Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18.11.2024
Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και άλλων Υπουργείων.
Συγκεκριμένα:
ΜΕΡΗ Α’& Β’
1. Τροποποιούνται οι διατάξεις αναφορικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος. Ενδεικτικά:
α. Ειδικά για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες της περ. ε) του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως.
β. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, το οποίο ανέρχεται σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €) ετησίως.(άρθρα 1 – 3)
2. Συμπεριλαμβάνονται στις απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία οι εξής περιπτώσεις:
α. η χορήγηση από τους εργοδότες παροχών έως και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως στους εργαζόμενους αναφορικά με την κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών,
β. η καταβολή παροχών από τον εργοδότη σε εργαζόμενο ως ενίσχυση για την απόκτηση τέκνου εντός δώδεκα (12) μηνών από τον τοκετό, ύψους έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, με προσαύξηση κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε άλλο εξαρτώμενο τέκνο που έχει ο δικαιούχος γονέας κατά τον χρόνο του τοκετού. (άρθρο 4)
3. α. Θεσπίζεται :
– αφορολόγητο για ποσά έως τριακόσια (300) ευρώ τον μήνα, για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί, προαιρετικά από πελάτες της επιχείρησης, έναντι της παρασχεθείσας σε αυτούς εξυπηρέτησης και
– η επιβολή προστίμου στην επιχείρηση, η οποία προβαίνει σε μείωση των μηνιαίων τακτικών αποδοχών του εργαζόμενου με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών από φιλοδωρήματα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Προβλέπεται η απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές για τα φιλοδωρήματα, ανεξαρτήτως ύψους. (άρθρα 5 & 11)
4. Τροποποιούνται οι διατάξεις αναφορικά με τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας [άρθρο 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013)].
Σημειώνεται ότι:
α. καταργείται το όριο του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ στο συνυπολογισμό του – τεκμαιρόμενου – ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας,
β. το κριτήριο του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζομένου για τον υπολογισμό του τεκμαιρόμενου ετήσιου εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
(άρθρο 6)
5. Προστίθεται περίπτωση, κατά την οποία αναγνωρίζεται μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον ο υπόχρεος ασκεί τη δραστηριότητά του σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων, εξαιρουμένων των δημοτικών κοινοτήτων που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Αττικής (πλην νήσων). (άρθρο 7)
6. Ορίζεται ότι η αμοιβή των εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των μελών Δ.Ε.Π. τμημάτων ιατρικής και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στο πρόγραμμα εφημεριών, θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%). (άρθρο 8)
7. Εισάγεται απαλλαγή από τη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων από την εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονταν ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εφόσον για τα εν λόγω ακίνητα καταρτισθεί σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης.
Η διάρκεια της φοροαπαλλαγής ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες, που εκκινούν από τον μήνα, κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης και αφορά ακίνητα έως εκατόν είκοσι (120) τ.μ.. (άρθρο 9)
8. α. Ειδικά για το έτος 2025 και εφεξής, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, ορίζεται σε είκοσι τοις εκατό (20%), υπό τον όρο ότι η φορολογητέα αξία τους δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
β. Εισάγεται εξαίρεση από την επιχορήγηση στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευή κτηρίου, επιδότηση προσωρινής στέγασης, ενίσχυση πρώτης αρωγής και εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής, λόγω σεισμού, πυρκαγιάς από φυσικά αίτια και πλημμύρας, σε φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες, κατοικιών με φορολογητέα αξία άνω των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.(άρθρο 10)
9. Προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ κατά μια (1) ποσοστιαία μονάδα από 1.1.2025, που θα επιμεριστεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στους εργαζόμενους και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στους εργοδότες. (άρθρο 12)
10. Απαλλάσσονται της φορολόγησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, τα ασφάλιστρα κλάδου υγείας (αρ. 29 του ν. 3492/2006), εφόσον ο καλυπτόμενος ασφαλισμένος είναι ανήλικος. Τυχόν φόροι, οι οποίοι καταβλήθηκαν πριν από τη θέση σε ισχύ της προτεινόμενης διάταξης, δεν επιστρέφονται. (άρθρα 13 και 34 παρ.3)
11. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις σχετικά με τη μηνιαία παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) στις συντάξεις των αναφερόμενων κατηγοριών συνταξιούχων. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, τα προβλεπόμενα ανά κατηγορία όρια/ποσά συντάξεων αυξάνονται κατ’ έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016.(άρθρο 14)
12. Αυξάνονται, από την οριζόμενη ημερομηνία, οι μισθοί των μαθητών των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα οι μαθητές των:
– Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το τριάντα επτά τοις εκατό (37%) [από δέκα τοις εκατό (10%)] του Μισθολογικού Κλιμακίου (Μ.Κ.) 25 της Α’ Κατηγορίας,
– Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το δεκαέξι τοις εκατό (16%) [από οκτώ τοις εκατό (8 %)] του Μ.Κ. 17 της Β’ Κατηγορίας. (άρθρο 15)
13. Αυξάνεται η ειδική αποζημίωση, που χορηγείται στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες.(άρθρο 16)
14. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτόν είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των δέκα (10) ευρώ.
