Ελευθερία Πελλού
Ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 54χρονο αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής εργολάβο, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, ποσού άνω των 600.000 ευρώ!
Η υπόθεση εκδικάστηκε προχθές και το δικαστήριο επικύρωσε το πρακτικό ποινικής διαπραγμάτευσης που είχε κάνει ο 54χρονος, δια του συνηγόρου του, κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, με το οποίο και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή.
Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατατέθηκε από την Εφορία, σε βάρος του 54χρονου αλλοδαπού εργολάβου.
Σύμφωνα με αυτή, ο αλλοδαπός επαγγελματίας κατηγορείται ότι, τη διαχειριστική περίοδο από την 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή, κατά το οικονομικό έτος 2010, υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας καθαρά εισοδήματα ύψους 685.000 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά ανέρχεται σε 265.000 ευρώ.
Σε βάρος του 54χρονου, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή- παράλειψη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και μη απόδοση στο Δημόσιο, φόρου εισοδήματος που αναλογεί στα αποκρυφθέντα εισοδήματα και υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος τις 150.000 ευρώ.
Μάλιστα, για το αδίκημα αυτό, τον Φεβρουάριο του 2020 βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, όπου συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, κ. Στέλιο Αλεξανδρή, απολογήθηκε και αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος είχε αποδεχτεί μόνο ότι δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση του έτους 2010 (για τη περίοδο από 1/12009 έως 31/12/2009) και είχε αρνηθεί ότι είχε κέρδη τα οποία δεν φορολογήθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός εξήγησε, ότι ξεκίνησε από υπάλληλος και τελικά έφτιαξε τη δική του εργολαβική εταιρεία, η οποία είχε αρκετή δουλειά την περίοδο που ακόμη η οικοδομή ανθούσε στο νησί μας.
Όπως είχε πει, πάντα προσπαθούσε να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους του όσο και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δυστυχώς, πολλές φορές, οι επιταγές πελατών για τους οποίους αναλάμβανε εργασίες (πληρώνοντας από δικά του χρήματα μεροκάματα και ασφάλεια του προσωπικού) ήταν ακάλυπτες, όταν δεν εξέδιδε διαταγές πληρωμής επειδή δεν είχε ειδικό προνόμιο, έφτανε να λαμβάνει μετά από μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία μικρό μόνο μέρος της αρχικής του απαίτησης, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο.
Το έτος 2009, συμφώνησε με επιχειρηματία της περιοχής μας, να αναλάβει ένα μεγάλο έργο στο ξενοδοχείο που κατασκεύαζε, και το οποίο όφειλε να παραδώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να καταβάλει 15.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης (ποινική ρήτρα).
Ο 54χρονος αλλοδαπός είχε τονίσει, ότι λόγω τεχνικών ανυπέρβλητων εμποδίων κατά την εκτέλεση του έργου, αναγκάστηκε να προσλάβει 80 αντί για 40 άτομα που είχε προϋπολογίσει, με αποτέλεσμα, το εργατικό κόστος να εκτοξευθεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 60,000 ευρώ τον μήνα, μεταβάλλοντας πλήρως τον οικονομικό προϋπολογισμό και ολοκληρώνοντας το έργο με ζημία, η οποία δεν μπορούσε να αποτυπωθεί λογιστικά, καθώς, σύμφωνα με τα βιβλία, έπρεπε να έχει επιτύχει εργολαβικό κέρδος. Η δουλειά αυτή – είχε πει ο 54χρονος- τον οδήγησε στην οικονομική του καταστροφή.
Ο ίδιος είχε επισημάνει, ότι δεν υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος, όχι επειδή σκόπευε να αποκρύψει κέρδη από τη φορολογική Αρχή αλλά επειδή είχε μηδενικά πραγματικά κέρδη, ενώ είχε προσθέσει, πως δεν παρουσίασε αλλοιωμένα ή ψευδή στοιχεία προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρου, πράγμα που παραδέχεται και η ίδια η Δ.Ο.Υ., καθώς στην πορισματική της αναφορά αναγράφει, ότι έκρινε τα βιβλία ειλικρινή και προσδιόρισε τα αποτελέσματα λογιστικά, θεωρώντας, ότι βάσει των κερδών ύψους 648.387 ευρώ που φαίνονται στα βιβλία του 54χρονου, θα έπρεπε να καταβάλλει φόρο ύψους 264.229 ευρώ.
Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα ο 54χρονος αλλοδαπός είχε αφεθεί ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.