Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια για ψηφιακούς ελέγχους οχημάτων, αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, ψηφιοποίηση τέλους χαρτοσήμου, επιτάχυνση δημοσίων επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και αποδοτικότητα.
Ηκυβέρνηση ετοιμάζει ένα μπαράζ νομοσχεδίων που θα φέρουν σημαντικές ανατροπές σε διάφορους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας, τις ΔΕΚΟ, και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα επιφέρουν αλλαγές με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα.
Νέο πλαίσιο για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Η αρχή θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο ψηφιακών ελέγχων και προστίμων για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα. Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα ξεκινούν από 250 ευρώ για δίκυκλα, αυξάνονται στα 500 ευρώ για επιβατηγά και φτάνουν τα 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Για την εκπρόθεσμη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας προβλέπονται πρόστιμα 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο, και 100% από τον Μάρτιο.
Αλλαγές στις ΔΕΚΟ
Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο. Οι αλλαγές θα ακολουθήσουν το μοντέλο της ΔΕΗ, με διορισμό διοικήσεων από την αγορά, βάσει τυπικών και επαγγελματικών προσόντων, χωρίς τις μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Επίσης, θα δημιουργηθεί νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.
Μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου
Στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου, που επιβαρύνει εκατοντάδες συναλλαγές και συμβάσεις. Το τέλος χαρτοσήμου θα ψηφιοποιηθεί, εκσυγχρονιστεί και σε ορισμένες συναλλαγές θα καταργηθεί. Η μεταρρύθμιση, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.
Επιτάχυνση δημοσίων επενδύσεων
Επίσης, έως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων. Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν τη σύσταση μηχανισμού για τη διασφάλιση της συντήρησης των έργων και έναν ξεχωριστό λογαριασμό χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο με φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ισχύ των επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, με υψηλότερα φορολογικά κίνητρα για την απορρόφηση μικρών εταιρειών από μεγαλύτερα σχήματα, καθώς το ισχύον καθεστώς μείωσης φορολογίας κατά 30%-50% για 9 έτη αποδείχθηκε περιορισμένης αποδοτικότητας.
Η κυβέρνηση σκοπεύει με αυτές τις πρωτοβουλίες να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να προωθήσει την καινοτομία, εστιάζοντας σε τομείς που θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.