Το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία με την οποία επεκτείνεται και αναβαθμίζεται η χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου. Η νέα οδηγία θα διευκολύνει τη διαθεσιμότητα των εταιρικών δεδομένων, θα ενισχύσει τη ν εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στις εταιρείες σε όλα τα κράτη μέλη, θα οδηγήσει σε πιο διασυνδεδεμένες δημόσιες διοικήσεις και θα μειώσει τη γραφειοκρατία σε περιπτώσεις διασυνοριακού χαρακτήρα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για τη λήψη της απόφασης.
Η οδηγία που εκδόθηκε σήμερα θα αξιοποιήσει το σημαντικό δυναμικό των ψηφιακών εργαλείων για να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρηματιών, να μειώσει τον διοικητικό φόρτο και να καταστήσει τις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες ταχύτερες, ευκολότερες και διαφανέστερες.
Διαδικτυακά εργαλεία για το εταιρικό δίκαιο
Οι νέοι κανόνες διευκολύνουν την ανταλλαγή εταιρικών δεδομένων (π.χ. τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ετερόρρυθμων εταίρων) μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων επιχειρήσεων (BRIS). Η οδηγία προβλέπει επίσης ένα πολύγλωσσο ψηφιακό υπόδειγμα (το ψηφιακό πληρεξούσιο της ΕΕ) για την κατάργηση διατυπώσεων όπως η ανάγκη επισημείωσης στα εταιρικά έγγραφα και οι περιττές μεταφράσεις σε διασυνοριακές διαδικασίες. Ενθαρρύνει επίσης τη χρήση της αρχής «μόνον άπαξ» στις περιπτώσεις που εταιρείες ιδρύουν θυγατρικές και υποκαταστήματα σε άλλο κράτος μέλος. Προκειμένου να διευκολύνονται οι διατυπώσεις σε διασυνοριακές καταστάσεις, η οδηγία προτείνει ένα πολύγλωσσο πιστοποιητικό εταιρείας της ΕΕ το οποίο μπορεί να είναι δωρεάν για ορισμένες επιχειρήσεις (π.χ. προσωπικές εταιρείες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης). Το κείμενο που εκδόθηκε σήμερα προβλέπει επίσης τη δυνατότητα να περιληφθούν στο μέλλον στην οδηγία για το εταιρικό δίκαιο και οι συνεταιρισμοί.
Επόμενα βήματα
Αφού εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε. Αφού υπογραφεί από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον/την Πρόεδρο του Συμβουλίου, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να ισχύει 20 ημέρες αργότερα.
Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να υλοποιήσουν τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωσή τους με την παρούσα οδηγία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή 42 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της.
Ιστορικό
Η οδηγία που εκδόθηκε σήμερα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στις ακόλουθες ανακοινώσεις: «Ψηφιακή Πυξίδα 2030 και ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», «Επικαιροποίηση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής του 2020» και «Στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη».
Η οδηγία επικαιροποιεί και συμπληρώνει την οδηγία του 2019 σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου.