Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης άνοιξε τον διάλογο για τις επερχόμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Τι προαναγγέλλει για τις νέες τροποποιήσεις στην εκδίκαση αστικών και διοικητικών διαφορών.
Ευρείες αλλαγές στην εκδίκαση αστικών και διοικητικών διαφορών (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και δικονομία του ΣτΕ αντιστοίχως) με τελική στόχευση μείωση “έως 50% του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης τα επόμενα δύο χρόνια»”, προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, αναφερόμενος στις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης για επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές
Ο υπουργός τοποθετήθηκε για τον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προσδώσει επιτάχυνση κατά 25% στη Δικαιοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που η ταχύτητα στην έκδοση αποφάσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επενδύσεις, όπως δείχνουν οι μετρήσεις διαχρονικά. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 146η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. «Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών, δεν αρκεί”, τόνισε ο υπουργός, “η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1000 ειρηνοδίκων στα πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται αναμένεται μία επιτάχυνση ,όπως σας είπα, της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο».
Εριξε λοιπόν στη δημόσια συζήτηση δυο αλλαγές προς συζήτηση:
-Τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νέα νομοθεσία για την εκδίκαση των αστικών διαφορών) που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού
-Τη νεα δικονομία του ΣτΕ η οποία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε ένα δικαστή και σε προθεσμία ως τρεις μήνες ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος και από εκείνον που κάνει την προσφυγή και από το δημόσιο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις – κατά κύριο λόγο- θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σύντομα και μόνον κατ΄εξαίρεση σε ακροατήριο. Παράλληλα θα βάλει φραγμό στις ατέρμονες – οίκοθεν- αναβολές.
Όπως είπε δε ο νέος δικαστικός χάρτης εάν συνδυαστεί με τη νέα πολιτική δικονομία, και την ανάθεση μέρους των υποθέσεων (δικαστηριακής ύλης που μεταφέρθηκε ήδη) σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.