Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Γ. Φλωρίδης μελετούν αυστηροποίηση της διάταξης μετά τα φαινόμενα αυξανόμενης παραβατικότητας ανηλίκων, με ακραία περιστατικά βίας κατά συνομηλίκων τους.
Σε αυστηροποίηση της διάταξης που τιμωρεί την παραμέληση της εποπτείας τω ανηλίκων από τους γονείς τους προσανατολίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας ανηλίκων κυρίως σε βάρος συνομηλίκων τους.
H σκέψη αφορά το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, που καθορίζει την ευθύνη των γονέων σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους, και αναμένεται να αφορά τα ακραία περιστατικά βίας που τυχόν εμπλέκονται τα παιδιά τους.
Παραμέληση εποπτείας ανηλίκων: Ο Γ. Φλωρίδης
Το θέμα άνοιξε μετά από ερωτήματα που τέθηκαν χθες στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδη σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ο κ.Φλωρίδης (Real fm) είπε πως «υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. Και εκεί θα παρέμβουμε. Τα περισσότερα αποδίδουν, όμως υπάρχουν λίγα και κρίσιμα κενά. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Οι γονείς που ασκούν τη σωστή φροντίδα στα παιδιά τους έχουν θετικό αποτέλεσμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία ισχύει αυτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν ασκείται η επιμέλεια και η φροντίδα που πρέπει. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που είναι σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς.»
Σε ερώτηση μάλιστα για το τι θα αλλάξει, είπε πως πιθανόν πρέπει να τεθεί επί τάπητος πρόβλεψη για “κοινωφελή εργασία ως προς την έκτιση ποινής ή ακόμα και επιβολή προστίμου”.
Το άρθρο
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις σύλληψης ανηλίκων για παράνομες πράξεις τίθεται ζήτημα και ποινικής ευθύνης των γονέων για παραμέληση εποπτείας. Συγκεκριμένα το άρθρο 360 με ισχύ από 12/11/2021 αναφέρει:
“1. Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.
2.Αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας ή επίτροπος υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη”.
Ουσιαστικά η πρόβλεψη που πιθανόν θα τεθεί επί τάπητος είναι να προβλεφθεί ρητά σε ορισμένες περιπτώσεις η έκτιση της ποινής για τους γονείς (με εναλλακτικούς τρόπους όπως π.χ. κοινωφελής εργασία) και η επιβολή προστίμων από το δικαστήριο.
9.000 περιστατικά
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε χθες ότι «δεν έχουμε έξαρση, αλλά μείωση στα περιστατικά. Ωστόσο, υπάρχει αύξηση των συλλήψεων», τονίζοντας πως το 2023 η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 6.150 ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σχεδόν 9.000 (8.978), δηλαδή περίπου 50% αύξηση, ενώ τα περιστατικά είναι περίπου 20% λιγότερα.
«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία, αυτά δεν γίνονται ξαφνικά. Δεν εμφανίζεται ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί. Το παιδί το παραβατικό έχει μια ιστορία πίσω του. Έχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, στη γειτονιά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση και κάποια στιγμή αυτό θα εκραγεί», υπογράμμισε.
«Πολλοί γονείς μαθαίνω ότι νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει ή να κακοποιεί άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.