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από εκατό (100) έως διακόσια (200) ευρώ ανάλογα με το συνολικό καθαρό προ φόρου ποσό που καταβλήθηκε για κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024 και καταβάλλεται μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία. Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς καταβολής της ανωτέρω ενίσχυσης.
(άρθρο 17)
15. α. Καταβάλλονται, μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία, διάφορες μορφές οικονομικής ενίσχυσης καθώς και προσαυξήσεις παροχών στις αναφερόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
β. Καθορίζεται η διαδικασία καταβολής και ο τρόπος κάλυψης των ανωτέρω ενισχύσεων και προσαυξήσεων (μέσω των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού).
γ. Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς καταβολής αυτών (αφορολόγητο, ακατάσχετο, μη υπολογισμός αυτών στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα). (άρθρο 18)
16. α. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.) και σε υπαλλήλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
β. Αυξάνεται κατά δύο (2) εκατομμύρια ευρώ, οριζόμενο σε έντεκα εκατομμύρια (11.000.000), από εννέα (9.000.000) εκατομμύρια ευρώ που ισχύει, το ανώτατο όριο της συνολικής δαπάνης, για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ.. (άρθρο 19)
17. Καθορίζεται αναδρομικά, από τη μνημονευόμενη ημερομηνία και κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, ο μηνιαίος βασικός μισθός για τα μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) ΔΕ κατηγορίας, που προέρχονται από τα πρώην Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) και εντάχθηκαν σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίων. (άρθρο 20)
18. Προβλέπεται η καταβολή, κατά το οριζόμενο ποσό, ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας, στα προερχόμενα από τα πρώην Α.Τ.Ε.Ι., μέλη Ε.ΔΙ.Π. ΔΕ κατηγορίας, που εντάχθηκαν σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστημίων.
(άρθρο 21)
19. Χορηγούνται, κατά μήνα και με αναδρομική ισχύ από την οριζόμενη ημερομηνία και εφεξής, έξοδα παράστασης στους Διευθυντές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), οριζόμενα στο ποσό των διακοσίων δέκα (210) ευρώ, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές τους. (άρθρο 22)
20. Καταργείται ο συνυπολογισμός των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που καταβάλλονται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποδοχών για τους αναφερόμενους υπαλλήλους που αμείβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο και ένστολους (άρθρο 28 του ν. 4354/2015). (άρθρο 23)
21. α. Αυξάνεται κατά τα αναφερόμενα ποσά και την οριζόμενη χρονική περίοδο, το ύψος του επιβαλλόμενου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (άρ. 53 ν. 4389/2016), ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος κατά περίπτωση.
β. Ορίζεται ότι τα έσοδα από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και ιδίως έργα υποδομών. (άρθρο 24)
22. Αυστηροποιείται το πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Συγκεκριμένα ορίζεται μικρότερο όριο ετήσιων ακαθάριστων εσόδων προκειμένου να εναρμονισθούν με το εν λόγω μέτρο [από δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ που ισχύει, σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ]. (άρθρο 25)
23. Θεσπίζεται η υποχρέωση, για τον κύριο ή κάτοχο αυτοκινήτου οχήματος, ασφαλιστικής κάλυψης αυτού έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά και από πλημμύρα, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Οι εν λόγω υπόχρεοι εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί. (άρθρο 26)
24. α. Επιβάλλεται, από την οριζόμενη ημερομηνία, τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Τέλος κρουαζιέρας», σε αποβιβαζόμενους στους λιμένες της χώρας επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια και καθορίζονται οι ειδικότερες διακρίσεις επιβολής του (χρονικοί περίοδοι, λιμένας αποβίβασης κ.λπ.).
β. Προβλέπεται ότι τα έσοδα που εισπράττονται από το συγκεκριμένο τέλος χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και βελτίωση υποδομών και έργων εν γένει, καθώς και για την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα.
