, θα είναι ριζικές:
– Στην επεξεργασία των υποθέσεων θα μετέχουν, δηλαδή θα εισηγούνται, και οι νεότεροι δικαστικοί, που έως τώρα έχουν τον βαθμό του εισηγητή και προς το παρόν διαδραμάτιζαν μόνον επικουρικό ρόλο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι περίπου 50 νέοι δικαστικοί, που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ, θα αναλαμβάνουν υποθέσεις, αυξάνοντας κατά πολύ τον αριθμό των δικαζόμενων υποθέσεων.
-Μια υπόθεση, όταν θα εισέρχεται στο δικαστήριο, αμέσως θα χρεώνεται σε ένα δικαστή και αυτός θα την παρακολουθεί και θα έχει την ευθύνη της μέχρι το τέλος.
-Οι υποθέσεις, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δεν θα φθάνουν στο ακροατήριο παρά μόνον αν είναι πολύ σύνθετες και σοβαρές. Αλλιώς θα ανατίθενται σε δικαστικό συμβούλιο για να δικάζονται σύντομα και μόνον αν κρίνεται ότι η υπόθεση πρέπει να εισαχθεί στο ακροατήριο θα πηγαίνει εκεί. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα και να ισχύσουν με το νέο δικαστικό έτος, τον Σεπτέμβριο.