Σημαντικές αλλαγές για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση. με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».
Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται και ποιοι δεν υπάγονται στο σύστημα αξιολόγησης, αλλά και και τα ειδικά συστήματα αξιολόγησης, τα οποία δεν καταργούνται με το άρθρο 64 και διατηρούνται σε ισχύ. Παράλληλα υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις σε άρθρα του προηγούμενο νομοσχέδιου του 2022 που αφορούσε την αξιολόγηση, τα οποία δημιουργούν και νέα δεδομένα.
Συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο Γ του νομοσχεδίου με τον τίτλο «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4622/2019 ΚΑΙ Ν. 4940/2022» και ειδικότερα στο Άρθρο 39 προβλέπεται η «Αναμόρφωση πεδίου εφαρμογής ν. 4940/2022 – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 4940/2022».
Συγκεκριμένα στο άρθρο 39 σημειώνεται:
Στο άρθρο 5 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), περί του πεδίου εφαρμογής, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στην περ. α) διαγράφεται η υποπερ. αστ), αβ) προστίθεται περ. γ), β) προστίθεται παρ. 1Α, γ) στην παρ. 2, αντικαθίστανται οι περ. α) και β), και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 5
Πεδίο εφαρμογής
- Στο σύστημα αξιολόγησης του παρόντος Μέρους υπάγονται:
α) οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.):
αα) Του Δημοσίου,
αβ) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α` και β` βαθμού,
αγ) των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.),
αδ) των Ανεξάρτητων Αρχών,
αε) των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.),
αστ) (καταργείται)
β) οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.
γ) οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα αξιολόγησης του παρόντος και ασκούν διοικητικά καθήκοντα.
1Α. Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος δύναται να υπάγονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου εφόσον αυτά δεν εφαρμόζουν δικό τους σύστημα αξιολόγησης.
- Στο σύστημα αξιολόγησης του παρόντος Μέρους δεν υπάγονται:
α) Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την επιφύλαξη της περ. γ της παρ. 1,
β) οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) και οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό,
γ) οι υπάλληλοι και λειτουργοί που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους Β’ του ν. 3205/2003 (Α’ 297), τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), καθώς και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό των Α.Ε.Ι..
- Τα ειδικά συστήματα αξιολόγησης, τα οποία δεν καταργούνται με το άρθρο 64, διατηρούνται σε ισχύ.».
Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 14 €/MWh ή 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 48 €/MWh ή 4,8 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ.
Τροποποιήσεις σε σχέση με τους αξιολογητές
Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο Άρθρο 40 που αφορά τους Αξιολογητές, υπάρχει τροποποίηση παρ. 3, 8 και 9 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 7 του ν. 4940/2022.
Ειδικότερα αναφέρεται:
Στο άρθρο 7 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), περί διαδικασίας αξιολόγησης προϊσταμένων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «ή ο Γραμματέας», β) οι παρ. 8 και 9 αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 10 και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Αξιολογητές
- Ως Αξιολογητής των υπαλλήλων και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, ορίζεται ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενός τους. Στην περίπτωση των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, ως Αξιολογητής ορίζεται ο αρμόδιος Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας ή ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου ή το ανώτερο μονοπρόσωπο διοικητικό όργανο της Υπηρεσίας.
- Ως προϊστάμενοι, κατά την έννοια της παρ. 1, νοούνται οι πολιτικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που κατέχουν θέση, η οποία αποτελεί την κορυφή της οικείας οργανικής μονάδας, καθώς και οι μετακλητοί ή με θητεία υπάλληλοι, οι οποίοι κατέχουν τέτοια θέση σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμων αναπληρωτών τους, ανεξαρτήτως αν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5.
- Για αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες αποκεντρωμένων ή αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ., ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου ή ο οικείος Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας ή ο Γραμματέας ή ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή το μονομελές όργανο διοίκησης ή, αν δεν υπάρχει, ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης ορίζονται ως Αξιολογητές για τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, που υπάγονται απευθείας σε αυτούς, καθώς και για τους υπαλλήλους, που υπηρετούν στο γραφείο τους ή υπάγονται σε αυτούς.