(άρθρα 27 και 33)
25. Απαλλάσσονται από την οριζόμενη ημερομηνία και εφεξής, από το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας του αρ. 55 ν. 4389/2016, λογαριασμοί που εκδίδονται για τις αναφερόμενες κατηγορίες συνδέσεων μέσω δικτύου οπτικών ινών. (άρθρο 28)
26. Εισάγονται προσωρινοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στέγασης. Ειδικότερα:
– απαγορεύεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ακινήτων που βρίσκονται στα αναφερόμενα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων,
– προβλέπεται η επιβολή διοικητικής κύρωσης (πρόστιμο) στους παραβάτες της ανωτέρω ρύθμισης,
– παρέχεται η δυνατότητα παράτασης, με κανονιστική διοικητική πράξη, του ανωτέρω μέτρου. (άρθρο 29)
27. Παρέχεται, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η δυνατότητα χρηματοδότησης φυσικών προσώπων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατόπιν σχετικής σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε..
β. Ρυθμίζονται με σχετικές κανονιστικές διοικητικές πράξεις:
– η διαδικασία διάθεσης των αναγκαίων κεφαλαίων στο ανωτέρω πιστωτικό ίδρυμα, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων στα φυσικά πρόσωπα καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης,
– τα θέματα λογιστικής παρακολούθησης των συναφθέντων, κατά τα ανωτέρω, δανειακών συμβάσεων.
γ. Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τη σύσταση Επενδυτικών Συμβουλίων για την παρακολούθηση της σύναψης και εκτέλεσης των δανειακών συμβάσεων καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στις αποζημιώσεις και αμοιβές των μελών των ως άνω συμβουλίων.
δ. Προβλέπεται η αυτοδίκαιη μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο, απαιτήσεων για τυχόν ανεξόφλητα υπόλοιπα των χορηγηθέντων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δανείων, κατ’εφαρμογή του άρθρου 59 του ν. 4915/2022.
ε. Απαλλάσσονται της εισφοράς της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975, τα χορηγηθέντα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δάνεια. (άρθρα 30 – 32)
II. ΜΕΡΟΣ Γ’
1. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων επεκτείνονται:
– το ποσοστό έκπτωσης δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, , για τις αναφερόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων και φορέων,
– η δυνατότητα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων, σε περίπτωση εισφορών τους επί του κεφαλαίου επιχειρήσεων (angel investors), κατά τα οριζόμενα ποσά και για τις αναφερόμενες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επενδυτικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.),
– η απαλλαγή, κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα, από τον φόρο
εισοδήματος κερδών, τα οποία προκύπτουν από την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας διεθνώς αναγνωρισμένης στο όνομα επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια. (άρθρα 35 – 37)
2. Επαναπροσδιορίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών κλειστού τύπου (Α.Κ.Ε.Σ.) και των μεριδιούχων αυτών, του άρθρου 7 του ν. 2992/2002.
(άρθρο 38)
3. Τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης (ν.5038/2023) αναφορικά με τις άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών κατηγορίας «Β» για επενδυτικούς λόγους και συγκεκριμένα:
α. Προβλέπεται νέα περίπτωση χορήγησης αδειών διαμονής τύπου «Β.6» για την πραγματοποίηση επένδυσης σε νεοφυή επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερα οριζόμενες προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων, καθορίζονται:
– το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου επιχείρησης,
– το καταβαλλόμενο υπέρ της ανωνύμου εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» ηλεκτρονικό παράβολο για τη χορήγηση και την ανανέωση της εν λόγω άδειας,
– το επιβαλλόμενο πρόστιμο στους παραβάτες των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
β. Παρέχονται οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις για την εφαρμογή των κατά τα ανωτέρω προτεινομένων. (άρθρα 39 – 46)
III. ΜΕΡΟΣ Δ’
Αντικείμενο του εν λόγω Μέρους είναι η επικαιροποίηση και η ρύθμιση σε ενιαίο κείμενο της φορολογικής μεταχείρισης των μετασχηματισμών εταιρειών που ρυθμίζονται από τον ν. 4601/2019, καθώς και των μετασχηματισμών των λοιπών επιχειρήσεων. Ειδικότερα:
1. Ορίζεται το πεδίο εφαρμογής, δίνονται οι ορισμοί και τίθενται οι κανόνες για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών ή μεριδίων των εταιρειών που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό.
