Οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – Τι αντιμετωπίζουν. Πώς θα κινηθεί η εφορία μετά τις φορολογικές δηλώσεις.
Στο τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 31 Ιουλίου 2024 πιθανότατα ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου να «αυγατίσει» και να ξεπεράσει τους 3.878.712, επίπεδα που κινούνται σήμερα.
Αυτό θα συνεπάγεται και πως οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα ξεπεράσουν τα υφιστάμενα επίπεδα των 2.141.258 , ενώ και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα ξεπεράσουν τους 1.506.475.
Ποια τύχη περιμένει όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους και βρεθούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης; Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων:
Το κατασχετήριο κοινοποιείται από τις φορολογικές αρχές στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου. Σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.
Ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.
Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.
Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.