Με την τροποποίηση, «ανοίγεται ο δρόμος» για την απαλλοτρίωση ιδανικών μεριδίων, χωρίς να απαιτείται πλέον η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του φορέα επί του ακινήτου.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 217, επέρχεται σημαντική τροποποίηση του άρθρου 4 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001), με την οποία αναδιαμορφώνεται η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδανικών μεριδίων.
Με την τροποποίηση, «ανοίγεται ο δρόμος» για την απαλλοτρίωση ιδανικών μεριδίων, χωρίς να απαιτείται πλέον η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του φορέα επί του ακινήτου. Απλοποιείται έτσι σημαντικά η διαδικασία της απαλλοτρίωσης σε περιπτώσεις συγκυριότητας, με στόχο την αποφυγή των καθυστερήσεων.
Τι αλλάζει
Η προηγούμενη διατύπωση του άρθρου 4 όριζε ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδανικών μεριδίων μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο όταν τα υπόλοιπα μερίδια του ακινήτου ανήκαν στον φορέα υπέρ του οποίου υλοποιείται η απαλλοτρίωση (π.χ. Δημόσιο, ΟΤΑ, κλπ.).
Με λίγα λόγια, το Δημόσιο μπορούσε να απαλλοτριώσει μόνο ολόκληρα ακίνητα, ενώ για την απαλλοτρίωση ιδανικών μεριδίων μπορούσε να το κάνει μόνο αν είχε ήδη τα υπόλοιπα.
Η βασική αιτία της εν λόγω ρύθμισης ήταν η αποφυγή της συγκυριότητας, επιτρέποντας στους φορείς να προχωρήσουν σε απαλλοτρίωση μόνο ολόκληρων ακινήτων ή μεριδίων που κατείχαν ήδη, ώστε να μην βρεθούν συγκύριοι με ιδιώτες λόγω της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Η νέα ρύθμιση
Με τη νέα τροποποίηση, καταργείται η προϋπόθεση που επέβαλλε τη συνεκμετάλλευση του ακινήτου από τον φορέα απαλλοτρίωσης.
Πλέον, η αναγκαστική απαλλοτρίωση μπορεί να περιλαμβάνει και ιδανικά μερίδια (π.χ. ¼ ή ½ του ακινήτου), ανεξαρτήτως του εάν ο φορέας έχει ήδη εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου. Η τροποποίηση αυτή καθιστά δυνατή την απαλλοτρίωση μεμονωμένων ποσοστών επί ακινήτων, χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης άλλων μεριδίων από τον φορέα στην ίδια ιδιοκτησία.
Η τροποποίηση προβλέπει ότι η απαλλοτρίωση περιλαμβάνει όλα τα ιδιωτικά ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή της απαλλοτρίωσης, ακόμη και αν καταγραφούν ως ιδιωτικά ή αποζημιούμενα μετά την αρχική κήρυξη της απαλλοτρίωσης, εντός τεσσάρων ετών. Αντίστοιχα, η απαλλοτρίωση περιλαμβάνει και τα ιδανικά μερίδια επί ακινήτων που βρίσκονται εντός της απαλλοτριούμενης έκτασης.
Η νέα διάταξη αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης σε περιπτώσεις συγκυριότητας, με στόχο την αποφυγή των καθυστερήσεων που προκαλούν οι νομικές αμφισβητήσεις γύρω από το καθεστώς συγκυριότητας και την αναγκαία αναγνώριση του δικαιώματος του φορέα επί του ακινήτου.