Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου έθεσε, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:
- η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
- η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
- η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
- η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00.
Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης
1. Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
ΜΕΡΟΣ Β:
- Ολοκλήρωση παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης στις περιγραφόμενες στο παρόν περιοχές της επικράτειας της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εισαγωγή τους σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου εντός του 2025.
- Θέσπιση νέας, ενιαίας διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων εντός λειτουργούντος Κτηματολογίου, μέσω του θεσμού του πιστοποιημένου μηχανικού.
ΜΕΡΟΣ Γ:
- Χρήση νέας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση της διεκπεραίωσης εκκρεμουσών πράξεων Κτηματολογίου.
- Θέσπιση εικοσιτετράωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων, απλοποίηση διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης συμβολαίων κ.α..
ΜΕΡΟΣ Δ:
- Ενίσχυση της δυνατότητας του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην έκδοση αποφάσεων, με την ανάθεση έκδοσης απόφασης επί καταχώρησης πράξεων σε υπηρετούντες στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.
ΜΕΡΟΣ Ε:
- Επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο διαδικασιών του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
- Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εξασφάλισης αποτελεσματικής και άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και των πολιτών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Εξυπηρετείται με βέλτιστο τρόπο το δημόσιο συμφέρον χάριν της επίσπευσης των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν δημοσίων εσόδων που προκύπτουν από τις επιδόσεις διοικητικών πράξεων, αναβαθμίζεται η ασφάλεια των επιδόσεων λόγω της αποφυγής περιπτώσεων πλημμελών επιδόσεων με μη ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ περιορίζεται το κόστος για το Δημόσιο από την πραγματοποίηση επιδόσεων με μη ηλεκτρονικό τρόπο.
- Ανάγκη ευθυγράμμισης της εθνικής νομοθεσίας με τις απαιτήσεις του Κανονισμού eIDAS που πλέον είναι υποχρεωτικός για όλες τις χώρες και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες για πιστοποιημένο σχήμα αυθεντικοποίησης. Καλύπτεται το κενό σχετικά με την πιστοποίηση του συστήματος αυθεντικοποίησης διότι σταδιακά θα διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφάλειας.
Βελτιώνεται το επίπεδο της ασφάλειας κατά τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης από τρίτα ψηφιακά συστήματα φορέων τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Διαμορφώνεται μια αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαδικασία ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης των φυσικών προσώπων που είναι χρήστες των ψηφιακών αυτών συστημάτων.
2. Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
ΜΕΡΟΣ Β:
- Είναι αναγκαία η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο. Οι νέες ρυθμίσεις είναι ουσιώδεις για την εκπλήρωση της κεντρικής κυβερνητικής δέσμευσης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός του 2025.
- Η απλοποίηση των διαδικασιών διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου απαιτείται, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να μειωθούν οι μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.
ΜΕΡΟΣ Γ:
- Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και σύγχρονων εφαρμογών οδηγεί στην περαιτέρω αναβάθμιση και επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μέρους του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθυστέρησης στην καταχώριση πράξεων.
- H θέσπιση εικοσιτετράωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων, η απλοποίηση διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, η επίλυση ζητημάτων δασικού χαρακτήρα ακινήτων, η δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης συμβολαίων αντιμετωπίζουν σειρά πρακτικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων σε επίπεδο Κτηματολογικού γραφείου αντί του δικαστηρίου, αποφορτίζοντας έτσι τη Δικαιοσύνη και τους πολίτες.
ΜΕΡΟΣ Δ:
- Η προβλεπόμενη στις διατάξεις του παρόντος ενίσχυση της δυνατότητας του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στην έκδοση αποφάσεων συμβάλλει ώστε να αντιμετωπιστεί ακόμα αποτελεσματικότερα το ζήτημα των εκκρεμοτήτων, ιδίως από τα εντασσόμενα εντός του 2024 Υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς συντελείται η πλήρης και νομοθετικά προβλεπόμενη (παρ. 5 και 7 του άρθρου 1 ν. 4512/2018) κατάργησή τους εντός του έτους.
ΜΕΡΟΣ Ε:
- Η εισαγωγή υποχρέωσης των πολιτών να καταχωρούν στη βάση του Εθνικού Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και επιπλέον είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή την ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας τους αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις η οποία αυξάνει τον κίνδυνο παραβιάσεων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και καθιστά δύσκολη την τήρηση των απαιτήσεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξασφαλίζεται η καταχώρηση επιβεβαιωμένων και επικαιροποιημένων στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
- Μέχρι σήμερα, η ηλεκτρονική επίδοση δημοσίων εγγράφων ήταν διαθέσιμη μόνο κατόπιν αίτησης του πολίτη ή εφόσον είχε επιλέξει τη δυνατότητα αυτή. Η καθιέρωση ως προεπιλογής του συστήματος ηλεκτρονικής επίδοσης δημοσίων εγγράφων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έως τώρα υφιστάμενων προβλημάτων επιταχύνοντας τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν δημοσίων εσόδων που προκύπτουν από τις επιδόσεις διοικητικών πράξεων, ενισχύοντας την ασφάλεια των επιδόσεων με τη δυνατότητα της ακριβούς χρονικής σήμανσης των επιδόσεων και της ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών στα έγγραφα και προωθώντας οικονομικά αποδοτικό πρότυπο με μείωση κόστους για το Δημόσιο και εξοικονόμηση των εξόδων εκτύπωσης και φυσικής αποστολής εγγράφων.
- Με την προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα με τίτλο «Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» (Σ.Α.Ε.Π.) για να αποτελέσει πιστοποιημένο Πάροχο Αυθεντικοποίησης (ID Provider) που θα επιβεβαιώνει με ασφάλεια, αποτελεσματικά και ταχέως την ταυτότητα των φυσικών προσώπων κατά την πρόσβασή τους σε ψηφιακά συστήματα τόσο φορέων του Ελληνικού Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια λειτουργία αναγκαία λόγω των ψηφιακών απαιτήσεων που προκύπτουν στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας σε ένα ψηφιακά πιο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο. Επιδιώκεται, αφενός η αυθεντικοποίηση της ταυτότητας του προσώπου και αφετέρου η ασφαλής πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα μόνο από το αιτούμενο πρόσωπο ή εξουσιοδοτούμενο τρίτο από εκείνο.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση, εδώ