Κοινά υποδείγματα για την υποβολή δεδομένων που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα θέσουν προς πώληση, θα ισχύουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και για τις ελληνικές.
Προχθές η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) ανακοίνωσε τα υποδείγματα για την υποβολή των δεδομένων από τις τράπεζες, σχετικά με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε μία κίνηση που δείχνει σαφώς την πρόθεση να δημιουργηθεί μία πανευρωπαϊκή δευτερογενής αγορά NPLs. Στόχος είναι τα υποδείγματα αυτά να αποτελέσουν ένα κοινό πρότυπο πληροφόρησης για την αγορά, σχετικά με τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρεία χρήση των υποδειγμάτων αναμένεται να διευρύνει την βάση επενδυτών, να μειώσει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, να βελτιώσει την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων πληροφοριών, να βοηθήσει στην αποτίμηση και να διευκολύνει τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω υποδείγματα δεν αποτελούν πίνακες εποπτικής αναφοράς.
Την διαμόρφωση συγκεκριμένων υποδειγμάτων για την παροχή στοιχείων αναφορικά με τα πωλούμενα NPLs ανά την Ευρώπη, είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό προκειμένου να μπορούν να υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τα προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χαρακτηριστικά δανείων και συμπεριφορά τους, καθώς και ακριβής πληροφόρηση για τα ενέχυρά τους) που να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ τραπεζών και επενδυτών. Απώτερος στόχος είναι αφενός η διεύρυνση των δυνητικά ενδιαφερόμενων επενδυτών, αφετέρου η καλύτερη αποτίμηση των προς πώληση χαρτοφυλακίων για την εξασφάλιση των υψηλότερων δυνατών τιμημάτων.
Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενταθούν πανευρωπαϊκά προκειμένου να μειωθεί δραστικά το απόθεμα των περίπου 1 τρις. ευρώ “κόκκινων” δανείων.
Στην Ελλάδα, στο γ΄ τρίμηνο 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών παρουσίασαν περαιτέρω μείωση κατά 2,4% έναντι του Ιουνίου 2017 και 5,5% συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2016 και διαμορφώθηκαν σε 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019. Μέρος των επιπλέον πωλήσεων (1,4 δισ. ευρώ) έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του 2017 μέσω τιτλοποίησης και μεταφοράς ΜΕΑ από την Attica Bank.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.
Στόχος είναι στα τέλη του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να έχουν υποχωρήσει στα 64,6 δις. ευρώ από 106,9 τον Ιούνιο 2016 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 38,6 δις. ευρώ από 78,3 δις. ευρώ αντίστοιχα.