Μια νέα κατηγορία πολιτών εντάσσεται στους “ευάλωτους” οφειλέτες. Αυτό αφορά τους πολίτες με αναπηρία το οποίο θα γίνεται συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους, όπως αναφέρεται σε άρθρο που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αναλυτικά στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου με τίτλο” Κριτήρια ευάλωτου οφειλέτη – Τροποποίηση περ. α) άρθρου 217 και παρ. 5 άρθρου 225 ν. 4738/2020″ αναφέρονται τα εξής:
1. Στην περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 308), περί ορισμών, προστίθενται τα άτομα με αναπηρία στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) Ως «ευάλωτος οφειλέτης» νοείται ο οφειλέτης, στο πρόσωπο του οποίου πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), καθώς και άτομα με αναπηρία, εφόσον το ποσοστό αναπηρίας τους, σε συνδυασμό με το εισόδημα και την περιουσία τους, τους προσδίδουν τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη.».
2. Στην παρ. 5 του άρθρου 225 του ν. 4738/2020 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του αρμόδιου Υπουργού για τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθορίζονται η αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία βάσει της οποίας διαπιστώνεται ότι οφειλέτης εμπίπτει στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, η διαδικασία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της βεβαίωσης του ευάλωτου οφειλέτη, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία προσδίδουν σε άτομα με αναπηρία τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217.».
«Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους servicers, διευρύνονται τα κριτήρια «ευάλωτων οφειλετών» προκειμένου να συμπεριλαμβάνουν και πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη καθώς και το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα εισαχθούν στον ορισμό των ευάλωτων οφειλετών » σημειώνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωση του.
« Με ειδική διάταξη διευρύνουμε τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων συμπολιτών μας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς πλέον και τα άτομα με αναπηρία, με διευρυμένα όρια εισοδήματος και περιουσίας, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθεια τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο θέμα των ευάλωτων οφειλετών.
Ποια είναι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί σήμερα κάποιος ευάλωτος οφειλέτης
Γενικά σημειώνεται πως ως «ευάλωτος οφειλέτης» νοείται εκείνος που πληροί σωρευτικά τα ισχύοντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια . Υπενθυμίζεται πως για να λάβει σήμερα κάποιος οφειλέτης την βεβαίωση του ευάλωτου θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:
Α. Εισόδημα
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να είναι 7.000 ευρώ
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 μέλη θα πρέπει να είναι 10.500 ευρώ
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από 3 μέλη θα πρέπει να είναι 14.000 ευρώ.
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από 4 μέλη θα πρέπει να 17.500 ευρώ
- Το ετήσιο εισόδημα για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από από 5 μέλη και πάνω θα πρέπει να είναι 21.000 ευρώ
Β. Αξία ακίνητης περιουσίας
Αλλά τίθενται και κριτήρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας. Αναλυτικά:
Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Η αξία της ακίνητης περιουσίας προσδιορίζεται στο ΕΝΦΙΑ.
Την βεβαίωση αυτή μπορούν να εκδώσουν όσοι δανειολήπτες έχουν λάβει έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους σε πλειστηριασμό και όσοι έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει οι δανειολήπτες να ξεκινήσουν αίτηση στην πλατφόρμα για την βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του νομοσχεδίου εδώ