Η διαδικασία έκδοσης φορολογικής ενηµερότητας µέσω Taxisnet έχει απλοποιηθεί σηµαντικά, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση έχει υιοθετήσει τη διαλειτουργικότητα µεταξύ των φορέων του Δηµοσίου. Πλέον ενηµερώνεται άµεσα για την ύπαρξη ή µη ληξιπρόθεσµων οφειλών του πολίτη και, αντίστοιχα, χορηγεί ή όχι το πιστοποιητικό φορολογικής ενηµερότητας.
Με τη ρύθµιση αυτή, κυρίως οι ΟΤΑ, αλλά και άλλοι φορείς του Δηµοσίου, επικοινωνούν µε την ΑΑΔΕ µόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήµερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενηµερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Με τη νέα διαδικασία αντιµετωπίζονται περιπτώσεις όπου ο φορολογούµενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς τον δήµο, αλλά δεν µπορεί να πάρει φορολογική ενηµερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενηµερωθεί για την εξόφληση. Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει οδηγίες µε τα 12 βήµατα που απαιτούνται για την έκδοση φορολογικής ενηµερότητας, µε είσοδο στην πλατφόρµα myΑΑΔΕ.
Φορολογική ενηµερότητα
1. Για να υποβάλετε αίτηση έκδοσης ενηµερότητας, επιλέγετε “Είσοδος” στην ενότητα “Έκδοση Αποδεικτικού Ενηµερότητας”.
2. Σε περίπτωση που δεν ενεργείτε για τον εαυτό σας, αλλά ως νόµιµος εκπρόσωπος ή ως συµβολαιογράφος, τότε, από το πεδίο “Επιλογή Ρόλου”, επιλέγετε “ως νόµιµος εκπρόσωπος”, ή “ως συµβολαιογράφος”, ή “ως συµβολαιογραφικό γραφείο”, και έπειτα συµπληρώνετε ή επιλέγετε τον ΑΦΜ για τον οποίο αιτείστε το αποδεικτικό ενηµερότητας.
3. Σε περίπτωση που επιλέξετε ως λόγο έκδοσης “Για κάθε νόµιµη χρήση πλην είσπραξης και µεταβίβασης ακινήτων”, συµπληρώνετε υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορέα στον οποίο θα κατατεθεί το αποδεικτικό ενηµερότητας.
4. Σε περίπτωση που επιλέξετε ως λόγο έκδοσης “Είσπραξη χρηµάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης” ή “Είσπραξη χρηµάτων από φορείς του Δηµοσίου τοµέα (πλην Κεντρικής Διοίκησης)”, συµπληρώνετε τον ΑΦΜ του φορέα στον οποίο θα κατατεθεί το αποδεικτικό ενηµερότητας και τα στοιχεία του τίτλου πληρωµής. Εάν συµπληρώσετε τον Μοναδικό Αριθµό Καταχώρισης (ΜΑΡΚ) της εφαρµογής myDATΑ, τότε εµφανίζεται αυτόµατα ο Α/Α, η σειρά και το έτος του τίτλου πληρωµής, η ηµεροµηνία έκδοσής του, ο ΑΦΜ του αντισυµβαλλοµένου, το ποσό είσπραξης και το ποσό ΦΠΑ. Εναλλακτικά (εφόσον δεν υπάρχει ΜΑΡΚ), συµπληρώνετε τον Α/Α, τη σειρά, το έτος, καθώς και το τελικό πληρωτέο ποσό του τίτλου πληρωµής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να είναι συµπληρωµένη µία από τις δύο επιλογές.
5. Το πεδίο “Παρακράτηση όλου του ποσού” είναι προαιρετικό. Προσοχή, εάν το επιλέξετε, το αποδεικτικό ενηµερότητας θα εκδοθεί µε παρακράτηση του συνόλου του επισπραττόµενου ποσού και µέχρι του ύψους των οφειλών σας.
