Πλαίσιο που θα διέπει την εθελοντική παράδοση ακινήτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών στις τράπεζες, πρόκειται να επεξεργαστούν οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το θέμα έχει συζητηθεί σε επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί αφενός ένα πλαίσιο προστασίας του δανειολήπτη με τη διαμόρφωση ελκυστικής τιμής για την παράδοση του ακινήτου του και αφετέρου μία διαδικασία χωρίς γραφειοκρατία, η οποία θα συνίσταται ουσιαστικά στην παράδοση των κλειδιών του ακινήτου στην τράπεζα.
Καθώς η εθελοντική παράδοση ακινήτων θα αποτελέσει στην πράξη την επόμενη… γενιά των πλειστηριασμών, όπως ακριβώς συνέβη στην Ισπανία και την Ιρλανδία, η ύπαρξη συγκεκριμένου πλαισίου που θα διέπει τη συγκεκριμένη ρύθμιση οριστικής διευθέτησης του χρέους, κρίνεται αναγκαία.
Και αυτό προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη μορφή ρύθμισης, η οποία ναι μεν έχει ξεκινήσει δειλά, αλλά διαπιστώνεται ότι πολλοί δανειολήπτες την αποφεύγουν τελικά ελλείψει εγγυήσεων για τις τιμές “ανταλλαγής” του χρέους.
Ειδικότερα, η ρύθμιση “κολλάει” στο ότι ο πωλητής (δανειολήπτης) ζητά απόδειξη από την τράπεζα για το ότι η τιμή της ανταλλαγής του ακινήτου έναντι του χρέους του είναι “τεκμηριωμένη” και όχι τέτοια που να αποβλέπει στη δημιουργία κέρδους για την τράπεζα από τη μεταπώληση του ακινήτου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται να ισχύσει η διαμόρφωση “αποδεδειγμένης τιμής αγοράς” που θα προκύπτει βάσει δεικτών τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον συζητείται η ανταλλαγή να έχει τη σύμφωνη γνωμοδότηση δύο πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, κοινής αποδοχής μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας.
Και η συμφωνία για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου με διαγραφή του χρέους να αποτυπώνεται σε τυποποιημένης μορφής συμβόλαιο που θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης, χωρίς εξαιρέσεις.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η οριστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εθελοντική παράδοση ακινήτου θα εφαρμοστεί αρχικά σε “καλά” ακίνητα. Μάλιστα, θα αφορά κυρίως δάνεια στα οποία η αξία του ακινήτου που συνιστά την εμπράγματη εξασφάλιση, θα υπερβαίνει το ποσό της οφειλής.
Επομένως, με την ανταλλαγή του ακινήτου και την πώλησή του από την τράπεζα, ο δανειολήπτης θα σβήνει το χρέος του, αλλά και θα λαμβάνει από την τράπεζα το επιπλέον του τιμήματος από την πώληση του ακινήτου.
Αν το ύψος του δανείου υπερβαίνει την αξία παράδοσης του ακινήτου στη συμφωνημένη τιμή, θα γίνεται αντίστοιχη μείωση της οφειλής του δανειολήπτη, η οποία θα λειτουργεί ως εξής:
Έστω ότι ο δανειολήπτης χρωστάει δάνειο 150.000 ευρώ και το ακίνητό του αξίζει 100.000 ευρώ. Αντί η τράπεζα να το βγάλει σε πλειστηριασμό όπου μπορεί να “πιάσει” 80.000 ή 90.000 ευρώ, θα συμφωνεί με τον οφειλέτη να το αγοράσει η ίδια, μεταφέροντάς το στα βιβλία της και μειώνοντας αντίστοιχα την οφειλή του πελάτη.
Το χρέος των 50.000 ευρώ που απομένει στο παράδειγμα, θα μπορεί ή να ξαναρυθμιστεί, ενδεχομένως με κάποιο άλλο ακίνητο ή να διαγραφεί. Η εκ νέου ρύθμιση, δηλαδή στην πράξη η απαίτηση του υπολοίπου της οφειλής (εν προκειμένω 50.000 ευρώ) από την τράπεζα, θα γίνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει π.χ. ετήσιο εισόδημα που υπερκαλύπτει σημαντικά την οφειλή (π.χ. 100.000 ευρώ).
Το συνηθέστερο, όμως, θα είναι η διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής (στο παράδειγμα, τα 50.000 ευρώ), πράγμα που δεν θα μπορούσε να επιτύχει ο οφειλέτης στην περίπτωση πλειστηριασμού.