Συντάξεις σε λίγες μόνον ώρες από την υποβολή της αίτησης των ασφαλισμένων θα μπορεί να απονέμει ο ΕΦΚΑ σε περίπου 21 μήνες από σήμερα με την ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.
Το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη μετατροπή των ενσήμων σε «άυλη ασφάλιση» μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης εκτείνεται έως το τέλος του 2026. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο που οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν με οριστικές αποφάσεις, χωρίς να μεσολαβούν τα στάδια των προσωρινών συντάξεων και των προκαταβολών, όπως γίνεται σήμερα πριν βγουν οι οριστικές αποφάσεις.
Η ψηφιοποίηση των ενσήμων, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μια 45ετία, καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών.
Το έργο της ψηφιοποίησης των ενσήμων του ΕΦΚΑ υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.
Μέσω του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργου ψηφιοποίησης (προϋπολογισμού 10.416.000€) υλοποιούνται η σάρωση, η τεκμηρίωση και η εξαγωγή δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας από 10.700.000 σελίδες χαρτώου αρχείου των Ταμείων του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ), του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΤΕΑΥΕΚ.
Η σύμβαση της αναδόχου κοινοπραξίας εταιριών (Iron Mountain και Mellon Technologies) υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 11 Αυγούστου 2025.
Εως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σάρωσης για το σύνολο του έργου.
Η ροή εξαγωγής δεδομένων ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου 2024, έχοντας παραγάγει αρχεία δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας για 8.588.952 σελίδες.
Τα ποσοστά ψηφιοποίησης που έχουν επιτευχθεί είναι μέχρι στιγμής τα εξής:
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 86,5% και σε σύνολο 2.280.157 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 2 εκατ. σελίδες.
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, η ψηφιοποίηση βρίσκεται στο 50% και σε σύνολο 375.512 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 130.000 σελίδες.
- Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 95,5% και σε σύνολο 898.059 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί και απομένουν λιγότερες από 40.000 σελίδες για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση.
- Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η ψηφιοποίηση είναι στο 50% και σε σύνολο 1.421.120 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί οι 750.000 σελίδες.
- Στο ΤΕΑΥΕΚ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 84,9% και σε σύνολο 5.725.152 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 4.866.380 σελίδες.
Το αντικείμενο του έργου ψηφιοποίησης που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ (προϋπολογισμού 32.116.000€) περιλαμβάνει τη σάρωση, την τεκμηρίωση, την εξαγωγή και τον μετασχηματισμό δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας από 42.708.333 σελίδες χαρτώου αρχείου από τα τρία Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ΤΑΕ) από 16 επικουρικά ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, από το ΙΚΑ, από το Ταμείο των συνεταιρισμών (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), καθώς και μέρος του αρχείου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα.
Η σύμβαση του έργου ΤΑΑ είναι «σύμβαση-πλαίσιο» με τους εξής 3 αναδόχους: Netcompany, Unisystems, και Inform Lycos. Οι σχετικές εκτελεστικές συμβάσεις υπογράφηκαν την 1η Μαρτίου 2024, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 30 Νοεμβρίου 2025.
Μέχρι σήμερα έχουν σαρωθεί πάνω από 10.000.000 σελίδες, που ισοδυναμεί με το 25% του συνολικού έγχαρτου αρχείου και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση τον Αύγουστο του 2025.
Η ροή εξαγωγής δεδομένων και παραγωγής αρχείων ασφαλιστικής ιστορίας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου 2025 με το αρχείο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιτών (ΤΕΑΗΕ) και εντός του επόμενου διμήνου θα επεκταθεί στα υπόλοιπα Ταμεία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ
Τα έργα ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ είναι τα πρώτα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, γεγονός που περιορίζει δραστικά την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης και αυξάνει την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.
Με τη χρήση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης στην ψηφιοποίηση των ενσήμων, τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς οι χρόνοι ασφάλισης μεταφέρονται αυτούσιοι στο ψηφιακό μητρώο του ΕΦΚΑ και οι πιθανότητες να χαθούν ή να μη βρίσκονται ένσημα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι μηδενικές.
Καθώς, μάλιστα, προχωρά η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που πλέον έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, τα ψηφιακά ένσημα που περνούν στον ΕΦΚΑ θα έχουν και ένα επίσης ψηφιακό ιστορικό από το 2024 και μετά, με τις αποδοχές των ασφαλισμένων βάσει των οποίων θα καθορίζεται και το ύψος των συντάξεών τους.
Γιατί θα περιμένουμε έως το 2026 για την έκδοση συντάξεων αυθημερόν;
Η μετατροπή των χάρτινων ενσήμων σε ψηφιακό χρόνο ασφάλισης είναι το πρώτο στάδιο για να υπολογίζεται η σύνταξη σε μία μέρα. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι οι ψηφιακοί χρόνοι ασφάλισης θα πρέπει να «διαβάζονται» από τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Πρακτικά, το δεύτερο στάδιο προϋποθέτει ότι από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος κάνει την αίτηση για συνταξιοδότηση, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βλέπει σε ποια Ταμεία ασφαλίστηκε και με τι αποδοχές, ώστε να υπολογίζει άμεσα τη σύνταξη. Αυτό το στάδιο, της επεξεργασίας, δηλαδή, του ψηφιακού αρχείου με τους χρόνους ασφάλισης, θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι να βγαίνουν οι συντάξεις σε μία μέρα.