Τι συμβαίνει με όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση
Γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων μένουν στα χαρτιά για τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα η εφορία μπλοκάρει την ολοκλήρωση αυτών των υποθέσεων και εξακολουθεί να βάζει εμπόδια ακόμη και σε φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο αλλά έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και είναι συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.
Η υπαγωγή των φορολογουμένων σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να βάλουν υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους προκειμένου να λάβουν αποδεικτικά ενημερότητας και να ολοκληρώσουν διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων στα παιδιά τους ή να διεκπεραιώσουν διαδικασίες αποδοχής κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας.
Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση:
- Να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη με υποθήκη του ίδιου ή οποιουδήποτε άλλου ακινήτου.
- Να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και των συνυποχρέων προσώπων, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.
Ο όρος αυτός σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο και, ταυτόχρονα, θέλει να μεταβιβάσει την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του ή επείγεται να προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς ακινήτων δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομιάς αν προηγουμένως δεν βάλει υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητά του, ακόμη κι αν έχει τακτοποιήσει τα χρέη του.
Η υποχρέωση αυτή, λόγω της πολυπλοκότητας, της γραφειοκρατίας αλλά και των εξόδων που συνεπάγεται, εμποδίζει πολλούς από τους οφειλέτες αυτούς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες γονικών παροχών και κληρονομιών.