(άρθρα 47 – 49)
2. Για τη φορολόγηση της υπεραξίας των περιουσιακών στοιχείων και των μετοχών ή μεριδίων των εταιρειών που συμμετέχουν στον μετασχηματισμό ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
α. Συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή:
– η υπεραξία που προκύπτει από τη συγχώνευση ή τη διάσπαση ή τη μετατροπή δεν συνεπάγεται φορολογική υποχρέωση για τη λήπτρια εταιρεία ή, προκειμένου περί μετατροπής, για την εταιρεία υπό τη νέα νομική της μορφή.
– Ο μέτοχος ή εταίρος της εισφέρουσας ή της υπό μετατροπή εταιρείας δεν υπόκειται σε φόρο για την υπεραξία που προκύπτει λόγω του μετασχηματισμού, με εξαίρεση το τμήμα που αντιστοιχεί, κατ’ αναλογία, σε τυχόν χρηματική καταβολή.
– Λήπτρια εταιρεία που συμμετέχει στο κεφάλαιο της εισφέρουσας εταιρείας ή εισφέρουσα εταιρεία που συμμετέχει στο κεφάλαιο της λήπτριας εταιρείας δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ακύρωσης της αξίας της συμμετοχής τους λόγω σύγχυσης, υπό την έννοια του άρθρου 453 του Αστικού Κώδικα, που επήλθε από τη συγχώνευση.
β. Απόσχιση κλάδου: η εισφέρουσα εταιρεία απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει λόγω της εισφοράς του κλάδου δραστηριότητας.
γ. Ανταλλαγή εταιρικών συμμετοχών: ο μέτοχος ή εταίρος της αποκτώμενης εταιρείας δεν υπόκειται σε φόρο για την υπεραξία που προκύπτει λόγω του μετασχηματισμού με εξαίρεση το τμήμα που αντιστοιχεί, κατ’ αναλογία, σε τυχόν χρηματική καταβολή.
δ. Η λήπτρια εταιρεία διενεργεί αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού και μπορεί να μεταφέρει τις ζημίες, τα αποθεματικά και τις προβλέψεις που σχηματίσθηκαν από την εισφέρουσα με τους ίδιους όρους και τις φορολογικές απαλλαγές (ως προς τα αποθεματικά και τις προβλέψεις) που θα ίσχυαν για την εισφέρουσα, εάν δεν είχε λάβει χώρα ο μετασχηματισμός. Σε περίπτωση απόσχισης κλάδου, οι μεταφερόμενες αποσβέσεις, ζημίες, αποθεματικά και προβλέψεις αφορούν την οικονομική δραστηριότητα του εισφερόμενου κλάδου. (άρθρα 50 & 51)
3. α.Τίθενται ειδικές προϋποθέσεις για τις φορολογικές απαλλαγές όταν η εισφερόμενη επιχείρηση είναι ατομική ή κοινοπραξία της παρ. 2 του άρθρου 293 του ν. 4072/2012.
β. Δεν επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης σε ακίνητα που εισφέρονται από ατομική επιχείρηση ή κοινοπραξία της παρ. 2 του άρθρου 293 του ν. 4072/2012 με κύριο αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων. (άρθρο 52)
4. α. Ρυθμίζονται ειδικά θέματα φορολογικής αντιμετώπισης των διασυνοριακών μετασχηματισμών, καθώς και των περιπτώσεων μεταφοράς της καταστατικής έδρας μίας Ευρωπαϊκής Εταιρίας (SE) ή μίας Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρίας (SCE) στην Ελλάδα από άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. και αντίστροφα.
β. Προβλέπεται, επίσης, ο τρόπος φορολόγησης των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, οι οποίοι είναι μέτοχοι ή εταίροι εταιρείας άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θεωρείται από την Ελλάδα ως φορολογικά διαφανής.
(άρθρα 53 – 55)
5. α. Απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ή τέλος υπέρ του Δημοσίου, ως και εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στον Κώδικα Φ.Π.Α.:
– Οι συμβάσεις και πράξεις του μετασχηματισμού, το καταστατικό, η εισφορά και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ή επιχειρήσεων που μετασχηματίζονται,
– κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά στην εισφορά ή μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και κάθε εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος,
– οι εταιρικές συμμετοχές που θα εκδοθούν,
– οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων,
– η σχέση συμμετοχής στο κεφάλαιο της λήπτριας εταιρείας,
– οι πράξεις δημοσίευσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.),
– οι πράξεις μεταγραφής και
– κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό ή τη σύσταση εταιρείας.
β. Για τη μεταγραφή ή την εγγραφή των σχετικών πράξεων μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ή επιχειρήσεων που μετασχηματίζονται ή μεταβολής των στοιχείων του δικαιούχου καταβάλλονται μόνο πάγια δικαιώματα έμμισθων ή άμισθων υποθηκοφυλάκων και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων, ποσού ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, αμοιβή, επίδομα ή τέλος, ανεξαρτήτως του χρόνου πραγματοποίησης του μετασχηματισμού και συντέλεσης των σχετικών πράξεων μεταβίβασης.
γ. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν απαιτείται να υποβάλλονται δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να μνημονεύονται ή να προσαρτώνται πιστοποιητικά της Φορολογικής Διοίκησης, οποιασδήποτε μορφής ή χρήσης, ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας, οργανισμού ή εταιρείας ή ο.τ.α. κάθε βαθμού ή οποιεσδήποτε διοικητικές εγκρίσεις, βεβαιώσεις μηχανικών, βεβαιώσεις υποθηκοφυλακείων ή κτηματολογικών γραφείων ή λοιπές βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, πιστοποιητικά, τοπογραφικά διαγράμματα, αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων και σχεδιαγράμματα για τη μεταβίβαση ακινήτων, ακόμη και εκείνων που έχουν αποκτηθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση ή βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές. Κατ’ εξαίρεση, απαιτείται πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), με το οριζόμενο περιεχόμενο.
δ. Οι μετασχηματισμοί του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου (με την οριζόμενη εξαίρεση) απαλλάσσονται από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. (άρθρο 56)
6.α. Προστίθενται διατάξεις στο άρθρο 6 του ν. 4935/2022 (σχετικά με την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε περιπτώσεις μετασχηματισμών) και ορίζεται ότι η νέα εταιρεία που προκύπτει από την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 του προαναφερόμενου νόμου, κατά περίπτωση, μπορεί να μεταφέρει τις ζημίες των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων ή της εισφερόμενης ατομικής επιχείρησης, υπό τους ίδιους όρους που θα ίσχυαν για τις μετασχηματιζόμενες ή εισφερόμενες επιχειρήσεις, εάν δεν είχε λάβει χώρα ο μετασχηματισμός.
β. Τίθενται μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις, σχετικά με τους μετασχηματισμούς.(άρθρα 57 – 59)
IV. ΜΕΡΟΣ Ε’
Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4389/2016 σχετικά με τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στα εξής κατά βάση σημεία:
– συνιστώνται τρεις θέσεις Υποδιοικητών στην Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία,
– προστίθενται στα όργανα διοίκησης της Αρχής και οι τρεις (3) Υποδιοικητές της,
– υπογράφεται και από τους Υποδιοικητές συμβόλαιο απόδοσης με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο οποίο προβλέπεται ρητά η καταβολή ετήσιας ειδικής ανταμοιβής σε περίπτωση επίτευξης ή υπέρβασης των τιθέμενων στόχων (η ρητή πρόβλεψη προβλέπεται και για τον Διοικητή, αντί της δυνητικής που ισχύει),
– προβλέπονται οι αρμοδιότητες και τα προσόντα διορισμού των Υποδιοικητών της Αρχής,
– καθορίζονται η διαδικασία επιλογής των Υποδιοικητών της Αρχής και οι περιπτώσεις παύσης, παραίτησης και αναπλήρωσης των Υποδιοικητών της Αρχής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα,
– συστήνονται δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και τρείς (3) θέσεις συνεργατών, για την υποβοήθηση του έργου κάθε Υποδιοικητή της Α.Α.Δ.Ε..,
– επιτρέπεται η συμμετοχή υποψηφίων, που δεν υπηρετούν στην Αρχή ή σε άλλο φορέα γενικής κυβέρνησης, σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων που λειτουργούν σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ή αυτοτελούς διεύθυνσης της Αρχής,
– παρέχεται εφεξής νομική υποστήριξη σε περισσότερα φυσικά πρόσωπα της Α.Α.Δ.Ε. [τρείς (3) Υποδιοικητές, αντί ένα (1) Εμπειρογνώμονα], τα έξοδα της οποίας καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της.(άρθρα 60 – 83)
V. ΜΕΡΟΣ ΣΤ’
1. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013) περί υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και καταβολής του φόρου. Συγκεκριμένα επανακαθορίζονται:
– η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των αναφερόμενων κατηγοριών φορολογούμενων (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες),
– ο χρόνος καταβολής του φόρου και η παρεχόμενη έκπτωση ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ανά κατηγορία φορολογούμενων. (άρθρα 84, 85 & 100 παρ.1)
2. Προβλέπεται η έκδοση, από τη Φορολογική Διοίκηση, πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, στην περίπτωση μη υποβολής από τον φορολογούμενο, εμπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης.(άρθρο 86)
3. α. Αποσαφηνίζεται η διαδικασία διαβίβασης από τον δημόσιο τομέα προς την Α.Α.Δ.Ε., των αναφερόμενων στοιχείων για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
β. Συστήνεται στην Α.Α.Δ.Ε. Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προσυμπλήρωση και Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
γ. Προβλέπεται η επιβολή προστίμων στα ευθυνόμενα προς διαβίβαση στοιχείων, πρόσωπα, σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς διαβίβασης ή μη εγγραφής στο μητρώο.
