Συνταγματική και νόμιμη και με τη βούλα του Συμβουλίου Επικρατείας είναι η αύξηση από το 3% στο 15% του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) για τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες.
Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2810/2017 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Βασιλάκη) απέρριψε τις αιτήσεις offshore εταιρείας και έκρινε ότι η επίμαχη αύξηση του ΕΦΑ δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία προστατεύει την περιουσία. Όπως αναφέρει μάλιστα η 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος “δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερία των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”.
Το 2010
Ο ειδικός φόρος (θεσπίστηκε το 2002 διότι θεωρήθηκε ότι οι offshore φοροαποφεύγουν) το 2010 αυξήθηκε από 3% σε 10% και τότε εξωχώρια εταιρεία η οποία είχε συσταθεί το 2005 με έδρα στην Μονρόβια της Λιβερίας προσέφυγε στο ΣτΕ με το αιτιολογικό ότι μετατράπηκε σε Ε.Π.Ε. και δήλωσε έδρα την Λευκωσία της Κύπρου. Η επίμαχη εταιρεία είχε το 80% της κυριότητας αγροτεμαχίου έκτασης 1.669 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή Κοκκιναράς του Δήμου Κηφισιάς κοντά στο κτήμα της Μονής Πετράκη και της επιβλήθηκε αναδρομικά κύριος φόρος 2.212.780 ευρώ και πρόσθετος φόρος λόγω μη υποβολής δήλωσης.
Το ΣτΕ αναφέρει όμως πως με την αύξηση δεν επιβαρύνονται όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες, αλλά εκείνες μόνον, οι οποίες, μη “επιθυμώντας” την “αποκάλυψη” στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας των πραγματικών κυρίων των ακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτο τον εκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχο φυσικών προσώπων υποκειμένων σε φορολογία στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ΣτΕ, λειτουργούν “ως οχήματα φοροαποφυγής”, με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογικής ύλης.