6. Το πεδίο “Περιοδική απαίτηση” είναι προαιρετικό. Εφόσον αναµένετε να εισπράξετε µελλοντικά και άλλα ποσά από τον ίδιο φορέα, τότε, συµπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία της περιοδικής απαίτησης, θα επωφεληθείτε µικρότερης παρακράτησης επί του εισπραττόµενου ποσού (10% – 30%). Ο έλεγχος της περιοδικής απαίτησης γίνεται από τον ίδιο τον φορέα πληρωµής του ποσού
7. Εάν επιλέξετε “Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από άλλη αιτία πλην επαχθούς (χωρίς τίµηµα)”, συµπληρώνετε υποχρεωτικά τον Αριθµό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), όπως αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ή στο Πιστοποιητικό Ακινήτου.
8. Εάν επιλέξετε “Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία”, πλέον του ΑΤΑΚ, συµπληρώνετε υποχρεωτικά το ποσό του τιµήµατος πώλησης (βάσει ποσοστού κυριότητας), καθώς και το ποσό της αντικειµενικής αξίας (βάσει ποσοστού κυριότητας), τα οποία αναγράφονται στη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ).
9. Το πεδίο “Παρακράτηση όλου του τιµήµατος” είναι προαιρετικό. Εάν επιλεγεί, το αποδεικτικό ενηµερότητας θα εκδοθεί µε παρακράτηση του συνολικού τιµήµατος πώλησης (βάσει ποσοστού κυριότητας) και µέχρι του ύψους των οφειλών σας.
10. Εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις παρακράτησης ή εάν επιλέξετε παρακράτηση όλου του ποσού, επιλέγετε επιπλέον, υποχρεωτικά, και τον τρόπο απόδοσης της παρακράτησης, από την ενότητα “Όροι παρακράτησης και απόδοσης”.
11. Επιλέγοντας “Έκδοση Αποδεικτικού Ενηµερότητας”, πραγµατοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησής του και είτε εµφανίζεται το “Ψηφιακό Αρχείο Αποδεικτικού Ενηµερότητας”, το οποίο µπορείτε να επιλέξετε για να το εκτυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε ως αρχείο PDF, είτε εµφανίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησής σας. Μπορείτε να πληροφορηθείτε αναλυτικά τους λόγους απόρριψης εφόσον επιλέξετε το πεδίο “Ψηφιακό Αρχείο αίτησης και λόγων απόρριψης”.
12. Στην ενότητα “οι Αιτήσεις µου” µπορείτε να βρείτε τα αποδεικτικά ενηµερότητας που έχουν εκδοθεί µέσω της εφαρµογής, κατόπιν αίτησής σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις απορριφθείσες αιτήσεις σας και να πληροφορηθείτε τους λόγους απόρριψής τους, καθώς και να αποθηκεύσετε/εκτυπώσετε το “Ψηφιακό Αρχείο αίτησης και λόγων απόρριψης” ή το αποδεικτικό ενηµερότητας που έχει εκδοθεί.
Τι γίνεται µε την ενιαία ενηµερότητα;
Φορολογική και ασφαλιστική ενηµερότητα θα έπρεπε από τον περασµένο Σεπτέµβριο να έχουν γίνει ένα ενιαίο πιστοποιητικό. Στόχος ήταν τα δύο απαραίτητα έγγραφα για τις συναλλαγές των φορολογουµένων να γίνουν ένα ενιαίο πιστοποιητικό, µέσω της ψηφιακής πύλης στο gov.gr. Ωστόσο καθυστερήσεις από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων φαίνεται ότι παραπέµπουν στο µέλλον την ενοποίησή τους.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασµό, το νέου τύπου έγγραφο, που αποκαλείται πιστοποιητικό οικονοµικής ενηµερότητας, θα υποκαθιστούσε το αποδεικτικό φορολογικής ενηµερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενηµερότητας.
Όταν τεθεί σε ισχύ, οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρµα, ενώ µετά θα ακολουθεί αυτόµατος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν. Εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και oι προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονοµικής ενηµερότητας.