Λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται πουθενά τα ποσά που εισπράχθηκαν.
Συγκεκριμένα, έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και τα οποία ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο εάν έχει εισπραχθεί τμήμα από το ποσό που έχει βεβαιωθεί. Επίσης είναι άγνωστο εάν έχουν εισπραχθεί κάποια ποσά από τις δύο λίστες (φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου) που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Στη λίστα με τις τελωνειακές παραβάσεις περιλαμβάνονται παλαιές και νέες υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, το οποίο με τροπολογία που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάιο στη Βουλή απάλλαξε την τωρινή διοίκηση, αλλά και πρόστιμα για λαθρεμπόριο καυσίμων στην εταιρεία που διαθέτει το πλοίο «Αγία Ζώνη II», το οποίο μόλυνε τον Σαρωνικό.
Επίσης περιλαμβάνεται δεύτερη λίστα παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας χωρίς ονόματα, ενδεχομένως διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη επιτροπή επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία:
1. Στους 44 ανέρχονται οι παραβάτες της τελωνειακής νομοθεσίας, ενώ πολλά είναι και τα συνυπεύθυνα πρόσωπα κατά περίπτωση.
Το υψηλότερο πρόστιμο αφορά τη ΣΕΚΑΠ, το οποίο επιβλήθηκε από το τελωνείο Ξάνθης και ανέρχεται στο ποσό των 28,1 εκατ. ευρώ. Το πρόστιμο στο «Αγία Ζώνη II» για λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται στο ποσό των 411.171 ευρώ.
2. Στα 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 898 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης.
Οπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών.
3. Στα 153,7 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επέβαλε ο ελεγκτικός μηχανισμός σε 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Συνολικά, τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν φθάνουν στο ποσό των 297,9 εκατ. ευρώ.
4. Σε 342 επιχειρήσεις δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη.
Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.
5. Σε 165 επιχειρήσεις μπήκε λουκέτο το 2016 για μη έκδοση αποδείξεων.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω έλεγχοι:
• Tο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων προχώρησε σε 287 έλεγχους με τα πρόστιμα να φθάνουν τα 627,03 εκατ. ευρώ.
• Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου διενήργησε 269 έλεγχους με τα πρόστιμα να ανέρχονται στα 146,37 εκατ. ευρώ.
• Από όλες τις ΦΑΕ πραγματοποιήθηκαν 1.464 έλεγχοι και τα ποσά που καταλόγισαν έφθασαν τα 713 εκατ. ευρώ.
• Από τις εφορίες πραγματοποιήθηκαν 14.620 έλεγχοι με τα πρόστιμα να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, ο ελεγκτικός μηχανισμός απέστειλε σε 742.922 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες ηλεκτρονικά μηνύματα. Από αυτούς συμμορφώθηκαν 442.711 φορολογούμενοι (59,59%), οι οποίοι χρωστούσαν 670,63 εκατ. ευρώ.
Το ποσό που εισπράχθηκε ανέρχεται στα 274,76 εκατ. ευρώ.