Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, που κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος, έπειτα από τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ λίγο νωρίτερα μια μητέρα θύματος της φωτιάς είπε στους δικαστές: «Να πάτε μέσα και να γυρίσετε με ψηλά το κεφάλι. Έχετε οικογένειες. Μας κατέστρεψε».
Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα για να απολογηθεί, αλλά ο συνήγορος του ανέγνωσε δήλωση προς το δικαστήριο ζητώντας να μην θεωρηθεί ασέβεια η απουσία του από τη δίκη. «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου» ανέφερε στη δήλωση που αναγνώστηκε και συμπλήρωσε πως για νομικούς λόγουςδεν αποδέχεται την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επικαλούμενος ρήτρα απόλυτης επικουρητικότητας και συρροή των δύο αδικημάτων.
Η κατάθεση Λιότσου
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στη δίκη ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος που είχε διοριστεί από την εισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να εκδώσει πόρισμα για τα αιτία της πυρκαγιάς, κατέθεσε πως «με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα στο ΕΣΚΕ συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από Ματθαιόπουλο. Όταν τυγχάνε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…» και άλλα».
Μάλιστα, όπως περιέγραψε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε να μην συντάξει την την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα, να αποδώσει τι έγινε στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών.
«Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες, είτε με λόγια : «πρόσεξε τι γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι το ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια»,συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση.»
Ο μάρτυρας ανέφερε πως σε συνάντηση του με τον κατηγορούμενο στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, «άρχισε να με απειλεί, «θα σε σκίσουμε», «η Δούρου, το δασαρχείο», ότι «έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε». Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη, μου είπε θα κάνουμε το καθήκον μας. Μου είχε πει μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς. Τον Μάρτιο, στις 5, πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγορος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή.»
«Αποδείχθηκε η ενοχή του»
Την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών του κατηγορουμένου ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας πως «από όλη αποδεικτική διαδικασία προέκυψε η ένοχη του κατηγορούμενου και άλλωστε και ο ίδιος με δήλωση του ομολόγησε στο δικαστήριο.».
Για την απόπειρα παράνομης βίας η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως το αδίκημα «συνίσταται στην απειλή που υπέστη ο πραγματογνώμονας ενώ η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στην πίεση που του ασκήθηκε να απέχει από το διορισμό ως πραγματογνώμονα, να συντάξει την πραγματογνωμοσύνη όπως ήθελε ο κατηγορούμενος και επιπλέον του είχε ζητηθεί να είναι διαρκώς σε επαφή για τις ενέργειας του και να έχει επαφή για σύνταξη πορίσματος.».