Παρόλο που η σεξουαλική εκμετάλλευση ήταν η κυρίαρχη μορφή εκμετάλλευσης το 2023, σημειώθηκε αλματώδης αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων θυμάτων που διακινήθηκαν για καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες.
Περίπου 10.793 θύματα εμπορίας ανθρώπων καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 6,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Μέχρι στιγμής, πρόκειται για την υψηλότερη καταγεγραμμένη τιμή μεταξύ 2008 και 2023.
Το 2023, υπήρχαν 24 καταγεγραμμένα θύματα εμπορίας ανθρώπων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ – αύξηση από 23 καταγεγραμμένα θύματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2022.
Τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο, την Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και τη Σουηδία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κροατία, τη Λιθουανία και την Τσεχική Δημοκρατία.
“Τα υψηλότερα ποσοστά θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη μεγαλύτερη ικανότητα του δικαστικού και κοινωνικού συστήματος να εντοπίζει τα θύματα”, δήλωσε η Eurostat. “Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στο Λουξεμβούργο, όπου οι προηγούμενες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής στάσης των επιθεωρητών εργασίας που συμμετείχαν σε υποχρεωτικά μαθήματα κατάρτισης για την εμπορία ανθρώπων, συνέβαλαν στον εντοπισμό περισσότερων θυμάτων”.
Η εμπορία ανθρώπων δεν απαιτεί τη διέλευση συόρων και μπορεί να έχει πολλούς εκμεταλλευτικούς σκοπούς.
Το 2023, για το σύνολο της ΕΕ, το 28% των καταγεγραμμένων θυμάτων προερχόταν από τη χώρα αναφοράς, το 7,9% από άλλες χώρες της ΕΕ και το 64,1% από χώρες εκτός ΕΕ
Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία ανέφεραν ως επί το πλείστον θύματα από τις χώρες τους, ενώ πάνω από το 80% των καταγεγραμμένων θυμάτων στην Αυστρία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Εσθονία προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ.
Οι γυναίκες θύματα είναι περισσότερες από τους άνδρες
Σχεδόν τα δύο τρίτα των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ήταν γυναίκες ή κορίτσια.
Το μερίδιο των γυναικών και των κοριτσιών αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022.
Μεταξύ των καταγεγραμμένων θυμάτων των οποίων αναφέρθηκε η μορφή εκμετάλλευσης, η σεξουαλική εκμετάλλευση ήταν η επικρατέστερη μορφή εκμετάλλευσης το 2023, σε ποσοστό 43,8%, αν και το μερίδιο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης μειώθηκε σταδιακά από το 2008 έως το 2023.
Υπήρξε αλματώδης αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων θυμάτων που διακινήθηκαν για καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες.
Μεταξύ 2008 και 2018, το μερίδιο των θυμάτων που διακινήθηκαν για καταναγκαστική εργασία και υπηρεσίες κυμαινόταν μεταξύ 14% και 21%, ενώ από το 2019 και μετά, το μερίδιο κυμαινόταν μεταξύ 28% και 41%.
Η αφαίρεση οργάνων και άλλοι εκμεταλλευτικοί σκοποί, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης για απάτη με επιδόματα, εγκληματικές δραστηριότητες και εξαναγκαστική επαιτεία, ήταν στο 20,2% το 2023.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των διακινητών είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το ποσοστό των ανδρών.
Λιγότερο από το ένα τέταρτο των υπόπτων και των καταδικασθέντων διακινητών ήταν γυναίκες, σε ποσοστό 24% και 23%, αντίστοιχα.
Ο αριθμός των ύποπτων διακινητών ανήλθε σε 8.471 το 2023 – αύξηση 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο αριθμός των καταδικασθέντων διακινητών αυξήθηκε στην ΕΕ κατά 10,1% μεταξύ 2022 και 2023.
Ο αριθμός των ατόμων που καταδικάστηκαν για εμπορία ανθρώπων σημείωσε επίσης αύξηση σε 15 από τις 26 χώρες της ΕΕ.