Μετά από 71 χρόνια, με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, εκσυγχρονίζεται το “Μητρώο Αδημοσίευτων Διαθηκών”.
Μία καινοτόμο πρωτοβουλία ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο για τη δημιουργία μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που στο εξής θα δημοσιεύονται όλες οι διαθήκες.
Η νέα ψηφιακή εποχή για τη δημοσίευσή τους αναμένεται να έρθει σύντομα και μετά από περίπου επτά δεκαετίες από τη νομοθέτηση του «Μητρώου Αδημοσίευτων Διαθηκών» και όπως επισημαίνεται η πλατφόρμα θα πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας, ενώ θα δώσει ανάσα και στα Δικαστήρια όπου κατά πληροφορίες αυτή την περίοδο εκκρεμούν μόνο στην Αθήνα περί τις 40.000 αιτήσεις δημοσίευσης.
Η νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί στις προωθούμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» και της δημοσιογράφου Μίνας Μουστάκα, οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου Διαθηκών συζητήθηκαν προ ημερών σε ευρεία κλίμακα από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στον οποίο θα περιληφθούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Ελένη Κοντογεώργου, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπα Λάσκου και του διαχειριστή της πλατφόρμας.
Διαθήκες σε ψηφιακή εποχή: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Η πρωτοβουλία για το ηλεκτρονικό μητρώο έρχεται σε συνδυασμό με τις προωθούμενες αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο και εκτιμάται πως θα αποτελέσει χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο στον δρόμο της συνολικής μεταρρύθμισης.
Στην πλατφόρμα, που θα διαχειρίζεται ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, θα δημοσιεύονται όλες οι διαθήκες (ιδιόχειρες, μυστικές και δημόσιες). Ειδικότερα, θα καταχωρίζονται όλες οι αδημοσίευτες διαθήκες, χωρίς να αποκαλύπτεται το περιεχόμενό τους, το οποίο θα καλύπτεται από όλα τα εχέγγυα μυστικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε αντί να διατηρεί στο σπίτι του τη διαθήκη μπορεί να την καταθέτει σε συμβολαιογράφο και να φυλάσσεται εκεί με όλες τις δικλίδες ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων του εν ζωή διαθέτη.
Παράλληλα, θα προβλεφθεί πως εάν μετά τον θάνατο του διαθέτη βρεθεί η διαθήκη, τότε αυτή συνοδευόμενη από την αναγκαία ληξιαρχική πράξη θανάτου θα μπορεί, αντί να κατατίθεται στα δικαστήρια, να προσκομίζεται σε συμβολαιογράφο και να αναρτάται στο Μητρώο Διαθηκών. Ακολούθως στενοί συγγενείς και όσοι εξ εγγράφων έχουν έννομο συμφέρον θα μπορούν να λαμβάνουν και σχετικό πιστοποιητικό για να το προσκομίσουν σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.
Πρακτικό δημοσίευσης και λήψη αντιγράφων
Μετά τη δημοσίευση της διαθήκης στο Μητρώο ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να συντάσσει πρακτικό δημοσίευσης, το οποίο και θα αναρτάται στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο θελήσει να λάβει αντίγραφο του πιστοποιητικού θα απευθύνεται με τα συνοδευτικά νομιμοποιητικά έγγραφα στον συμβολαιογράφο, ο οποίος κατά περίπτωση θα κρίνει αν πρέπει να δοθεί το σχετικό αντίγραφο ή σε διαφορετική περίπτωση με αιτιολογημένη απάντηση να απορρίψει το αίτημα. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάζει τα νομιμοποιητικά αποδεικτικά και θα αποφαίνεται αναλόγως.
Οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να φέρουν οφέλη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, και να έχουν θετικό πρόσημο τόσο στο πλαίσιο της διευθέτησης των κληρονομικών ζητημάτων για ιδιώτες όσο και της διευθέτησης κληρονομικών ζητημάτων που αφορούν τη συνέχεια επιχειρήσεων.
Με αυτές πέρα από τον σύντομο χρόνο δημοσίευσης – κατά πληροφορίες αυτή την περίοδο εκκρεμούν μόνο στην Αθήνα περί τις 40.000 αιτήσεις – επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και μειώνεται ο φόρτος εργασίας και για τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Σε δηλώσεις της στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Ελένη Κοντογεώργου αναφέρθηκε στο τετράπτυχο «ταχύτητα – ασφάλεια – μυστικότητα – αποσυμφόρηση δικαστηρίων», επισημαίνοντας ότι το Μητρώο Αδημοσίευτων Διαθηκών νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1954. Και προσθέτει ότι αυτό αποσκοπεί στην ταχύτητα της δημοσίευσης των διαθηκών με όλα τα εχέγγυα, καθώς εξασφαλίζονται η μυστικότητα μέχρι τον θάνατο του διαθέτη και η προστασία των προσωπικών του δεδομένων όσο είναι εν ζωή.