Το επόμενο πεδίο δράσης του υπουργείου Εργασίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο ρόλος της Ε.Ε. και ο στόχος κάλυψης των εργαζομένων σε ποσοστό 80% από ΣΣΕ.
Η ενδυνάμωση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατά συνέπεια την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων είναι το επόμενο στάδιο πολιτικής του υπουργείου Εργασίας, που σχεδιάζεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού.
Μάλιστα, ήδη σχεδιάζονται παρεμβάσεις στη λογική βελτίωσης διατάξεων που κάθε άλλο παρά ενισχύουν ή έστω βοηθούν την υπογραφή Συμβάσεων.Unmute
Ο σχεδιασμός ενός… οδικού χάρτη για την ενδυνάμωση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπαίνει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων, από το 27% με 30% που ισχύει σήμερα.
Ο στόχος περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που κύρωσε πρόσφατα η χώρα μας για τους επαρκείς μισθούς και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας κοιτά βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής κινήτρων για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας βρίσκονται πολύ χαμηλά στη χώρα και αυτό πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε χθες, χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του τοπίου στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπως διαμορφώνεται μετά την αύξηση του κατώτατου κατά 6,02%, από την 1η Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οδικός χάρτης που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος, αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους, που θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν τόσο τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, όσο και τη δομή και τον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, καθώς οι ισχύουσες διατάξεις λειτουργούν ως αντικίνητρο επέκτασης μιας Σύμβασης, παρά το αντίθετο.
Στις υπό εξέταση παρεμβάσεις, θα ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Εργασίας και οι προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο η ΓΣΕΕ, εφόσον δεχθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από ΣΣΕ βρίσκεται στο 57% και η δέσμευση που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη-μέλη είναι να αυξήσουν την κάλυψη στο 80%, με στόχο τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η κ. Κεραμέως υπεραμύνθηκε της αύξησης που δόθηκε στον κατώτατο, της τάξης του 6,02%, επισημαίνοντας αφενός μεν ότι ενώ το ΚΕΠΕ στην εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό είχε προτείνει αύξηση 3%-5%, ήταν πρόταση της ίδιας και απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί αύξηση οριακά πάνω κι από το 6%, αφετέρου δε, ότι η αύξηση αυτή θα οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση τον μέσο μισθό.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες ο μέσος μισθός το 2027 να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ, που αποτελεί τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα του συστήματος Εργάνη, υπάρχουν πέντε κλάδοι της οικονομίας που έχουν ήδη μέσο μισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ.
Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, ο μέσος μισθός για 39.524 εργαζόμενους είναι 2.626 ευρώ μεικτά και ακολουθούν οι κλάδοι παροχής ενέργειας με 23.427 εργαζόμενους και μέσο μισθό τα 2.490 ευρώ, προγραμματισμού Η/Υ και παροχής συμβουλών με 43.933 εργαζόμενους και μέσο μισθό τα 2.232 ευρώ, ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης με 10.925 εργαζόμενους που κατά μέσο όρο λαμβάνουν μεικτό μισθό της τάξης των 2.108 ευρώ και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας με 16.033 εργαζόμενους και μέσο μισθό της τάξης των 2.050 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός το 2024 διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ (αύξηση 7,2% από το 2023 και 28,3% από το 2019). Επιπλέον, 42 κλάδοι παρέχουν μέσο μισθό υψηλότερο από αυτόν του συνόλου της οικονομίας, με 16 από αυτούς να είναι βιομηχανικοί/μεταποιητικοί.
Ένας ακόμη στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Έτσι, όπως επεσήμανε η κ. Κεραμέως, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4 μονάδες από το 2019 ενώ πρόσφατα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές για την υπερεργασία, τις υπερωρίες, τα νυκτερινά και τις αργίες και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα το 2027.