Από την Έλενα Λάσκαρη
Σε μια ενιαία βάση δεδομένων, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε ακίνητο σε όλη την επικράτεια, διευκολύνοντας τους ελέγχους αλλά και την άσκηση στεγαστικής πολιτικής.
Στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο η λειτουργία του Μητρώου ξεκινά τον Φεβρουάριο με τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που διατηρούν σήμερα σε διάφορες βάσεις δεδομένων ή και χειρόγραφα οι διάφοροι φορείς.
Στον ψηφιακό φάκελο θα περιλαμβάνεται μια πλήρης ακτινογραφία για κάθε είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφο, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, εάν είναι κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο Κωδικός Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) , δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά ακόμα και στοιχεία που αφορούν εκκρεμείς αγωγές και πολεοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στην πρώτη φάση του Μητρώου κάθε Ταυτότητα (ΑΤΑΚ) θα αντιστοιχιστεί με τον Κωδικό Αριθμό του Κτηματολογίου ενώ οι ιδιοκτήτες θα κληθούν στη συνέχεια να δηλώσουν τη χρήση κάθε ακινήτου που έχουν στην κατοχή τους, εάν δηλαδή είναι κενό, νοικιασμένο ή ιδιοκατοικείται.
«Για να εφαρμοστεί μια σωστή πολιτική χρειάζονται στοιχεία, να συνδέσουμε το περιουσιολόγιο με το Κτηματολόγιο», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής προσθέτοντας ότι «θα ξεκινήσουμε με την καταγραφή των ΚΑΕΚ δίπλα στους ΑΤΑΚ. Μετά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν και να δηλώσουν τη χρήση του ακινήτου (κενό, ιδιοκατοίκηση, μίσθωση κλπ.)».
Με τη διασύνδεση του Περιουσιολογίου με το Κτηματολόγιο διευκολύνονται οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ με τις φορολογικές δηλώσεις με στόχο τον εντοπισμό φορολογούμενων που κρύβουν εισοδήματα από ενοίκια ή έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, τέλη κ.λπ.
Νέες πλατφόρμες
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έως το τέλος Φεβρουαρίου ενεργοποιείται μια νέα πλατφόρμα για τη δήλωση των μεταβολών στα τετραγωνικά μέτρα των γεωτεμαχίων, ενώ στο τέλος του 2025 αναμένεται να τελειώσει η κτηματογράφηση και κάθε τετραγωνικό ελληνικής γης θα αντιστοιχεί σε ΚΑΕΚ.
Σήμερα «είμαστε στο 60% από 39% όταν αναλάβαμε» σημείωσε ο Κωνταντίνος Κυρανάκης για να προσθέσει ότι «πλέον το Κτηματολόγιο έχει σήμερα στην ευθύνη του το σύνολο των συναλλαγών για ακίνητα».
Ως το τέλος του έτους 600 εκατ. ψηφιοποιημένες σελίδες θα είναι διαθέσιμες σε δικηγόρους για να κάνουν έρευνα τίτλων από τους υπολογιστές τους. Επίσης, μέχρι τον Μάιο θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη προσημείωση σε ακίνητα με αξιοποίηση του μητρώου δικηγόρων – δικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ίδια αυτόματη διαδικασία θα ακολουθείται και για τις εξαλείψεις και για όσα βάρη έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλακεία.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό μέχρι το τέλος του 2026 θα μπορούν να δηλωθούν με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος και όλα τα ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη με τίτλο, χρησικτησία ή αποδοχή κληρονομιάς.