Στο «τραπέζι» βρίσκεται το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Το σενάριο «θέσπισης της δυνατότητας» συζητείται από στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τους υφιστάμενους κώδικες, απαγορεύεται στους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται παράλληλα, δηλαδή να κάνουν μία δεύτερη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές που ακόμα υφίστανται στο Δημόσιο, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν γεννηθεί τελευταία στον ιδιωτικό τομέα, έχει αρχίσει -παρά την ασφάλεια που δημιουργεί η μονιμότητα – αργά αλλά σταθερά να δημιουργεί μία ήπια, αλλά διακριτή τάση αποστροφής νέου εργατικού δυναμικού προς την πρόσληψη σε δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και παραίτησης από αυτές.
Έτσι σε αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη ανατροπής του καθεστώτος της αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο για όσους εργάζονται σε αυτό.
Και αυτό προκειμένου να μπορεί ένας νέος ή υφιστάμενος δημόσιος υπάλληλος να αυξήσει το εισόδημα του, απασχολούμενος μετά την λήξη του 8ωρου του και σε άλλη, δεύτερη μισθωτή (προφανώς χωρίς να ξεπερνά το πλαφόν των 11 ωρών εργασίας ανά 24ωρο) ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να συμβάλει και στην επίτευξη δύο ακόμα στόχων της κυβέρνησης: Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ειδικά σε θερινούς τουριστικούς προορισμούς) και ο δεύτερος είναι η μείωση της μαύρης απασχόλησης (καθώς υπάρχουν φαινόμενα αδήλωτης απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων) και έτσι η αύξηση των εσόδων από φόρους και εισφορές.