Στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των ποσοστών που διατηρεί σε Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (30%) και ΟΤΕ (5%) αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί παραχώρησης των δύο συμμετοχών του Δημοσίου που έχουν περάσει στο Ταμείο, με στόχο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Για το ΔΑΑ εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Πάντως, η διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά, δεδομένου ότι το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές (Supplementary MoU), για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προέβλεπε την εκκίνηση της πώλησης μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.
Η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο θα πωληθεί το 30% του ΔΑΑ, όπως και στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος των πιθανών αγοραστών. Ισχυρό, πάντως, παραμένει το ενδιαφέρον των Κινέζων, ενώ τις διεργασίες παρακολουθούν οι PSP Investments (ελέγχει το 40% του ΔΑΑ), ξένες εταιρείες διαχείρισης αερολιμένων αλλά και εγχώρια σχήματα.
Η πώληση του 30% θα οδηγήσει στον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ από 55% σήμερα στο 25%, με τους ιδιώτες να αυξάνουν τη θέση τους στο 75%. Μέτοχοι του “Ελ.Βενιζέλος” είναι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%) –αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments– και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).
Πλέον ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ για 20 χρόνια, έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, δηλαδή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διά νόμου την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης και η Κομισιόν να εγκρίνει τη σύμβαση παράτασης.
Για την παραχώρηση του 5% του ΟΤΕ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε από τον περασμένο Απρίλιο εκκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του 5% του ΟΤΕ που έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του. Τότε είχε δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου.
Σημειώνεται ότι η Deutsche Telecom, κάτοχος σήμερα του 40% του ΟΤΕ, διαθέτει (με βάση τη σχετική Συμφωνία Μετόχων που επικαιροποιήθηκε) δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το 5% που παραχωρείται. Σύμφωνα, με όσα προβλέπονται, για τη διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη, να σταλεί επιστολή από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη DT, με την οποία να διατυπώνεται η πρόθεσή του να παραχωρήσει το ποσοστό αυτό. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα διαμορφωθεί με βάση το μεσοσταθμικό κλείσιμο των τελευταίων 25 ημερών της μετοχής στο Χ.Α. Η δεύτερη είναι οι σύμβουλοι να προτείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό και να αναδειχθεί ο πλειοδότης με βάση το υψηλότερο τίμημα. Ωστόσο, καθώς η Συμφωνία προβλέπει πως η D.T. διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης, σε περίπτωση που ο γερμανικός όμιλος προσφέρει ίσο τίμημα, μπορεί να αποκτήσει το ποσοστό που παραχωρεί το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ θα προτείνει ποια διαδικασία θα επιλεγεί, ενώ σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ζήτημα υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς από τη D.T. εάν αυξήσει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ προς τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς η διαδικασία θεωρείται “συνέχεια” της πρώτης αποκρατικοποίησης του Οργανισμού το 2008.