Την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, με την οποία ισχυροποιείται έτι περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που στοχεύει στην προστασία της υγείας των εργαζομένων από την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας, προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.
Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αυστηροποιούνται οι επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες και προστίθενται στη σχετική λίστα ουσίες που πλέον κρίνονται καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες καθώς και άλλες που έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία.
Συγκεκριμένα:
– κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια εξαιτίας της έκθεσής τους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ουσίες,
– επεκτείνεται και αυστηροποιείται η λίστα που ορίζει τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης, συμπεριλαμβάνοντας τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες και τα επικίνδυνα φάρμακα που περιέχουν μία ή περισσότερες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες,
– αυστηροποιούνται οι τιμές έκθεσης στο βενζόλιο, θεσπίζονται νέες οριακές τιμές για το ακρυλονιτρίλιο και το νικέλιο, που εντάσσονται πλέον στις καρκινογόνες ουσίες και όχι απλά στους χημικούς παράγοντες και παράλληλα προστίθενται οι οριακές τιμές άλλων 12 χημικών ουσιών που εντάσσονται πλέον και αυτές στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε εν δυνάμει βλαβερές ουσίες είναι απαραίτητη για την ευημερία και την ασφάλειά τους και συνιστά απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Αυστηροποιούμε και επεκτείνουμε τη λίστα με τις επιτρεπτές τιμές έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες, ενισχύουμε το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας είναι ύψιστο μέλημά μας».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης δήλωσε: «Δεδομένης της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, με οδικό χάρτη το Πλαίσιο Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, το Υπουργείο υλοποιεί οργανωτικές παρεμβάσεις για την αποτύπωση της έκθεσης των εργαζομένων στους παράγοντες αυτούς, με στόχο την ενδυνάμωση της πρόληψης και της προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από εντολή της Υπουργού υπέγραψα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της πλέον πρόσφατης οδηγίας 2022/431/ΕΕ και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του εθνικού δικαίου για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες, ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία. Το έχω πει πολλές φορές ότι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων αποτελεί τη βασική στόχευση του Υπουργείου.»