Η παρακράτηση κυριότητας είναι κλασική διαδικασία στην Ελλάδα όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο με δόσεις, όμως τι γίνεται όταν το εξοφλήσουμε; Πρέπει να κάνουμε κάτι;
Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό η αγορά αυτοκινήτου με δόσεις είναι αρκετά συνηθισμένη, όταν πρόκειται για κλασική απόκτηση και όχι με leasing ή κάποιον άλλον, εναλλακτικό τρόπο.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, για όσο διάστημα διαρκεί η αποπληρωμή του δανείου η κυριότητα του αυτοκινήτου παρακρατείται. Όταν ολοκληρωθεί η εξόφληση του αυτοκινήτου, τότε η κυριότητα περνάει στον αγοραστή και το αυτοκίνητο είναι ολοκληρωτικά δικό του.
Πώς γίνεται η άρση παρακράτησης κυριότητας;
Σε αυτό το σημείο είναι που δημιουργείται ερώτημα. Η αλλαγή στην κυριότητα γίνεται αυτόματα με την αποπληρωμή του δανείου ή πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει κάποια ενέργεια; Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρακράτηση κυριότητας αναγράφεται και στην άδεια του αυτοκινήτου, οπότε η όποια αλλαγή πρέπει να περαστεί και εκεί.
Κανονικά όταν τελειώσει η αποπληρωμή του δανείου ο κάτοχος πρέπει να κάνει την απαραίτητη διαδικασία ώστε να γίνει η άρση παρακράτησης κυριότητας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως περιγράφεται εδώ.
Αυτόματη άρση παρακράτησης κυριότητας
Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι ακόμα κι αν ο κάτοχος δεν κάνει τίποτα, η άρση παρακράτησης κυριότητας γίνεται αυτόματα (νομικά χρησιμοποιείται ο όρος αυτοδίκαια), μόλις περάσουν 7 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας.
Η μόνη περίπτωση όπου δεν γίνεται αυτόματα η άρση παρακράτησης κυριότητας, είναι αν το φυσικό πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που έχει παρακρατήσει την κυριότητα, αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμα οικονομικές εκκρεμότητες.
Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει εγγράφως, στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, ενώ το χρονικό περιθώριο είναι το τελευταίο δίμηνο πριν λήξει η εφταετία.
Δείτε αναλυτικά το Άρθρο 50 του νόμου 4784/2021, στον οποίο ορίζονται όλα τα παραπάνω.
Άρθρο 50
Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης
1. Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση ισχύει και για τα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης που ήδη κυκλοφορούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
2. Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.
3. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και για τις ανάγκες οριστικής διαγραφής οχημάτων, σύμφωνα με το π.δ. 116/2004 (Α’ 81). Στην περίπτωση αυτή, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης τέλους κύκλου ζωής οχημάτων (ανακυκλωτές) της παρ. 12 του άρθρου 2 του π.δ. 116/2004 προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του κατόχου του οχήματος ότι δεν εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος.