Χωρίς παράταση αναμένεται να εκπνεύσει στις 30 Νοεμβρίου η υποχρέωση των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αποκλειστικά ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αρκετές περιοχές έχουν αυξημένα ποσοστά συμμετοχής, όπως σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, όπου η συλλογή έληξε στο 127%, ενώ σε άλλες, όπως σε Θεσπρωτία, Κέρκυρα, που είναι όμως ακόμα σε εξέλιξη, τα επίπεδα είναι χαμηλά, και συγκεκριμένα μόλις στο 15%. Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν έως τις 30 Νοεμβρίου στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους.
«Αγνώστου Ιδιοκτήτη»
Η δήλωση αφορά και σε όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν, με τη βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και να το πράξουν μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, συνολικά τα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» ανέρχονται σε περίπου 165.000-170.000 και αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται σε συνολικά 313 περιοχές της χώρας, οι οποίες κτηματογραφήθηκαν διαδοχικά με τα προγράμματα του Κτηματολογίου έως το 2006 και καταγράφηκαν σε αυτές συνολικά 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Ανάμεσα στα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» που πήραν πίστωση χρόνου είναι και οι 35 περιοχές όπου η δήλωσή τους έληξε από το 2018. Πιο συγκεκριμένα, αφορά περίπου 15.000 «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» τα οποία βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα και οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν να τα δηλώσουν έως το 2018, όταν και οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές, μπορούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου να προβούν στη δήλωσή τους, εφόσον κατέχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως τίτλους.
Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Παράλληλα, η πίστωση χρόνου έως τις 30 Νοεμβρίου αφορά και στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Πρόστιμα
Σε σχέση με τα κλιμακωτά πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προτίθεται να τα ενεργοποιήσει σίγουρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου και ούτε έχει σκοπό να «τιμωρήσει», μέσω χρηματικών ποινών, τους ασυνεπείς πολίτες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη (μεταβίβαση, πώληση κ.λπ.)». Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο εκτιμά ότι και μετά τις τελευταίες πιστώσεις χρόνου οι ιδιοκτήτες θα επιδείξουν συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.
Στοιχεία
Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία (30/6/2024) που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις περιοχές που έχουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής, άνω δηλαδή του 72%, έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Μεταξύ άλλων είναι οι περιοχές Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος με ποσοστό 127%, η Λάρισα με 111%, η Κόρινθος με 106%, οι περιοχές Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας με 105%, οι περιοχές Δράμας, Ξάνθης επίσης με 105%, τα Ιωάννινα με 100% και η Καστοριά και η Φλώρινα με 97%. Ακολουθούν με 96% το Λασίθι, με 94% η Χαλκιδική, με 89% το Ηράκλειο Ι, με 88% η Δυτική Αττική, από 87% έχουν τα Γρεβενά και Βοιωτία-Φωκίδα, Ιωάννινα-Θεσπρωτία 84%, Πιερία 82%, Ηλεία 81%, Εύβοια 80%, Μαγνησία-Σποράδες (υπόλοιπο) 79%, Αιτωλοακαρνανία 77%, από 76% Αίγιο και Αρκαδία, 75% Ευρυτανία-Φθιώτιδα και Μαγνησία 74%. Η Λακωνία, με ποσοστό 67%, βρίσκεται σε φάση ανάρτησης.
Οσον αφορά στις περιοχές που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, τα ποσοστά ανέρχονται από 15%-66%. Ειδικότερα, η Θεσπρωτία-Κέρκυρα βρίσκεται στο 15%, το Ηράκλειο ΙΙ στο 31%, το Ρέθυμνο στο 38%, τα νησιά του Αργοσαρωνικού στο 41%, τα Χανιά στο 44%, η Λήμνος-Λέσβος στο 58%, σε Ζάκυνθο-Κεφαλλονιά-Ιθάκη το ποσοστό είναι στο 63%, σε Σάμο-Χίο-Ικαρία τα ποσοστά ανέρχονται στο 64%, σε Αργολίδα-Κόρινθο, αλλά και σε Αχαΐα, στο 65% και στις Κυκλάδες στο 66%.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Υποχρεωτική η δήλωση περιουσίας
Η δήλωση ιδιοκτησίας αποτελεί μια υποχρεωτική διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει σε όλους τους ιδιοκτήτες ότι η περιουσία τους θα είναι κατοχυρωμένη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική πράξη. Τα απαιτούμενα έγγραφα που συνυποβάλλονται με τη δήλωση ιδιοκτησίας:
- Απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
- Ενα οποιοδήποτε έγγραφο με τυπωμένο τον ΑΦΜ (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, το σχετικό τμήμα του εκκαθαριστικού σας από τη ΔΟΥ) -Στην περίπτωση νομικών προσώπων είναι απαραίτητη η προσκόμιση των νομιμοποιητικών εγγράφων (π.χ. καταστατικό, έγγραφα εκπροσώπησης).
- Απλό φωτοαντίγραφο του επικυρωμένου τίτλου (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) και του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
* Στην περίπτωση που η αιτία κτήσης είναι κληρονομιά και δεν έχετε ακόμη συντάξει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, ή χρησικτησία, δείτε αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.
Στοιχεία για τη γεωγραφική περιγραφή του ακινήτου
- Αν το ακίνητό βρίσκεται σε δομημένη περιοχή και έχει πρόσοψη σε δρόμο, για τον εντοπισμό του είναι επαρκής πληροφορία το όνομα και ο αριθμός της οδού, που θα αναγράψετε στη δήλωσή σας.
- Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με διοικητικές πράξεις, για παράδειγμα προέρχεται από αναδασμό ή διανομή (συνήθως του υπ. Γεωργίας), αρκεί η αναφορά του αριθμού του κληροτεμαχίου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για τον εντοπισμό του ακινήτου:
– Υποβολή υπάρχοντος Τοπογραφικού Διαγράμματος («εξαρτηµένο τοπογραφικό» με συντεταγμένες Χ και Υ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων), εφόσον υπάρχει.
– Προσδιορισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΘΕΑΣΗ ΟΡΘΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ» μέσα από την ιστοσελίδα του www.ktimatologio.gr.
– Εντοπισμός μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ».