Η Υπουργός Τουρισμού κατέθεσε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών».
Βραχυχρόνια μίσθωση – Οι αυστηρές προδιαγραφές των ακινήτων μου μισθώνονται και τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση σε νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 περιλαμβάνονται αυστηρές προδιαγραφές ακίνητων που μισθώνονται βραχυχρόνια.
Συγκεκριμένα:
- Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, για τη συμμόρφωση των υποχρέων, απειλούνται κυρώσεις που λαμβάνουν υπόψη το φαινόμενο της υποτροπής τους. Έτσι, αρχικά απειλείται πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στο διπλάσιο στην περίπτωση πρώτης υποτροπής και στο τετραπλάσιο για κάθε επόμενη.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:
Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
Μέρος Α’: Την ανάγκη θέσπισης πλαισίου λειτουργικών προδιαγραφών για τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, καθώς και την ανάγκη αποτύπωσης του περιβαλλοντικού τους αντικτύπου.
Μέρος Β’: Την ανάγκη υπαγωγής στο απλουστευμένο καθεστώς λειτουργίας του ν. 4442/2016 (Α’ 230) των εξής τουριστικών δραστηριοτήτων:
α) των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων,
β) των επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών και
γ) των ναυλομεσιτικών γραφείων.
Μέρος Γ’: Αντιμετωπίζονται μια σειρά ειδικότερων θεμάτων του τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα:
α) αποσαφηνίζεται το πλαίσιο χαρακτηρισμού της απόκλισης από τη χωροθέτηση έργου και ρυθμίζονται ειδικότερα οι εργασίες που εξυπηρετούν τους σκοπούς προσβασιμότητας και πολυλειτουργικότητας, ενώ διευκρινίζεται ότι η διαδικασία νομιμοποίησης των χωροθετημένων λιμένων δεν αφορά μόνο τους λιμένες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.),
β) προβλέπεται η δυνατότητα εκτέλεσης έργων για την άντληση και απάντληση θαλασσινού νερού για χρήση σε κολυμβητικές δεξαμενές νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων,
γ) επικαιροποιείται ο ορισμός των κέντρων αναζωογόνησης (spa) ως ειδικής τουριστικής υποδομής και επιτρέπεται η ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping) σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης,
δ) παρέχεται η δυνατότητα στέγασης προσωπικού του δημοσίου τομέα σε δωμάτια προσωπικού κύριων τουριστικών καταλυμάτων,
ε) διευκρινίζεται η διαδικασία άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης κατά τη διαπίστωση παραβάσεων από τουριστικές επιχειρήσεις και αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τους παραβάτες και
στ) ανατίθεται σε συγκεκριμένο φορέα, δηλαδή στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ο συντονιστικός ρόλος για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής των «βημάτων του Αποστόλου Παύλου».
- Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Μέρος Α’: Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού δεν είχαν θεσπιστεί ειδικές λειτουργικές προδιαγραφές όσον αφορά τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια από ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες ευκαιριακά («ομότιμοι χρήστες») ή παρόχους υπηρεσιών που ενεργούν με την επαγγελματική τους ιδιότητα («επαγγελματίες πάροχοι υπηρεσιών»), με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και των νομίμως λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων και τη μη προστασία του καταναλωτή-τουρίστα.
Επιπλέον, με το ισχύον καθεστώς κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών δεν λαμβάνονται υπόψιν κριτήρια περιβαλλοντικής απόδοσης, παρά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών και των καταναλωτών της τουριστικής αγοράς στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μέρος Β’: Μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης λειτουργίας οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την ύπαρξη περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών, που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
Μέρος Γ’:
α) Για λόγους ασφάλειας δικαίου διευκρινίζονται η διαδικασία και το πεδίο εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α’118). Επιπλέον, η υπαγωγή των έργων προσβασιμότητας και πολυλειτουργικότητας στην απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης κατά τη χωροθέτηση έργων είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, υπό το πρίσμα και της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
β) Η άντληση και απάντληση θαλασσινού νερού για χρήση σε κολυμβητικές δεξαμενές νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν προβλέπεται ρητά στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ως δυνατότητα. γ) Οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς επιβάλλουν τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας των κέντρων αναζωογόνησης (spa), καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping) σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης, αφού κρίνονται ως δραστηριότητες χαμηλής όχλησης.
δ) Τα δωμάτια προσωπικού μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος του προσωπικού του δημόσιου τομέα που υπηρετεί εποχικά σε διάφορες περιοχές της χώρας.
ε) Για λόγους ασφάλειας δικαίου διευκρινίζεται ο τρόπος ενημέρωσης του διοικούμενου για την παροχή εξηγήσεων που διαπιστώνονται με επιτόπιο έλεγχο. Επιπλέον, για λόγους ενίσχυσης της αποτρεπτικότητας των κυρώσεων, επιλέγεται η αυστηροποίησή τους.
στ) Η ανάδειξη της μεγάλης πολιτισμικής αξίας διαδρομής των «βημάτων του Αποστόλου Παύλου» απαιτεί τη σύνδεσή της με συγκεκριμένο φορέα που θα προβεί στις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες.
- Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Οι ρυθμίσεις αφορούν, αρχικά, στους οικονομικούς φορείς και επενδυτές που ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν οικονομικές δραστηριότητες η άσκηση των οποίων διευκολύνεται, καθώς και τα άτομα με αναπηρία.
Το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε το παρακάτω σχετικό δελτίο τύπου στις 6/12/2024:
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού τέθηκε σε διαβούλευση. Το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου (ν. 5061/2023 και ν. 5121/2024). Το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με όρους βιωσιμότητας.
Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού Τουρισμού με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Σ/Ν https://www.opengov.gr/tourism/?p=2336
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:
Βραχυχρόνια μίσθωση: θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Το πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, δίνει την δυνατότητα ελέγχου του τουριστικού προϊόντος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα:
- Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.
- Τα ακίνητα θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
- Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών (από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε) με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις παραβάσεων, αντίστοιχες με τις ισχύουσες στα τουριστικά καταλύματα.
Περιβαλλοντική Κατάταξη Ξενοδοχειακών καταλυμάτων: Θεσμοθετείται ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εν λόγω διατάξεις εισήχθησαν με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας και με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, προβλέπεται η ευθυγράμμιση του προτεινόμενου συστήματος κατάταξης με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους.
Κέντρα Αναζωογόνησης: Διεύρυνση του ορισμού των Κέντρων Αναζωογόνησης (spa). Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ευεξίας ανέδειξε την ανάγκη για την διεύρυνση του αρχικού ορισμού των κέντρων αναζωογόνησης, ο οποίος υπό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ήταν προσανατολισμένος στην παροχή ιαματικών υπηρεσιών, αποκλείοντας έτσι υπηρεσίες σχετικές με την προαγωγή της ευεξίας. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκσυγχρονίζεται και επικαιροποιείται η τουριστική νομοθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στις διαμορφωμένες ανάγκες και σύγχρονες τάσεις της εξελισσόμενης αγοράς.
Στέγαση Προσωπικού: δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024) προκειμένου να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).
Κολυμβητικές Δεξαμενές: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την προστασία των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και τη διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης.
Προσβασιμότητα σε τουριστικούς λιμένες: Απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης έργων προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής “μια Ελλάδα με όλους για όλους” για την διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ.
Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών και ναυλομεσιτικών γραφείων, τα οποία, πλέον, υπάγονται, στο καθεστώς της γνωστοποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 19/12/2024, κατά τη διάρκεια της οποίας τουριστικοί φορείς και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει προτάσεις και παρατηρήσεις.
Συνημμένα
547.0380859375 kb -5_12_2024_sxedio.pdf
1077.5517578125 kb -5_12_2024_asyr.pdf