Σε περίπτωση που έλαβες κλήση για παράβαση του ΚΟΚ από την Τροχαία, έχεις το δικαίωμα να κάνεις ένσταση. Μάλιστα, μπορείς να υποβάλλεις την αίτηση ψηφιακά. Δες τη διαδικασία.
Καθημερινά, κλιμάκια της Τροχαίας βεβαιώνουν χιλιάδες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε οδηγούς ανά την επικράτεια. Η πλειοψηφία αυτών των κλήσεων δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας είτε έχει κάνει λάθος ή τουλάχιστον έτσι θεωρεί ο παραβάτης οδηγός και επιθυμεί να υποβάλλει ένσταση.
Για να κάνει κάποιος ένσταση, υπάρχουν δύο τρόποι: Ο παραδοσιακός, με την επίσκεψη στο αστυνομικό Τμήμα και τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης στον αρμόδιο αξιωματικό, αλλά και ο ψηφιακός.
Πώς κάνεις ένσταση επί πράξη βεβαίωσης παράβασης στο gov.gr
Ο δεύτερος γίνεται μέσω του gov.gr, της διαδικτυακής δηλαδή πύλης του ελληνικού κράτους. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει εύκολα και απλά την ένσταση στην αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πατώντας εδώ
Πριν όμως κάνεις την ένσταση επί πράξης βεβαίωσης παράβασης στην Ελληνική Αστυνομία, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις:
- τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείς στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου)
- τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου
- τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να τεκμηριώσεις το αίτημά σου

Αφού επιβεβαιωθούν όλα τα στοιχεία, εμφανίζεται αυτόματα η σελίδα όπου έχεις το δικαίωμα να κάνεις ένσταση/αντίρρηση επί πράξης βεβαίωσης παράβασης. Εκεί, πρέπει να περιγράψεις με σαφήνεια το αίτημά σου παραθέτοντας συνοπτικά στοιχεία της υπόθεσης (τι αφορά, ποιοι εμπλέκονταν) και να επισυνάψεις σχετικά αρχεία.
Η ψηφιακή υπηρεσία του gov.gr έχει τα στοιχεία βεβαίωσης σε «κουτάκια» και σε καθοδηγεί με ακρίβεια, οπότε η διαδικασία πραγματοποιείται πολύ εύκολα.
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος από την ΕΛ.ΑΣ, το αντίγραφο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο my.gov.gr, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Επισημαίνεται ότι το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας (Κωδικός QR, Κωδικό επαλήθευσης, προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση. Τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή αίτησης, ένστασης ή καταγγελίας αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.