Σε τροχιά ανάκαμψης έχουν εισέλθει πλέον τα ενοίκια σύγχρονων γραφειακών χώρων, καθώς η ενίσχυση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς μεγέθους νεόδμητων κατασκευών υψηλών προδιαγραφών, περιορίζει το ποσοστό διαθεσιμότητας και ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των ιδιοκτήτων, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, η οποία ενισχύεται όσο βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία και παγιώνεται η αναπτυξιακή προοπτική αυτής, έχει ήδη αποτυπωθεί και στη σύγκριση της αθηναϊκής αγοράς γραφείων με τις υπόλοιπες βαλκανικές. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International, το μέσο ενοίκιο στο σύνολο της αγοράς γραφείων (περιλαμβάνει τόσο τα πολυτελή κτίρια υψηλής προβολής όσο και εκείνα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές και/ή είναι παλαιότερης κατασκευής), διαμορφώθηκε με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου σε 15 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Βρίσκεται δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο του Βελιγραδίου (15 ευρώ/τ.μ.) και του Βουκουρεστίου (14,5 ευρώ/τ.μ.), ενώ ξεπερνά το αντίστοιχο της Σόφιας (11,5 ευρώ/τ.μ.) και του Ζάγκρεμπ (12 ευρώ/τ.μ.). Η μόνη αγορά της ευρύτερης περιοχής που κινείται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο είναι εκείνη της Κωνσταντινούπολης (22,15 ευρώ/τ.μ.).
Μάλιστα, με εξαίρεση τη συγκεκριμένη αγορά, η αθηναϊκή αγορά γραφείων αποτελεί εκ νέου την ακριβότερη των Βαλκανίων, αν αφαιρεθούν από την εξίσωση τα παλιότερα κτίρια και ληφθούν υπόψη μόνο οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι. Σε αυτούς, το κόστος ενοικίασης διαμορφώνεται πλέον σε 21 ευρώ/τ.μ., έναντι 19 ευρώ/τ.μ. στο Βουκουρέστι, 16 ευρώ/τ.μ. στο Βελιγράδι και 14 ευρώ/τ.μ. στη Σόφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από έξι μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2016, η αγορά γραφείων της Αθήνας υπολειπόταν των άλλων βαλκανικών αγορών. Ειδικότερα, μετά και τη σημαντική πτώση των τιμών ενοικίασης, η οποία ανήλθε έως και 65% σε ορισμένες περιπτώσεις οριζόντιων ιδιοκτησιών γραφείων, η μέση τιμή ενοικίασης γραφείων διαμορφωνόταν σε 13 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα δηλαδή απ’ ό,τι στο Βελιγράδι και στο Βουκουρέστι.
Την ανοδική τάση των ενοικίων για σύγχρονα γραφεία επιβεβαιώνει και ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, επικεφαλής της Binswanger Biniaris και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία διετία, τα μισθώματα για σύγχρονα γραφεία έχουν αυξηθεί κατά 15%, μετά την πτώση που προηγήθηκε. Παρ’ όλα αυτά, με βάση και τις ζητούμενες αποδόσεις της τάξεως του 7%-8% που ζητούνται σήμερα από τους υποψήφιους αγοραστές, οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων είναι υπό μια έννοια «εγκλωβισμένοι», καθώς αν πωλήσουν τα ακίνητά τους, θα πρέπει να το πράξουν με σημαντική ζημία της τάξεως του 75% σε σχέση με την τιμή αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, η μέση τιμή πώλησης (με βάση τις υφιστάμενες τιμές ενοικίασης) διαμορφώνεται πέριξ των 1.500 ευρώ/τ.μ., προκειμένου να επιτευχθεί η απόδοση του 8%. Πρόκειται για τιμή 75% χαμηλότερη από τη μέση τιμή αγοράς των 6.000 ευρώ/τ.μ. που είχε καταβληθεί για τα κτίρια γραφείων που αγοράστηκαν την περίοδο 2005-2009, όταν η μέση προσφερόμενη απόδοση ήταν της τάξεως του 5% και το μέσο ενοίκιο (π.χ. επί της Λ. Κηφισίας) προσέγγιζε τα 20-25 ευρώ/τ.μ., έναντι των σημερινών 12-16 ευρώ/τ.μ.