Ψηφιακά, μέσω των καμερών που θα τοποθετηθούν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, θα γίνεται η καταγραφή και βεβαίωση των τροχαίων παραβάσεων, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση του Κυβερνητικού Έργου για την Εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας των Πολιτών.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο, ανέφερε ότι «η δράση ψηφιακής διαχείρισης των παραβάσεων σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση καμερών, στοχεύει στην εμπέδωση της αποτρεπτικής επίδρασης των κοινοτικών κανόνων του ΚΟΚ και στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης κουλτούρας οδικής ασφάλειας».
Όπως είπε «εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να εναρμονίζεται με την επικινδυνότητα των οδικών παραβάσεων».
Δρομολογείται, επίσης, η ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων και η αποτελεσματικότερη διαδικασία είσπραξης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε, την δημιουργία της Υπηρεσίας Τελών Διαχείρισης Οδικών Υποδομών.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η διαχείριση και η επιβολή των προστίμων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ το νέο πλαίσιο προβλέπει, επίσης, την αποστολή στην ΑΑΔΕ μετά από ορισμένο διάστημα των ληξιπρόθεσμων προστίμων για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά είναι:
- Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
- Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
- Παράνομη χρήση ΛΕΑ
- Οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση
- Κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.
Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες
Οι κάμερες θα μπουν σε όλο το λεκανοπέδιο και σύντομα θα υπάρξει πρόταση για εγκατάσταση καμερών στη Θεσσαλονίκη, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (δείτε εδώ)
Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, τα κριτήρια τοποθέτησης είναι:
- Η κυκλοφορία των οχημάτων και η καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική ώστε το κέντρο διαχείρισης να προβαίνει σε δραστηριότητες που θα βοηθούν για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας
- Τα κρίσιμα σημεία για να εντοπίζονται εγκληματικές πράξεις για να γίνεται διαλεύκανσή τους.
Οι κάμερες θα λειτουργούν όλο το 24ωρο
«Οι νέες έξυπνες κάμερες θα λειτουργούν όλα το 24ωρο, θα λειτουργούν και με χαμηλό φωτισμό και θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία κατόπιν υποδείξεων της τροχαίας» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις 388 κάμερες τις οποίες θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής.
Όπως εξήγησε «σε πρώτη φάση θα καταγράφουν την παράβαση του κόκκινο σηματοδότη, αποσκοπώντας όχι μόνο στην άμεση καταστολή αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης παράβασης, αλλά και στην πρόληψη μέσω της αποτροπής».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έχουν προβλεφθεί όλα τα πρωτόκολλα προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των οδηγών.
Η διαδικασία – Τι αλλάζει για τους Δήμους
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου θα υπάρξει βεβαίωση κλήσεων χωρίς παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει) ενώ από στη διαδικασία θα έχουμε αλλαγές και για τους Δήμους.
Για παράδειγμα, ένας παραβάτης που θα παραβιάζει κόκκινο θα λαμβάνει αμέσως sms, μέσω στοιχείων που έχει δηλώσει στη θυρίδα του πολίτη. ότι «ελέγχεσαι για αυτή την παράβαση». Το «ελέγχεσαι» σημαίνει ότι έχει ενημερωθεί. Το υλικό της παράβασης (φωτογραφίες κτλ) θα πηγαίνει στην αρμόδια υπηρεσία που θα κρίνει αν θα προχωρήσει στη βεβαίωση. Ακολούθως, θα ενημερώνεται ο πολίτης για τη βεβαίωση ή μη του προστίμου μέσω ψηφιακής πύλης ή στο κινητό του. Αν επιθυμεί να κάνει ένσταση, θα του δίνεται η δυνατότητα ψηφιακά και όχι με αναμονή έξω από τμήματα.
Επίσης, το νέο σύστημα θα επισπεύδει τις διαδικασίες. Δηλαδή θα απλουστευτεί η διαδικασία κατά την οποία μια παράβαση πηγαίνει στον οικείο Δήμο και «αναμένει» τη βεβαίωση του προστίμου, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ή 10 χρόνια! Κατευθείαν οι κλήσεις θα πηγαίνουν στη θυρίδα οφειλών του πολίτη (ΑΑΔΕ) και η πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και όχι να προσέρχονται οι πολίτες στις ταμειακές υπηρεσίες.