Ανακοπή. Έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. Τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησης άρθρου 5 παρ. 5 ΚΦΔ (ν. 4987/2022). Άρθρο 9 παρ. 3 ν.4978/2022 (ΚΕΔΕ). Περιορισμός οφειλής. Η λήψη του μέτρου της κατάσχεσης αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας.
31ο Τμήμα (Μονομελές)
Α 3202/2025
Δικαστής: Χαρίκλεια Παπακωνσταντίνου, Πρωτοδίκης ΔΔ
Ανακοπή. Έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. Τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησης άρθρου 5 παρ. 5 ΚΦΔ (ν. 4987/2022). Άρθρο 9 παρ. 3 ν.4978/2022 (ΚΕΔΕ). Περιορισμός οφειλής. Η λήψη του μέτρου της κατάσχεσης αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας.
Το τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησης, που με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 5 του ισχύοντος κατά τον κρίσιμο χρόνο ΚΦΔ (ν. 4987/2022) και το οποίο έχει μαχητό χαρακτήρα, δεν έχει έδαφος εφαρμογής στην περίπτωση κατά την οποία η επίδοση αμφισβητείται από τον προς ον, ήτοι εφόσον αυτός αμφισβητεί ότι πράγματι παρέλαβε τη συστημένη επιστολή. Κατά την αληθή έννοια της ως άνω διάταξης, ερμηνευόμενης υπό το φως των συνταγματικών αρχών του κράτους δικαίου, της φανερής δράσης της Διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου και της παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, δεν εφαρμόζεται το προαναφερθέν τεκμήριο, αλλά η Φορολογική Διοίκηση οφείλει, πλέον, να αποδείξει, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την πραγματική παραλαβή της πράξης από τον προς ον αυτή αφορά ή την πλήρη γνώση του περιεχομένου της από αυτόν. Προκειμένου να μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα ότι η ατομική ειδοποίηση επιδόθηκε νομίμως με συστημένη επιστολή στον παραλήπτη της, πρέπει να συντάσσεται από τα όργανα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) αποδεικτικό παραλαβής της, το οποίο να περιλαμβάνει ορισμένα ουσιώδη στοιχεία, όπως ο αριθμός της επιδοθείσας πράξης, η ημέρα και ώρα επίδοσής της, καθώς και τα ονοματεπώνυμα και η υπογραφή του επιδίδοντος οργάνου και αυτού που την παρέλαβε, το αποδεικτικό δε αυτό θα πρέπει, σε περίπτωση αμφισβήτησης, να προσκομίζεται ενώπιον των δικαστηρίων από τη φέρουσα το σχετικό βάρος απόδειξης φορολογική Αρχή.
(…) Οι διατάξεις του άρθρου 9 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του Ν.4978/2022 Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), αποβλέπουν στην αποτροπή της ακύρωσης των πράξεων της διοικητικής εκτέλεσης, όταν ένα ή ορισμένα από τα περισσότερα χρέη, για τα οποία επισπεύδεται η εκτέλεση, κριθούν ως μη οφειλόμενα, εν όλω ή εν μέρει. Συνεπώς, αν μετά την έναρξη της αναγκαστικής εκτέλεσης και την επιβολή κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, περιοριστεί για οποιονδήποτε λόγο το χρέος του, το γεγονός αυτό δεν οδηγεί σε ολική ακύρωση, ύστερα από ανακοπή του ενδιαφερομένου, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση πλήρους απόσβεσης του χρέους, αλλά σε μεταρρύθμιση της αναγκαστικής κατάσχεσης, που ισχύει πλέον για το υπολειπόμενο ποσό του χρέους. Τα ανωτέρω ισχύουν ωστόσο, υπό την προϋπόθεση, ότι η πρόοδος της εκτέλεσης στην περίπτωση αυτή δεν αντίκειται, ενόψει των συγκεκριμένων περιστάσεων, στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ήτοι όταν τα αρχικώς επιβληθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι κατάλληλα και αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού της είσπραξης του υπολοιπόμενου μέρους της οφειλής.
Εφόσον η ανακόπτουσα αμφισβητεί την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής – υπερημερίας του άρθρου 47 του ΚΦΔ με συστημένη επιστολή, η φορολογική Αρχή οφείλει να αποδείξει, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την πραγματική παραλαβή της πράξης αυτής από την ανακόπτουσα ή την πλήρη γνώση του περιεχομένου της από την ίδια. Εν προκειμένω, δεν προσκομίζεται από το καθ’ ου σχετική ενυπόγραφη απόδειξη παράδοσης του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ προς την ανακόπτουσα ή άλλο ισοδύναμου περιεχομένου έγγραφο.
Η λήψη του ένδικου μέτρου της εκτέλεσης αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, διότι υπερβαίνει το εύλογο, απολύτως αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την πραγμάτωση του επιδιωκόμενου από το καθ’ ου σκοπού, λαμβανομένου υπόψη του ύψους του εναπομείναντος μέρους της ένδικης οφειλής, που προέρχεται από τις πράξεις ταμειακής βεβαίωσης, ενόψει και της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, δοθέντος ότι για την ικανοποίηση της οφειλής έχει ληφθεί και το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου. Δέχεται την ανακοπή