Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Εν προκειμένω, η ψηφιακή… χείρα βοηθείας όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας και την ακρίβεια των στοιχείων που τηρούνται στις υφιστάμενες βάσεις δεδομένων και στα μητρώα του Δημοσίου μέσω διαλειτουργικότητας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους πολίτες σχετικά με τα οχήματά τους, αλλά και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή ελέγχων και συνακόλουθων κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως η ασφάλιση, το ΚΤΕΟ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στοιχείων για τα οχήματα.
Υπό την ευθύνη του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου καταβάλλεται για πρώτη φορά η προσπάθεια να καταστεί εφικτή μέσω της διαλειτουργικότητας η συγκέντρωση των πληροφοριών για το ίδιο όχημα, καθώς μέχρι σήμερα το γεγονός ότι τα στοιχεία υπάρχουν σε τουλάχιστον 11 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα και μητρώα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα για τον αριθμό των οχημάτων, για τους ιδιοκτήτες τους, για το καθεστώς κυκλοφορίας τους, ενώ γίνεται μετ’ εμποδίων η λειτουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Χιλιάδες παραβάσεις
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστα οχήματα, αριθμός που υφίσταται μικρές αυξομειώσεις κάθε χρόνο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, την ώρα που δεν έχουν δηλώσει ότι τα οχήματά τους είναι σε καθεστώς ακινησίας. Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος να εντοπιστούν οι προαναφερθείσες σοβαρές παραβάσεις ήταν ο έλεγχος που διενεργείται μέσω της Τροχαίας. O νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών για ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε. (2118/21), για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία των οχημάτων και τέθηκε στις 10 Μαΐου σε διαβούλευση, προβλέπει στο άρθρο 22 τη συγκέντρωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) των συγκεκριμένων πληροφοριών.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι εφεξής θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ανά εξάμηνο, ενώ κρίσιμη είναι η ένωση των μητρώων και των συστημάτων του Δημοσίου, στα οποία είναι καταχωρισμένες οι πληροφορίες για κάθε όχημα, καθώς έως τώρα δεν υπήρχε η κατάλληλη διαλειτουργικότητα. Μάλιστα, τα ψηφιακά μέσα, όπως οι κάμερες στις οδικές αρτηρίες ή τα scanners πινακίδων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιστρατεύονται με στόχο τον εντοπισμό των οχημάτων.
O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει στη Realnews ότι «με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών υπηρεσιών. Κοινός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα οδικής ασφάλειας, καθώς και τη διαφάνεια των διαδικασιών. Με τη νέα εφαρμογή, που θα είναι σύντομα διαθέσιμη για τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα έχουμε τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουμε τα δεδομένα των οχημάτων στις αντίστοιχες βάσεις και στα μητρώα του Δημοσίου, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των ελεγκτικών Αρχών του υπουργείου Μεταφορών». Σημαντικό κρίκο στην εν λόγω διαδικασία αποτελούν ο εντοπισμός και η εκκαθάριση, από τη ΓΓΠΣΨΔ, των οχημάτων που, ενώ στην πράξη είναι αδρανή, σε κάποια μητρώα του Δημοσίου εμφανίζονται ως ενεργά. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αδρανοποίηση των οχημάτων θα γίνεται με ενημέρωση των ιδιοκτητών στα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας που έχουν δηλώσει, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα δηλώσεων ή αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα αναπτύξει η ΓΓΠΣΨΔ. Ακολούθως θα υπάρχει η δυνατότητα τακτικής διενέργειας ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ειδοποίησης των πολιτών, αλλά και αυτοματοποιημένης επιβολής των προβλεπόμενων προστίμων σε περίπτωση διαπίστωσης παραλείψεων ως προς τις υποχρεώσεις για ασφάλιση, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.
Τα πρόστιμα
Βάσει των διατάξεων της νέας νομοθεσίας, τα πρόστιμα για τα δίκυκλα διαμορφώνονται στα 250 ευρώ, για τα Ι.Χ. στα 500 ευρώ και για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης στα 1.000 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού της παράβασης, ο υπεύθυνος οφείλει και να πληρώσει το πρόστιμο και να ασφαλίσει το όχημά του. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, προβλέπεται επανάληψη του ελέγχου εντός τριών μηνών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται νέο πρόστιμο και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες, με κυβερνητικά στελέχη να παρατηρούν πως πρόκειται για τη θέσπιση των πλέον αυστηρών ποινών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν εξάλλου πως σε μια περίοδο που το κυκλοφοριακό ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια οδηγούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οφέλη από τη νέα νομοθεσία είναι σημαντικά, όσο και προφανή, όπως η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας και το ΚΤΕΟ. O γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Αναγνωστόπουλος κάνει λόγο για «μια ψηφιακή, όσο και αυτονόητη μεταρρύθμιση» και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έφτασε η στιγμή να βάλουμε σε τάξη και τα μητρώα οχημάτων, που τηρούνται σε επιμέρους φορείς του Δημοσίου, ώστε να γνωρίζουμε ποια οχήματα κυκλοφορούν και ποια δεν υφίστανται πια στην κατοχή μας. Δεν είναι δυνατόν να εντοπίζουμε ανασφάλιστα οχήματα μετά από ατυχήματα ή να κυκλοφορούν οχήματα χωρίς να έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας. Και αυτό γίνεται πράξη τους προσεχείς μήνες».
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews