Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισήγηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το θεσμικό πλαίσιο των ανεξάρτητων αρχών που συνέστησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη. Η επιτροπή, που επανενεργοποιήθηκε ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να προτείνει σημαντικές μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.
Ολα δείχνουν ότι προωθείται μια σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των ανεξάρτητων αρχών, από περίπου 27 που είναι σήμερα να μειωθούν σε 12 έως 15. Η συρρίκνωση αυτή καθοδηγείται από τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι ελληνικές ανεξάρτητες αρχές έχουν πολλαπλασιαστεί, χωρίς ωστόσο να έχουν προωθηθεί αντίστοιχα η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Αντίθετα, έχουν δημιουργηθεί διοικητικοί μηχανισμοί, οι οποίοι είναι υπόλογοι σε κρατικούς μηχανισμούς, όπως η κυβέρνηση και οι υπουργοί της.
Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των πέντε συνταγματικών ανεξάρτητων αρχών (ΕΣΡ, ΑΔΑΕ, Συνήγορος Πολίτη, ΑΠΔΠΧ, ΑΣΕΠ), των τεσσάρων ρυθμιστικών αγορών (Επ. Ανταγωνισμού, ΕΕΕΤ, ΕΕΕΠ, ΡΑΕ) και φυσικά των οικονομικών (ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, Δημοσίων Συμβάσεων). Από εκεί και πέρα, όλα θεωρούνται ρευστά. Επίσης, είναι σίγουρο ότι οι πολλαπλές Αρχές που συστήθηκαν με στόχο τη ρύθμιση των μεταφορών (σιδηροδρομικών, ναυτιλιακών, αεροπορικών κ.λπ.), αυτές θα συρρικνωθούν σε μία ή και θα ενσωματωθούν σε μια υφιστάμενη ανεξάρτητη αρχή.
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί είναι η χρηματοδότηση. Η νομοπαρασκευαστική προτείνει η χρηματοδότηση όσων Αρχών απομείνουν να γίνεται από το ίδιο και ενιαίο ταμείο που θα ελέγχει είτε η ελληνική Βουλή είτε το υπ. Οικονομικών. Κάτι τέτοιο αναμένεται να μειώσει την εξάρτησή τους απο την υπουργική ή/και κυβερνητική εξουσία. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της Βουλής θεωρείται η περισσότερο ενδεικνυόμενη, αλλά έχουν αντιδράσει πολλοί υπουργοί. Επίσης, θεωρείται απίθανο να υπάρξει αλλαγή και ένταξη των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών στο μοντέλο διορισμού των μελών τους, μέσω της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Σημαντικό θέμα που έχει τεθεί, επίσης, είναι τα όρια ηλικίας των μελών τους. Η συζήτηση ξεκίνησε με το αίτημα να τεθεί όριο διορισμού στα 67 έτη, σταδιακά ανήλθε στα 70 έτη και στη συνέχεια, με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρείται η αφαίρεση οποιουδήποτε ορίου, όπως ισχύει σήμερα.
Αλλο ζήτημα που απασχολεί έχει να κάνει με το διοικητικό και λογιστικό σύστημα που ακολουθεί μια ανεξάρτητη αρχή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακολουθεί τα δημοσιονομικά πρότυπα, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αυτά είναι δεσμευτικά και δεν επιτρέπουν την απόκτηση ευελιξίας και αποτελεσματικότητας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις θητείες των μελών, η επιτροπή φαίνεται να καταλήγει σε μια μακρά θητεία, διάρκειας 6 ετών. Μέχρι σήμερα υπήρχε το όριο των δύο 4ετών θητειών και όλα δείχνουν ότι θα υιοθετηθεί η μοναδική 6ετής θητεία. Πολλοί θεωρούν ότι τα μέλη των επιτροπών πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα μέλη τής επιτροπής θα πρέπει να λειτουργούν απερίσπαστα, χωρίς να σκέφτονται τη δεύτερη θητεία.