Σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για τη χρήση γης, την αλλαγή της χρήσης γης και τη δασοπονία (LULUCF) προχώρησαν τα κράτη μέλη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (14 Δεκεμβρίου), με στόχο να θέσουν έναν μηδενικό στόχο για τις εκπομπές ρύπων.
Το κείμενο της συμφωνίας, που ολοκληρώνει τις συνομιλίες τριμερούς διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών, παρέχει σε ολόκληρη την ΕΕ λογιστικούς κανόνες για τις δραστηριότητες της LULUCF για την περίοδο 2021-2030.
Παράλληλα με τις μεταφορές, τη γεωργία και τα κτίρια – τα οποία δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ – ο τομέας LULUCF υποχρεούται να συνεισφέρει μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Περαιτέρω απορρόφηση άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναδάσωσης και της αειφόρου διαχείρισης των δασών και των καλλιεργειών. Αυτό ήταν ένα μέρος της πρότασης του Κοινοβουλίου, αλλά ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δεν θέτει «αρνητικούς» στόχους για τις καθαρές εκπομπές – γεγονός που οι πράσινες πολιτικές ομάδες χαρακτηρίζουν μη φιλόδοξο.
Ωστόσο, η συμφωνία περιλαμβάνει τη λογιστική απεικόνιση των εκπομπών από τους υγροτόπους, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική από το 2026 και μετά. Οι περιβαλλοντικές ομάδες χαιρέτισαν αυτήν την απόφαση, καθώς οι υγρότοποι μπορούν να ενισχύσουν την αποθήκευση CO2, αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσουν στην απελευθέρωση μεθανίου.
Επιπλέον, η προσωρινή συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να επιτύχουν το στόχο τους: συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν έναν «μηχανισμό αποζημίωσης» – με άλλα λόγια, πίστωση μέχρι 360 εκατομμυρίων τόνων CO2.
Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές ομάδες επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί περίπου με το 10% του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται στα δάση ετησίως: «Ο δασικός τομέας είναι ελεύθερος να αυξήσει τις εκπομπές, ενώ όλοι οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες, για να τις μειώσουν. Αυτό είναι παράλογο», δήλωσε η Aho.
Τέλος, η ΕΕ αναμένεται να αξιολογήσει την προσωρινή συμφωνία στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Ο κανονισμός πρόκειται να εγκριθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις αρχές του 2018.