Τις επόμενες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα λάβουν μία επιστολή από την Φρανκφούρτη με την οποία θα διευκρινίζεται το πώς βλέπουν στην ΕΚΤ την αλλαγή των κανόνων για τις (αυξημένες) προβλέψεις στα NPLs.
Το βασικό στοιχείο διευκρίνισης της επιστολής αφορά στον “οριστικό” διαχωρισμό των παλιών με τα νέα (μετά την 1/1/2018) “κόκκινα δάνεια”.
Στην ίδια επιστολή θα διευκρινίζεται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα εξαιτασθεί με όρους συνεργασίας το πλάνο της κάθε τράπεζας για την εκκαθάριση των “κοκκινων δανείων” και θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του. Δηλαδή θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να “βελτιωθεί”, να αλλάξει ή αν είναι επαρκές.
Αυτό όμως θα αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι τις 31/12/2017, όχι τα νέα, για τα οποία θα ισχύσουν οι νέοι κανόνες αυξημένων προβλέψεων που έχουν ήδη δοθεί προς διαβούλευση. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς τελευταία είχε δημιουργηθεί αρκετή σύγχυση για το ενδεχόμενο επέκτασης των κανόνων που θα ισχύσουν για τα νέα NPLs και στα παλιά.
Για τα νέα δάνεια η πρόθεση αλλά και τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής διαβούλευσης οδηγούν σύμφωνα με διοικητικά στελέχη της ΕΚΤ σε οριστικοποίηση κανόνων που θα προβλέπουν αυξημένη στο 100% κάλυψη των μη εγγυημένων δανείων (NPLs) μέσα σε μία διετία, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη θα πρέπει να γίνει σε μία επταετία για τα NPLs που διαθέτουν εγγυήσεις.
Ένα επιπλέον στοιχείο που έρχεται στο προσκήνιο μέσω άτυπων ενημερώσεων που γίνονται τελευταία από στελέχη της ΕΚΤ είναι ότι προχωρά “η προσπάθεια να συγκεντρωθεί η προσοχή στο θέμα της εποπτείας των παράγωγων προϊόντων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα…”.
Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς πέραν του ότι αγγίζει μεγάλο αριθμό γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, αφορά και σε θέματα που εγείρουν οι αμερικανικές τράπεζες απέναντι σε ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το κανονιστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα εμπλακούν σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης. Τα μεγέθη στον τομέα των παράγωγων προϊόντων είναι τεράστια, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν το μισό τρισ ευρω και ανησυχούν ιδιαίτερα την ΕΚΤ…