- Ως Αξιολογητής των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και υπηρετούν σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης, Υφυπουργού, Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα ορίζεται ο Διευθυντής του οικείου Γραφείου. Εάν δεν υπάρχει Διευθυντής, ορίζεται το μέλος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός, ο Γενικός ή ο Ειδικός Γραμματέας, αντιστοίχως. Ως Αξιολογητής του Διευθυντή του Γραφείου του μέλους της Κυβέρνησης ή του Υφυπουργού ή του Γενικού Γραμματέα ορίζεται το οικείο μέλος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας, αντιστοίχως.
- Ως Αξιολογητής των προϊσταμένων των αυτοτελών οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης ή Τμήματος, οι οποίες υπάγονται απευθείας σε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό, ορίζεται αντιστοίχως το οικείο μέλος της Κυβέρνησης ή ο Υφυπουργός.
- Ως Αξιολογητής των προϊσταμένων των διευθύνσεων, των αυτοτελών τμημάτων ή των αυτοτελών γραφείων, καθώς και των υπαλλήλων των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, των νομικών προσώπων αυτών, ορίζεται ο οικείος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης ή ο Πρόεδρος του νομικού προσώπου, αντιστοίχως, εφόσον οι ανωτέρω υπάλληλοι υπάγονται απευθείας σε αυτόν.
- Για την περίπτωση αποσπασμένου υπαλλήλου, ως Αξιολογητής ορίζεται ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, στην οποία είναι αποσπασμένος ο υπάλληλος, εφόσον υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος. Οι αποσπασμένοι προϊστάμενοι ή υπάλληλοι σε υπηρεσίες στις οποίες εφαρμόζεται ειδικό σύστημα αξιολόγησης, αξιολογούνται με βάση το σύστημα αυτό, για τον χρόνο της απόσπασής τους. Ως προς τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε γραφεία βουλευτών ή Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Αξιολογητής ορίζεται ο οικείος βουλευτής ή ευρωβουλευτής.
- Αν η υπαλληλική σχέση του προϊσταμένου που ενεργεί ως Αξιολογητής έχει λυθεί, λόγω παραίτησης ή αυτοδίκαιης απόλυσής του από την υπηρεσία, πριν από τη διενέργεια κάποιου από τα στάδια της αξιολόγησης των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 των άρθρων 10 και 12, αντιστοίχως, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον προϊστάμενο που ασκεί τα καθήκοντα της θέσης κατά την έναρξη του σταδίου της αξιολόγησης. Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και όταν η υπαλληλική σχέση λυθεί πριν από την ολοκλήρωση των ενεργειών κάθε επιμέρους σταδίου της αξιολόγησης, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον άμεσο προϊστάμενο του Αξιολογητή, του οποίου λύθηκε η υπαλληλική σχέση. Κατ` εξαίρεση, όταν αξιολογητές είναι το μέλος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός, ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας, το μονομελές όργανο διοίκησης ή ο πρόεδρος συλλογικού οργάνου διοίκησης ή ο Διευθυντής του Γραφείου του μέλους της Κυβέρνησης, Υφυπουργού ή Γενικού Γραμματέα, συντάσσεται και υποβάλλεται έκθεση αξιολόγησης μέχρι και εξήντα (60) ημέρες μετά την αποχώρησή τους.
- Σε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας του προϊσταμένου που ενεργεί ως Αξιολογητής να διενεργήσει κάποιο από τα στάδια της αξιολόγησης των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 των άρθρων 10 και 12, αντιστοίχως, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον προϊστάμενο που ασκεί τα καθήκοντα της θέσης κατά την έναρξη του σταδίου της αξιολόγησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον άμεσο προϊστάμενο του Αξιολογητή.
