Εναλλακτικές λύσεις για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους ενεργοποιούν πλέον οι τράπεζες καθώς βλέπουν ότι η δυναμική που υπήρχε για την οικειοθελή ή συναινετική αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της παροχής δελεαστικών κινήτρων έχει εξασθενίσει σημαντικά.
Το γεγονός βέβαια αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς στην εργασιακή «ειρήνη» που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια των διοικήσεων με την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων. Ειδικά καθώς την επόμενη διετία θα πρέπει να μειωθούν κατά 8.000 οι θέσεις εργασίας στο πλαίσιο και των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν καταρτισθεί για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και την κερδοφορία προ προβλέψεων.
Ούτως ή άλλως η αυξανόμενη τάση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών ευνοεί την μετεξέλιξη του τραπεζικού συστήματος με μειωμένο προσωπικό, κάτι που παρατηρείται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς.
Το φλέγον ζήτημα των αλλαγών που έρχονται ραγδαία στην απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο, μπαίνει για πρώτη φορά σήμερα στο τραπέζι τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας με συμμετοχή επίσης της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ. Αιτία της συνάντησης είναι η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να μεταφέρει 120 εργαζομένους σε τρίτες εταιρίες ιδιωτών ξένες προς την ίδια την Τράπεζα, υλοποιώντας δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης του 2015.
Ειδικότερα, η Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Η μεταφορά διέπεται από το ΠΔ 178/2002, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται παράλληλα και οι περίπου 120 εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές χωρίς να θίγονται οι συμβάσεις εργασίας τους, οι οποίες διατηρούνται και υπό τον νέο φορέα της μονάδας με τους ίδιους όρους εργασίας.
Η ΟΤΟΕ θεωρεί την κίνηση ως εναρκτήριο λάκτισμα “και για άλλες συγκαλυμμένες απολύσεις στο μέλλον με τη μέθοδο της απόσχισης μονάδων, τομέων και υπηρεσιών της Τράπεζας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της. Αίτημα της ΟΤΟΕ στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας θα είναι να εξεταστούν άλλοι τρόποι αποχώρησης προσωπικού που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Οι εξελίξεις που δρομολογεί η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, πάντως, είναι ενδεικτικές των αναπόφευκτων αλλαγών που έρχονται με ταχύτητα σε επίπεδο απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για αλλαγές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου με νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς τα οικονομικά κίνητρα των τελευταίων δεν είναι ελκυστικά, αλλά επιπλέον απευθύνονται πια σε νεότερους εργαζόμενους που δεν έχουν λόγο να αποφασίσουν οικειοθελώς την αποχώρησή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των συστημικών τραπεζών εμφάνισε στις 30 Σεπτεμβρίου σημαντικό αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από τις προβλέψεις για αποχώρηση προσωπικού, τις οποίες είχαν σχηματίσει στο τέλος του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί πρόταση που προβλέπει την απόσχιση τμημάτων, των οποίων οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η τράπεζα θα δεσμεύεται να συνεχίσει να τους απασχολεί ως εξωτερικούς συνεργάτες για τουλάχιστον μία διετία.
Ένα πιο προχωρημένο σχέδιο είναι η απόσχιση και εισφορά σε θυγατρική, που εν συνεχεία θα αυτονομηθεί, κάποιων τμημάτων από υποστηρικτικές εργασίες. Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω επιμέρους αγορές (π.χ. δευτερογενής αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων κ.ά.). Το «όπλο» που έχουν οι τράπεζες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μπορούν στις πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις μεγάλων σε όγκο χαρτοφυλακίων να προσφέρουν στον προτιμητέο επενδυτή τη δυνατότητα να πάρει και στελεχωμένη γραμμή διαχείρισης.