Πρόκειται για projects ξεχασμένα στα συρτάρια της γραφειοκρατίας, των οποίων οι εμπνευστές απλώς είχαν ένα σημαντικό προνόμιο ή, πιο σωστά, μια ανθρώπινη ιδιότητα – είχαν υπομονή. Κι ενώ η χώρα θα μπορούσε από το 2015 να έχει περίπου 50.000 θέσεις εργασίας επιπλέον, αυτές χάνονταν λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να κατανοήσει ότι αυτές τις επενδυτικές προσπάθειες όφειλε όχι να τις πολεμά, αλλά να τις βοηθήσει. Οπως και να ‘χει πάντως -και εκτός κανενός νέου απροόπτου απ’ αυτά που η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει- φαίνεται ότι δρομολογούνται επενδύσεις, όπως αυτές της ΤΕΜΕΣ των αδελφών Κωνσταντακόπουλου σε Πύλο και Γιάλοβα, της πρότυπης μονάδας του ομίλου By Peter & Pauls του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πίτερ Ηλιόπουλου στη Λακωνία, επένδυση της Enel στην αιολική ενέργεια, συνδυαστική επένδυση της Καρατζής Α.Ε. σε ενέργεια και τουρισμό και άλλες.
Επίσης σε ό,τι αφορά τις υποδομές, δείχνει να προχωρά το σχέδιο για το αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας, όπου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και πρέπει πλέον να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Το έργο αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει κολλήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ δεύτερος στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας πίστας Formula 1 με χώρους μουσείων και άλλα σε ένα πολυμετοχικό σχήμα 430 μετόχων.
Ξεκάθαρα πάντως οι πιο σημαντικές επενδύσεις είναι αυτές της ΤΕΜΕΣ. Πρόκειται για σύνθετα τουριστικά καταλύματα τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ένα πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας άνω των 300 -ίσως και 400- κλινών στο «Navarino Bay» παράλληλα με πωλήσεις επιπλωμένων ή μη κατοικιών. Ταυτόχρονα προωθείται και η δημιουργία γηπέδου γκολφ. Στη Γιάλοβα επίσης θα υπάρξουν αναπτύξεις αντίστοιχης λογικής. Σε ό,τι αφορά τον Πίτερ Ηλιόπουλο, ο επιχειρηματίας δημιουργεί ένα πρωτότυπο resort που όμοιό του δεν υπάρχει άλλού στην Ελλάδα. Και αυτό διότι ο Ελληνοκαναδός businessman εξαγόρασε ουσιαστικά τρία χωριά μακριά από τη θάλασσα με σκοπό να φτιάξει κοντά στον Ταΰγετο μια πρωτοποριακή υποδομή. Μια μονάδα βασισμένη στο well being, με spa, η οποία θα απευθύνεται στον εναλλακτικό τουρισμό. Για την ακρίβεια, αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο μη παραθαλάσσιο resort στη χώρα, το οποίο θα στοχεύει στον διεθνή τουρισμό ακόμα κι εκτός του καλοκαιριού, με μεγάλες συνέργειες.
Τέλος, η ιταλική Enel δείχνει να ευνοείται από το νέο πλαίσιο και το πνεύμα που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ως αποτέλεσμα κυρίως διμερών κρατικών συμφωνιών με την Ιταλία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας εσχάτως ασκεί μια πολιτική προσέγγισης με τη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα τα επενδυτικά σχήματα βρίσκονται σε αναμονή και έχουν φόβο για το κατά πόσο θα υπάρξει επιτάχυνση, καθώς η εμπειρία τους από την κυβέρνηση και τη σχέση με τα αρμόδια υπουργεία δεν είναι και η καλύτερη. Πηγές αναφέρονται σε υποσχέσεις για το ότι όλες οι υποθέσεις και οι φάκελοι των επενδύσεων θα προωθηθούν εντός των επόμενων δύο μηνών και ότι δεν θα σημειωθούν καθυστερήσεις που θα ξεπεράσουν τα τέλη του 2017. Τα επιχειρηματικά σχήματα με τη σειρά τους εκφράζουν αισιοδοξία, επειδή όμως μιλάμε για το ελληνικό κράτος υπάρχει ταυτόχρονα και κάποια λογική συγκράτηση.