- Σε περίπτωση μετακίνησης ή μετάθεσης ή απόσπασης ή μετάταξης του προϊσταμένου που ενεργεί ως αξιολογητής, πριν από τη διενέργεια κάποιου από τα στάδια της αξιολόγησης των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 των άρθρων 10 και 12, αντιστοίχως, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον προϊστάμενο που ασκεί τα καθήκοντα της θέσης κατά την έναρξη του σταδίου της αξιολόγησης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιμέρους ενέργειες πραγματοποιούνται από τον άμεσο προϊστάμενο του αξιολογητή, ο οποίος αποχώρησε.».
Τροποποίηση στην υποχρέωση αξιολόγησης
Στο άρθρο 41 Υποχρέωση αξιολόγησης υπάρχει τροποποίηση της παρ. 1 άρθρου 8 ν. 4940/2022.
Συγκεκριμένα:
Στην παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4940/2022 (Α΄ 112), περί γενικών αρχών συστήματος αξιολόγησης, προστίθενται οι λέξεις «, εφόσον προΐστανται αυτών κατά την έναρξη των επιμέρους σταδίων της αξιολόγησης» και η παρ. 1 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Οι Αξιολογητές έχουν υποχρέωση να διενεργούν την αξιολόγηση των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων τους, εφόσον προΐστανται αυτών κατά την έναρξη των επιμέρους σταδίων της αξιολόγησης.».
Αναθεώρηση χρονικού πλαισίου και καθορισμού στοχοθεσίας
Στο άρθρο 42 Αναθεώρηση χρονικού πλαισίου και καθορισμού στοχοθεσίας υπάρχει τροποποίηση παρ. 1, 2, 3 και 4 άρθρου 9 ν. 4940/2022
Συγκεκριμένα:
Στο άρθρο 9 του ν. 4940/2022 (Α΄ 112), περί της διαδικασίας καθορισμού και αναθεώρησης στόχων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) οι λέξεις «Το περιεχόμενο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους εκκινεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του περιεχομένου», αβ) διαγράφονται οι λέξεις «την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους», αγ) οι λέξεις «την παρ. 7» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7», αδ) διαγράφονται οι λέξεις «ενσωματώνεται υποχρεωτικά», β) στις παρ. 2 και 3, η λέξη «Δεκεμβρίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νοεμβρίου», γ) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 4, προστίθεται η λέξη «αναφοράς», δ) στην παρ. 10 και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 11 οι λέξεις «Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης» και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Διαδικασία καθορισμού και αναθεώρησης στόχων
- Την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους εκκινεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του περιεχομένου των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, δηλαδή των στόχων, των δράσεων και των έργων τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 52 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), στους στόχους των οικείων οργανικών μονάδων, κατά λόγον αρμοδιότητας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4 του παρόντος.
- Με απόφασή του, που εκδίδεται έως την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός δύναται να καθορίζει και να κατανέμει στις οικείες υπηρεσίες επιπρόσθετους των οριζομένων στην παρ. 1 στόχους.
- Με απόφασή του, που εκδίδεται έως την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, το όργανο διοίκησης κάθε φορέα, του οποίου οι υπάλληλοι υπάγονται στο άρθρο 5, εκτός των υπουργείων, καθορίζει και κατανέμει στις οικείες υπηρεσίες τις προτεραιότητες και τους στόχους του για το επόμενο ημερολογιακό έτος.
- Σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο οι στόχοι εξειδικεύονται και καθορίζονται κατόπιν συνεργασίας και συμφωνίας μεταξύ των προϊσταμένων και των κατά περίπτωση Αξιολογητών τους σύμφωνα με το άρθρο 7. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο Αξιολογητής αποφασίζει σχετικά. Η διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα ολοκληρώνεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους αναφοράς.
- Ορίζεται ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός τριών (3) στόχων ανά οργανική μονάδα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, εκ των οποίων ένας (1) σε κάθε μία εκ των ακόλουθων κατηγοριών:
α) Παρεχόμενες υπηρεσίες της οργανικής μονάδας, β) εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της οργανικής μονάδας,
γ) γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των υπαλλήλων της οργανικής μονάδας.
- Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 10 και της παρ. 2 του άρθρου 12, ορίζεται ως υποχρεωτικός στόχος στην κατηγορία γ) της παρ. 5 για κάθε προϊστάμενο, ο βαθμός υλοποίησης των Σχεδίων Ανάπτυξης των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων του.
- Οι στόχοι κάθε υπερκείμενης οργανικής μονάδας περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τους στόχους των μονάδων που υπόκεινται σε αυτήν.
- Για κάθε στόχο που προκύπτει από τη διαδικασία των παρ. 1 έως 6 καθορίζονται επιπλέον, κατ’ ελάχιστον, οι δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξής του, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, σύμφωνα με την παρ. 4.
- Οι στόχοι δύνανται να αναθεωρηθούν μόνο μία (1) φορά εντός του έτους αναφοράς, τον μήνα Μάιο, κατόπιν συζήτησης για την επισκόπηση της προόδου του άρθρου 10.
- Οι στόχοι ανά ιεραρχικό επίπεδο και οργανική μονάδα καταχωρίζονται σε ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Η καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα στοχοθεσίας μονάδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών διαχειρίζεται την ειδική πλατφόρμα για τη στοχοθεσία της παρ. 10. Επιπλέον, αναλύει στατιστικά δεδομένα, συντάσσει εκθέσεις ανάλυσης δεδομένων, ελέγχει την εφαρμογή της εν γένει διαδικασίας, εντοπίζει διαμορφούμενες τάσεις και ακραίες αποκλίσεις και δύναται να εισηγείται στην αρμόδια κατά περίπτωση Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης του άρθρου 15 τη λήψη διορθωτικών μέτρων όπως, ενδεικτικά, την κλήση του προϊσταμένου προς παροχή εξηγήσεων και την πρόταση ειδικών μέτρων για τη μη επανάληψη ακραίων αποκλίσεων.».
Χρήση τεχνολογικών εργαλείων από την Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης
Στο άρθρο 43 για τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων από την Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης, υπάρχει τροποποίηση του άρθρου 15 ν. 4940/2022
Συγκεκριμένα:
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), περί Επιτροπών Εποπτείας Αξιολόγησης, προστίθενται οι λέξεις «, καθώς επίσης και να υποστηρίζεται στην υλοποίηση του έργου της με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων και ηλεκτρονικών εφαρμογών σε συνεργασία με την καθ’ ύλην αρμόδια μονάδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης εξετάζει την πληρότητα της αιτιολογίας, της οποίας γίνεται επίκληση και των συναφών πραγματικών περιστατικών των εκθέσεων αξιολόγησης υπαλλήλου του άρθρου 13 και μπορεί είτε να εγκρίνει είτε να διορθώσει την έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου με παράθεση πλήρους αιτιολογίας. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης δύναται να ζητά οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τον Αξιολογητή και να ενεργεί εν γένει για τη διακρίβωση των προβαλλόμενων ισχυρισμών, καθώς επίσης και να υποστηρίζεται στην υλοποίηση του έργου της με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων και ηλεκτρονικών εφαρμογών σε συνεργασία με την καθ’ ύλην αρμόδια μονάδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης.».
Αναπλήρωση γραμματέα της Επιτροπής αξιολόγησης για την κάλυψη θέσεων Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
Στο άρθρο 44 για την αναπλήρωση γραμματέα της Επιτροπής αξιολόγησης για την κάλυψη θέσεων Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 20 ν. 4940/2022.
Συγκεκριμένα:
Στην παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 4940/2022 (Α’ 112), περί κάλυψης θέσεων Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης», β) στο δεύτερο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «, με δύο αναπληρωτές του» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η αξιολόγηση των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται από: α) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, β) τον Προϊστάμενο του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και γ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης που είναι αρμόδια για θέματα προσωπικού του οικείου φορέα, εφόσον υπάρχει, ή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης που είναι αρμόδια για θέματα προσωπικού, με αναπληρωτές όσους τους αναπληρώνουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. με βαθμό τουλάχιστον Β΄, με δύο αναπληρωτές του.».