Το κλειδί για την αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών. Ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ, ο νέος δείκτης που ζήτησε το υπ. Εργασίας και ο χρόνος που πιέζει. Τι θα ισχύσει εάν δεν σχεδιαστεί εγκαίρως ο νέος δείκτης.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο και κυρίως το ύψος αναπροσαρμογής των εισφορών 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Ο νόμος ορίζει ότι από το 2025 και εφεξής, οι εισφορές των μη μισθωτών θα αποσυνδεθούν από τον πληθωρισμό και θα συνδεθούν με τον ρυθμό αναπροσαρμογής των μισθών. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ζητήσει από την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την δημιουργία ενός ξεχωριστού δείκτη αναπροσαρμογής των μισθών μόνον του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου οι αυξήσεις να είναι πιο δίκαιες για τους μη μισθωτούς και πιο αντιπροσωπευτικές με την πορεία των μισθών στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Εργασίας, εάν ο δείκτης αυτός, μαζί με τον γενικό δείκτη αναπροσαρμογής μισθών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) θα είναι έτοιμοι έγκαιρα, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις τόσο για τις εισφορές των μη μισθωτών όσο και για τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών.
Στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, τόσο οι εισφορές, όσο και οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων να καθοριστούν και τον επόμενο χρόνο, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμό).
Αναλυτικά, βάσει του νόμου, οι εισφορές των εκατοντάδων χιλιάδων μη μισθωτών θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αποσυνδέοντας τες από τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει πάντα τις μισθολογικές εξελίξεις.
Μάλιστα, μετά από πιέσεις και των εκπροσώπων των μη μισθωτών προς το υπουργείο Εργασίας, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου έκανε δεκτό το αίτημα για αποσύνδεση του δείκτη αυτού από τους μισθούς του δημοσίου, καθώς εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν περίοδοι που οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν ακολουθούν την πορεία της πραγματικής οικονομίας.
Έτσι, ζητήθηκε από την επιτροπή που έχει συσταθεί στην ΕΛΣΤΑΤ με τη συμμετοχή στελεχών και του υπουργείου Εργασίας, να δημιουργηθεί κι ένας Δείκτης Μεταβολής Μισθών μόνον του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι εισφορές των μη μισθωτών να εξαρτώνται άμεσα από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, αν το 2024 οι μισθοί αυξηθούν κατά 5%, η αύξηση στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα είναι κατάτι μικρότερη και αντίστοιχα, μικρότερη θα είναι και η αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Βέβαια, εφόσον το πόρισμα παραδοθεί εγκαίρως ώστε ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών να αρχίσει να εφαρμόζεται στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών του 2025, για τους μη μισθωτούς, τότε οι αυξήσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που θα ίσχυαν, εάν ο υπολογισμός γινόταν με βάση τον πληθωρισμό. Και αυτό γιατί η μέση αύξηση μισθών για το 2024 εκτιμάται γύρω στο 5% με 5,7% και άρα, η μέση αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται γύρω στο 4,5% με 5%, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κλείσει σε ετήσια βάση, στο 2,9%.
Υπενθυμίζεται ότι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, για το τρέχον έτος, οι εισφορές ανέρχονται σε 238,22 ευρώ το μήνα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυξήθηκαν 3,46% σε σχέση με το 2023, ποσοστό ανάλογο με εκείνο του μέσου πληθωρισμού που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά.