Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκδίκαση της προσφυγής κατά της συνταγματικότητας του νόμου 4482/2017 για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, που είχε καταθέσει τον Αύγουστο του 2017 ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου και στη συνέχεια προστέθηκαν σταδιακά δεκάδες ακόμη, με τον συνολικό τους αριθμό να υπερβαίνει τους 400.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Στεφανίδης, επισήμανε: «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση και θα αναπτύξουμε επαρκώς και αποτελεσματικά τις θέσεις μας», σημείωσε ότι «κρίσιμό μας όπλο είναι η αντισυνταγματικότητα του νόμου 4482/2017» και εκτίμησε ότι διακαιωθούν.
Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, με βάση τη θέση των νομικών, που ανέλαβαν την υπόθεση, η αντισυνταγματικότητα του νόμου 4482/2017 εδράζεται κυρίως σε τρεις διατάξεις του. Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι από τους πρώην μετόχους αφαιρέθηκε η μετοχική ιδιότητα (απαλλοτριώθηκαν οι μετοχές τους) χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση και η δέυτερη διάταξη έχει σχέση με το ότι από τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ έχουν αποκλειστεί παντελώς οι πρώην μέτοχοι, καθώς στο νέο, διορισμένο δ.σ. του Οργανισμού, δεν μετέχει κανείς εκπρόσωπός τους. Η τρίτη διάταξη αφορά το γεγονός ότι από την οφειλόμενη αποζημίωση προς τους πρώην μετόχους, έχουν αφαιρεθεί οι αξιώσεις που είχε ο ΟΑΣΘ έναντι του δημοσίου, πριν από την κρατικοποίησή του, οι οποίες ανέρχονται σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη σε 130 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 18 Αυγούστου το ΣτΕ, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, ανέστειλλε κάθε διαδικασία σχετιζόμενη με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα, στην προσωρινή διαταγή αναφέρεται ότι: «διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής».
Υπογραμμίζεται, ότι το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την πρόσληψη εκκαθαρίστριας εταιρίας, διαδικασία η οποία έχει «παγώσει» και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.