δ. Καθορίζεται το ύψος των προβλεπόμενων προστίμων ανά κατηγορία παράβασης και η διαδικασία επιβολής αυτών.
ε. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την υλοποίηση των προτεινόμενων διατάξεων.
(άρθρα 87 & 100 παρ. 2)
4. α. Προβλέπεται η επιβολή προστίμων σε πρόσωπα, εκτός του δημόσιου τομέα, υπόχρεα σε διαβίβαση ή υποβολή στη φορολογική διοίκηση στοιχείων για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
β. Προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων ανά παράβαση.
γ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα τροποποίησης του ύψους του μνημονευόμενου προστίμου. (άρθρο 88)
5. Παρατείνονται μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα:
– η αναστολή της επιβολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα προς πώληση, κατόπιν αίτησης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, από τον υποκείμενο στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών,
– οι ήδη χορηγηθείσες αναστολές επιβολής Φ.Π.Α. που ίσχυαν έως τις 31.12.2024. (άρθρο 89)
6. Παρατείνονται εκ νέου, μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία:
– η αναστολή της ισχύος του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013), για την επιβολή φόρου στο εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία, ακίνητης περιουσίας,
– η φορολόγηση των μεταβιβάσεων των αναφερόμενων κατηγοριών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία, δυνάμει του άρθρου 10 του ν. 2579/1998. (άρθρα 90 & 91)
7. Απαλλάσσονται του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα αναφερόμενα έτη, τα ακίνητα του Δήμου Σουφλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. (άρθρο 92)
8. Θεσπίζεται μόνιμη απαλλαγή (προβλεπόταν αποκλειστικά για τα έτη 2022-2024), από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), των οριζομένων ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και διατηρητέων κτιρίων καθώς και των αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται. (άρθρο 93)
9. Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση με τη θέσπιση ευνοϊκότερου πλαισίου ρύθμισης (άρθρο 94)
10. Ρυθμίζεται η εξυπηρέτηση απολεσθείσας ρύθμισης οφειλής από αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα και ορίζεται ρητά ότι τα πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως δεν βαρύνονται με τόκους, προσαυξήσεις ή πρόστιμα που γεννώνται ως συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης, τα οποία και εξακολουθούν να βαρύνουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.
(άρθρο 95)
11. Τροποποιούνται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, οι προϋποθέσεις σχετικά με την επιβολή φόρου υπεραξίας του ν.4172/2013 κατά την εισφορά τίτλων από φυσικό πρόσωπο προς νομικό πρόσωπο ή οντότητα, της οποίας είναι μοναδικός μέτοχος ή εταίρος, με αντάλλαγμα μετοχές ή εταιρικά μερίδια του λήπτη.(άρθρο 96)
12. Απαλλάσσονται της επιβολής προστίμου τα μέλη του Μητρώου Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στις αναφερόμενες περιπτώσεις μη καταχώρισης, εκπρόθεσμης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης. (άρθρο 97)
13. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 48 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013) περί απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των ενδοομιλικών μερισμάτων. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαλλαγή από την επιβολή φόρου, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττουν ημεδαπές επιχειρήσεις από νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ενδοομιλικά μερίσματα από μόνιμες εγκαταστάσεις εταιρειών κρατών εκτός Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ελλάδα και προέρχονται από τις θυγατρικές τους σε άλλο κράτος. (άρθρο 98)
14. Ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της ωφέλειας που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα, οι νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους τους. Εν προκειμένω, η ωφέλεια δεν θεωρείται δωρεά και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
(άρθρο 99)
VI. ΜΕΡΗ Ζ’ & Η’
1. Επανακαθορίζεται η διάρθρωση των Μονάδων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και οι αρμοδιότητες αυτών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
α. αυξάνονται κατά δέκα (10) θέσεις, οριζόμενες σε ενενήντα πέντε (95) εκ των οποίων δύο (2) θέσεις συνεργατών-μετακλητών υπαλλήλων, από ογδόντα πέντε (85) που είναι σήμερα, οι οργανικές θέσεις προσωπικού της Αρχής οι οποίες πληρούνται πέραν της απόσπασης και με πρόσληψη, διορισμό ή μετάταξη. Ειδικά για τον διορισμό των συνεργατών – μετακλητών υπαλλήλων, εφαρμόζονται, κατ’ αναλογία, όσα ορίζονται στα άρθρα 46 έως 48 του ν. 4622/2019, περί της στελέχωσης των ιδιαίτερων γραφείων.
β. ρυθμίζονται θέματα μισθολογικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
– η καταβολή πρόσθετων, πέραν των αποδοχών της θέσης, αμοιβών στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στην Αρχή, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ τρίτων,
– η συνέχιση καταβολής της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 27 του ν.4354/2015 στους υπηρετούντες υπαλλήλους της Αρχής,
– η καταβολή αποζημίωσης στο προσωπικό της Αρχής για υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες,
γ. συστήνεται και συγκροτείται, με κανονιστική διοικητική πράξη, στην Αρχή: i) Πειθαρχικό Συμβούλιο, ii) πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο και προσδιορίζεται η σύνθεση και η θητεία των μελών τους,
δ. παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη τους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής η ειδικής διάταξης και μέχρι την οριζόμενη ημερομηνία, η διάρκεια των αναφερόμενων αποσπάσεων υπαλλήλων σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
ε. προβλέπεται η δυνατότητα μετάταξης στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (Κε.Μ.Κ.Ε.) αποσπασμένων υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σ’ αυτήν, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, σε περίπτωση που δεν υφίσταται κενή οργανική θέση, με παράλληλη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων, για όσο χρόνο υφίστανται οι προσωποπαγείς θέσεις, στ. συστήνονται, κατ’ εξαίρεση για τους i) ένστολους των σωμάτων ασφαλείας, πλην αυτών της Ελληνικής Αστυνομίας και ii) δικαστικούς υπαλλήλους των δικαστηρίων και των εισαγγελιών που υπηρετούν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προσωποπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, με ταυτόχρονη δέσμευση κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίστανται οι προσωποπαγείς θέσεις.
(άρθρα 103 – 107 και 110-113)
2. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4738/2020 σχετικά με τη διάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα:
α. Συνιστάται (στη θέση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Συντονισμού Δράσης Δανειακής Στήριξης) Γενική Διεύθυνση Συντονισμού Δράσεων Δανειακής Στήριξης με τον αναφερόμενο σκοπό.
β. Περιγράφεται η οργανωτική δομή της συσταθείσας Γενικής Διεύθυνσης σε επίπεδο Διευθύνσεων [δύο (2) Διευθύνσεις] και Τμημάτων [δύο (2) Τμήματα ανά Διεύθυνση).
γ. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων και των υπαχθέντων σε αυτές Τμημάτων.
δ. Μεταβάλλεται η ιδιότητα του προσωπικού της νομικής υποστήριξης της προαναφερόμενης Υπηρεσίας με την αναφορά σε έναν (1) νομικό σύμβουλο,και δύο (2) δικηγόρους, αντί σε τρείς (3) δικηγόρους που ισχύει σήμερα.
(άρθρα 108-109 & 129)
VII. ΜΕΡΟΣ Θ’
1. Αυξάνονται οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων οικονομικού έτους 2024 κατά το ποσό των τετρακοσίων εκατομμυρίων (400.000.000) ευρώ [κατά εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος και κατά τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000) ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος]. (άρθρο 114)
2. Ορίζεται ότι οι μετοχές κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε.» καθίστανται ακατάσχετες.
(άρθρα 113 & 115- 117)
3. Επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 4 του ν.4597/2019, όπου ρυθμίζονται θέματα συμβάσεων υπο-παραχώρησης λιμένων. Συγκεκριμένα επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του καταβαλλόμενου ανταποδοτικού τέλους από τον υποπαραχωρησιούχο προς τον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., για την υποπαραχώρηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων ή/και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών (άρθρο 2 του ανωτέρω νόμου), υπολογιζόμενο εφεξής, ως ποσοστό του προβλεπόμενου ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος, που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%). Κατά τα ισχύοντα, το εν λόγω τέλος ορίζεται σε ποσοστό έως 5% των ετήσιων εσόδων του υποπαραχωρησιούχου από τη σύμβαση υποπαραχώρησης. (άρθρο 118)
4. α. Προβλέπεται η παραχώρηση για λόγους δημόσιας ωφέλειας, χωρίς αντάλλαγμα, στον Δήμο Ζακύνθου, της χρήσης της οριοθετημένης ζώνης αιγιαλού και παραλίας της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4875/2021 («Ναυάγιο Ζακύνθου»). Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την τήρηση των οριζόμενων διαδικασιών.
