Όλα τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, όπως τα κωδικοποίησε η ΑΑΔΕ
Τα εκατοντάδες περιστατικά διακίνησης μαύρου χρήματος που έχουν εντοπίσει η ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς ο κίνδυνος να μπλέξουν οι υπάλληλοι και οι υπεύθυνοι είναι τεράστιος.
Όπως αποκάλυψε το Σin, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι υποθέσεις που ελέγχουν οι αρμόδιες αρχές είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ολόκληρο το 2023.
Συγκεκριμένα έχουν θέσει στο στόχαστρο και ελέγχουν 320 υποθέσεις ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος στις οποίες εμπλέκονται 716 άτομα, των οποίων γίνονται φύλλο και φτερό οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην εφορία.
Οι τελευταίες εξελίξεις ανησυχούν ιδιαίτερα λογιστές-φοροτεχνικούς, υπαλλήλους των τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, οι οποίοι άθελά τους, μπορούν να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για τις παραβάσεις των πελατών τους.
Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να ασκούν τη «δέουσα επιμέλεια» και να ανιχνεύουν πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη συναλλαγή του πλευρά του πελάτη τους και αν δεν το πράξουν αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 10 έτη και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ.
Οι ροές του μαύρου χρήματος
Σε οδηγό της ΑΑΔΕ καταγράφονται τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, τα οποία οφείλουν να προσέχουν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι και να μπλοκάρουν τις συναλλαγές. Ειδικότερα τα στάδια που ακολουθούνται για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διασπορά του μαύρου χρήματος σε πολλούς λογαριασμούς, σύσταση εικονικών εταιρειών, υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις κ.λπ.
Συγκεκριμένα:Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες περιλαμβάνει:
- Τη μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα (π.χ. τρομοκρατία, ναρκωτικά, δωροδοκία, απάτη, σωματεμπορία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή)
- Την απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, προέλευση και διάθεση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.
- Την απόκτηση, κατοχή ή χρήση περιουσίας εν γνώσει, κατά το χρόνο κτήσης, ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.
- Τη χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τα στάδια νομιμοποίησης
Η νομιμοποίηση του βρώμικου χρήματος επιχειρείται μέσω των ακόλουθων κινήσεων:
1. Στάδιο τοποθέτησης
Το ρευστό χρήμα διοχετεύεται και αναμειγνύεται µε νόμιμα κεφάλαια ή απλά κατατίθεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής τα έσοδα των εγκληματικών ενεργειών δεν έχουν πλέον μορφή ρευστού χρήματος.
2. Στάδιο διαστρωμάτωσης
Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η απόκρυψη της εγκληματικής προέλευσης των προϊόντων. Τα χρήματα μεταφέρονται και διαιρούνται συχνά μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών χωρών, ατόμων ή εταιρειών.
3. Στάδιο ενσωμάτωσης
Α’ Δικαιολόγηση: Δημιουργία μιας φαινομενικά νόμιμης προέλευσης των προϊόντων παράνομης δραστηριότητας π.χ. αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας, επινόηση κερδών από τυχερά παίγνια, κληρονομιές κ.λ.π., υποτιμολόγηση, υπερτιμολόγηση.
Β’ Επένδυση: Χρήση προϊόντων παράνομης δραστηριότητας για ίδιο όφελος, π.χ. κατανάλωση (τρόπος ζωής, κοσμήματα, οχήματα) και επένδυση (π.χ. ακίνητη περιουσία, αξιόγραφα, χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων).