Υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης, αναδεικνύει η ετήσια έκθεση στο δημόσιο τομέα για το 2016 που παρουσίασε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Μαρία Παπασπύρου η οποία κατήγγειλε μάλιστα προσπάθειες από ελεγχόμενους να εκφοβίσουν ελεγκτές.
Όπως είπε η κ. Παπασπύρου σε υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, τα πρόσωπα που ελέγχονται προχωρούν σε προσχηματικές μηνύσεις σε βάρος των υπαλλήλων που διενεργούν τον έλεγχο, σημειώνοντας ότι «θέλουν να υπάρχει ατιμωρησία».
Η ΓΕΔΔ ανέφερε τέσσερις από τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, για τις οποίες διενεργήθηκε έλεγχος από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών του ΣΟΕΕ και του ΓΕΔΔ και διαπιστώθηκε τεράστια οικονομική ζημιά του Δημοσίου προς αποκατάσταση της οποίας ενεργούν από κοινού οι Υπηρεσίες Ελέγχου με τις Εισαγγελικές Αρχές.
Πόθεν Έσχες
Η κ.Παπασπύρου στάθηκε ιδιαίτερα στον ουσιαστικό ρόλο που έχει στην αποκάλυψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απονομή δικαιοσύνης η διενέργεια ελέγχου με τον μηχανισμό διαφάνειας του “Πόθεν Έσχες” εξηγώντας ότι βάσει νόμου έχει δοθεί στον ΓΕΔΔ η διακριτική ευχέρεια ελέγχου περιουσιακής κατάστασης οποιουδήποτε λειτουργού, οργάνου ή υπαλλήλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, εφ΄όσον αυτός δεν είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σε οποιοδήποτε φορέα, οποτεδήποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
Εντός του 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης εξέδωσε 7 εντολές ελέγχου στη Διεύθυνση Επεξεργασίας Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης προκειμένου να ελεγχθούν 30 πρόσωπα. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο έλεγχος των οποίων είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιείται άρση τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου ενώ σε κάποιες έχει γίνει επιπρόσθετα και άρση φορολογικού απορρήτου.
Για τις πλημμύρες στη Μάνδρα
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ετήσιας έκθεσης, η κ.Παπασπύρου αναφέρθηκε στο ρόλο που είχε η υπηρεσία της στην υπόθεση της καταστροφής στην Μάνδρα Αττικής που συγκλόνισε τη χώρα.
Όπως είπε από την πρώτη στιγμή οι συναρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν στο γραφείο της προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα βήματα που θα έπρεπε να κάνει η κάθε πλευρά. Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι έχει δώσει εντολή ελέγχου σε μικτό κλιμάκιο με αντικείμενο τον έλεγχο του προγραμματισμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων αλλά και την διαπίστωση πράξεων και παραλείψεων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης που τυχόν συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην εκδήλωση των πλημμύρων.
Η κ.Παπασπύρου αναφέρθηκε ακόμη σε 4 μεγάλες υποθέσεις:
- Στην υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε, την οποία ανέλαβαν επιθεωρητές του ΓΕΔΔ. Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση ποσού, συνολικού ύψους 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό με τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών της Εταιρείας για το έτος 2015 χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων διακινήσεων.
- Στην υπόθεση του Υποθηκοφυλάκων, για την οποία συγκροτήθηκε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας Μικτό Κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΣΟΕΕ για τη διενέργεια επιθεώρησης – ελέγχου, κατ΄αρχήν δειγματοληπτικά, στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών.
- Στην υπόθεση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία κλιμάκιο του ΓΕΔΔ διαπίστωσε μη νόμιμη δαπάνη συνολικού ποσού 241.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας για κατηγορίες πρόσθετων αμοιβών, που χωρίς χρέωση καταβλήθηκαν σε υπαλλήλους του Ε.Λ.Κ.Ε. τα έτη 2013-2014.
- Στην υπόθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. για την οποία ανατέθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς σε Μικτό Κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΣΟΕΕ, με συντονιστές ειδικούς επιθεωρητές από το Γραφείο του ΓΕΔΔ, η διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. κατά τα έτη 2011-2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.