Μετά τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση ρίχνει ένα ακόμη «οχυρό» στα κόκκινα δάνεια, αποδεχόμενη τροποποίηση επί το αυστηρότερον του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών, έως τον Φεβρουάριο του 2018. Στο φόντο της πολυπόθητης συμφωνίας, την οποία κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν χθες με αρκετά μεγάλο βαθμό βεβαιότητας μεθαύριο («φαίνεται ότι θα έχουμε μια κανονική τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε πηγή του οικονομικού επιτελείου), οι διαπραγματεύσεις χθες στο Χίλτον κινήθηκαν σε γρήγορους ρυθμούς και συμφωνήθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα. Ανάμεσά τους, τα χρηματοπιστωτικά, στα οποία περιλαμβάνονται προβλέψεις για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη. Σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη επέλθει συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, ενώ απομένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες προς διευκρίνιση το Σάββατο, ανέφερε η πηγή του οικονομικού επιτελείου.
Στόχος είναι να μπει φραγμός σε επιτήδειους που –αν και δεν έχουν τις προϋποθέσεις– εκμεταλλεύονται τα περιθώρια του νόμου και υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής σ’ αυτόν για να κερδίσουν χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας προβλέπουν άρση του απορρήτου για όσους έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και καθιέρωση προληπτικού ελέγχου ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από το προκαταρκτικό στάδιο υποβολής της αίτησης. Μάλιστα οι ρυθμίσεις αυτές προτείνεται να εφαρμοστούν αναδρομικά, δηλαδή για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.
Ο προδικαστικός έλεγχος, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, θα γίνεται από επιτροπή δικαστών που θα αξιολογεί τα αιτήματα και θα ελέγχει για το κατά πόσον ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι ένα βασικό παράθυρο του νόμου, που λειτουργεί ως εστία κατάχρησης, είναι η υποβολή αίτησης παρά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ότι πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, δηλαδή να μη διαθέτει εμπορική ιδιότητα και το ύψος της ακίνητης περιουσίας να είναι έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο) προσαυξημένο κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Το υπουργείο Οικονομίας δείχνει, επίσης, διατεθειμένο να συζητήσει την πρόταση για ενεργοποίηση της διαμεσολάβησης προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια, αλλά και να αξιοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έτσι ώστε να γίνεται ξεκαθάρισμα των αιτήσεων στην πηγή.
Εχοντας αποδεχθεί ήδη και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η συμφωνία οδεύει προς κλείσιμο με αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης όλων των βασικών απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίοι πάντως δείχνουν κι αυτοί ανυπόμονοι για το τέλος της διαπραγμάτευσης. Στόχος είναι να βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη μη εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά από 1/1/2018, αλλά η συναίνεση των δανειστών κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι προς το παρόν. Ακόμη έχει προτείνει να χρησιμοποιηθούν εν είδει «ισοδύναμου» 80 εκατ. ευρώ από τα 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών το 2018.
Τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί η ακριβής κατανομή τους, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.