β. Ο Δήμος Ζακύνθου αναλαμβάνει, κατά παρέκκλιση των άρθρων 12 και 14 του ν. 2971/2001, την εκτέλεση έργων και εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της περιοχής και των έργων, εγκαταστάσεων και υποδομών αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας.
γ. Πριν από την έναρξη της παραχώρησης εκτελούνται τα απαραίτητα έργα και εργασίες αποκατάστασης, αντιστήριξης, διάνοιξης οδών και διαμόρφωσης ασφαλούς πρόσβασης και συντήρησης με μέριμνα και δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου.
δ. Για την εκτέλεση των έργων απαιτείται άδεια που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από αίτηση του Δήμου Ζακύνθου, η οποία συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001. Η παρ. 7 του άρθρου 68 του ν. 4875/2021, σχετικά με τη χορήγηση των αναγκαίων αδειών με κ.υ.α., καταργείται.
ε. Με κ.υ.α. εκδίδεται Κανονισμός Διαχείρισης και Λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα προστασίας, οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης της περιοχής «Ναυάγιο Ζακύνθου». Αρμόδιος φορέας για την εποπτεία και τον έλεγχο τήρησης του εν λόγω Κανονισμού ορίζεται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).
στ. Τα έργα, οι κατασκευές και οι υποδομές που κατασκευάζονται στις παραχωρούμενες εκτάσεις ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Η καθ’ οποιοδήποτε τρόπο χρήση από τον Δήμο ή τρίτους των εκτάσεων που παραχωρούνται απαγορεύεται, εάν παρεμποδίζεται η εκπλήρωση του σκοπού της παραχώρησης ή αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των παραχωρούμενων.
ζ. Η απόφαση παραχώρησης ανακαλείται αζημίως για το Δημόσιο, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
η. Με κ.υ.α., μετά από εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου καθιερώνεται εισιτήριο εισόδου για την επίσκεψη στην περιοχή «Ναυάγιο Ζακύνθου», το οποίο καταβάλλεται υπέρ του Δήμου Ζακύνθου και αποτελεί έσοδο που αξιοποιείται υποχρεωτικά για τη χρηματοδότηση έργων ή υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ζακύνθου και ιδίως της περιοχής «Ναυάγιο Ζακύνθου». Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του εισιτηρίου αποδίδεται από τον Δήμο Ζακύνθου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όμοιο ποσοστό αποδίδεται στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.. (άρθρα 119 & 130)
5. Επιτρέπεται η παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού και παραλίας χωρίς δημοπρασία, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα και σε δήμους και δημοτικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 266 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006), υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις. (άρθρο 120)
6. Ρυθμίζεται η περίπτωση της τμηματικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου σε ακίνητα που ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε περισσότερους του ενός ιδιώτες και σε φορέα του Δημοσίου Τομέα. (άρθρα 121 – 122)
7. Παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και λήψης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της εταιρείας «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρόμων Ελλάδος Α.Ε.» (Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε.), μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισής της, και πάντως όχι πέραν του οριζόμενου χρονικού διαστήματος, για οποιαδήποτε αιτία και για πάσης φύσεως περιουσιακό στοιχείο αυτής.
(άρθρο 123)
8. Ορίζονται οι Υπηρεσίες από τις οποίες υλοποιείται η ψηφιακή πλατφόρμα – γεωπύλη «valuemaps.gov.gr-Αντικειμενικός προσδιορισμός αξιών ακινήτων σε χάρτη» που αποτελεί το ψηφιακό μητρώο απεικόνισης του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (Α.Π.Α.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. (άρθρα 124 & 125)
9. Εφαρμόζεται, για τις αναφερόμενες περιπτώσεις σύναψης δημοσίων συμβάσεων (δικαιούχους/φορείς υλοποίησης διεθνείς οργανισμούς), η ισχύουσα χρηματοδοτική και διοικητική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. (άρθρα 126 και 127)
10. Επανακαθορίζεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, η ημερομηνία κατάργησης των αναφερόμενων διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα φορολογίας τέλους χαρτοσήμου και κοινωνικής εισφοράς. (άρθρο 128)
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ και την αιτιολογική έκθεση εδώ.