ΑΠΟΦΑΣΗ
Bryska κατά Ουκρανίας της 04.07.2024 (προσφυγή με αριθ. 11706/13)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Δικαστήριο επανέφερε στις 4 Ιουλίου 2024 κατ’ εξαίρεση στον κατάλογο των υποθέσεών του την προσφυγή. Το Δικαστήριο την είχε διαγράψει αρχικά (μαζί με ορισμένες άλλες) από τον κατάλογο των υποθέσεων στις 2 Νοεμβρίου 2023. Λόγω της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποστείλει αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου στο κράτος αυτό. Δεδομένου ότι το έντυπο της προσφυγής δεν ανέγραφε άλλο τρόπο επικοινωνίας εκτός από ταχυδρομική διεύθυνση (όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και η προσφεύγουσα δεν είχε έρθει σε επαφή με το Δικαστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν επιθυμούσε πλέον να συνεχίσει την προσφυγή της.
Το Δικαστήριο δημοσίευσε ανακοινωθέν Τύπου σχετικά με την απόφαση αυτή, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή των προσφευγόντων, τους οποίους αφορούσε η απόφαση αυτή και να τους παράσχει τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με το Δικαστήριο.
Η κα Bryska επικοινώνησε με το Δικαστήριο, έχοντας δει την κάλυψη της απόφασης της υπόθεσής της στον Τύπο, εκδηλώνοντας την επιθυμία να συνεχίσει την προσφυγή της. Δεδομένων των λόγων για τους οποίους είχε αρχικά διαγραφεί η υπόθεση, συνέτρεχαν εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούσαν την αποκατάσταση και, ως εκ τούτου, το Δικαστήριο διέταξε την επαναφορά της αίτησής της στον κατάλογο των υποθέσεών του.
Το Δικαστήριο μπορεί να επαναφέρει προσφυγή που είχε προηγουμένως απορρίψει στον κατάλογο των υποθέσεων του σύμφωνα με το άρθρο 43 § 5 του Κανονισμού του, όταν «θεωρεί ότι το δικαιολογούν εξαιρετικές περιστάσεις».
ΔΙΑΤΑΞΗ
άρθρο 43 § 5 του Κανονισμού
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Η προσφεύγουσα, Lyudmyla Vasylivna Bryska, είναι Ουκρανή υπήκοος. Μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Δικαστήριο έλαβε ορισμένα μέτρα σχετικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν την Ουκρανία (βλ. δελτίο Τύπου της 2ας Μαρτίου 2022). Στις 29 Αυγούστου 2022 ανακοίνωσε ότι «η εξερχόμενη αλληλογραφία με τους προσφεύγοντες θα επαναληφθεί, στο μέτρο του δυνατού, και γενικές πληροφορίες που απευθύνονται σε όλους τους προσφεύγοντες θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Δικαστηρίου». Ανέφερε ότι λόγω «της διακοπής των διεθνών ταχυδρομικών υπηρεσιών από και προς την Ουκρανία, το Δικαστήριο θα επικοινωνούσε με τους προσφεύγοντες μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας του, eComms». Η αίτηση της κ. Bryska διαγράφηκε από τον κατάλογο υποθέσεων του Δικαστηρίου στις 2 Νοεμβρίου 2023, καθώς δεν είχε συμπεριλάβει στην αίτησή της άλλη λειτουργική μέθοδο επικοινωνίας πλην της ταχυδρομικής διεύθυνσης. Δεδομένου ότι το Δικαστήριο δεν μπορούσε να αποστείλει ταχυδρομική αλληλογραφία στην Ουκρανία, έκρινε ότι δεν επιθυμούσε πλέον να συνεχίσει την αίτησή της. Βλέπε Bryska και 5 άλλοι κατά Ουκρανίας (αριθ. 11706/13 και 5 ακόμη) για περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Επιτροπή του Δικαστηρίου που αποφάσισε για την υπόθεσή της δήλωσε ότι η αποκατάσταση θα ήταν δυνατή σε περίπτωση που η ίδια (ή άλλη προσφεύγουσα) ερχόταν σε επαφή. Το Δικαστήριο εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την απόφαση με σκοπό να τονίσει αυτό και να δώσει μια πρόσθετη ευκαιρία στους θιγόμενους προσφεύγοντες να μάθουν για την απόφαση και να επικοινωνήσουν με το Δικαστήριο. Αφού έλαβε γνώση της απόφασης από τα μέσα ενημέρωσης, στις 27 Μαΐου 2024 η κα Bryska επικοινώνησε με το Δικαστήριο και έδωσε εξηγήσεις για τη μακρά σιωπή της και ζήτησε να επανέλθει η αίτησή της στον κατάλογο των υποθέσεων. Παρείχε έγκυρο αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…
Το ΕΔΔΑ δεδομένων των λόγων για τους οποίους είχε διαγραφεί η υπόθεση, έκρινε ότι συνέτρεχαν εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούσαν την αποκατάσταση και έτσι διέταξε την επαναφορά της προσφυγής της κας Bryska στον κατάλογο των υποθέσεων του.