Οι έξυπνες δαπάνες και η εστίαση σε προτεραιότητες με γνώμονα το μέλλον, όπως η καινοτομία και η εκπαίδευση, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία.
Η σημερινή ψηφιακή επανάσταση καθοδηγείται από εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως η Google, η Amazon, το Facebook, η Apple ή η Microsoft. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τη μετάβασή τους στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η αυτοματοποίηση ενδέχεται να συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και από τη ύφεση.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα αποτελέσει βασικό μέσο κινητοποίησης για δράσεις της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός είναι πολιτικό μέσο.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την αύξηση των δαπανών της, για να αντιμετωπίσει την ταχέως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.
«Ο συνδυασμός εκπαίδευσης και έρευνας είναι οι καλύτερες επιλογές για μακροπρόθεσμες αποδόσεις», δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Delf, Karel Luyben.
Επί του παρόντος, τα 2/3 του προϋπολογισμού προορίζονται για την κοινή γεωργική πολιτική και τα ταμεία συνοχής. Για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, αυτές είναι οι πολιτικές ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένες πρωτεύουσες ζητούν «βαθιές» περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτών και σε όσες χορηγούνται στα κράτη μέλη για μεγάλα έργα υποδομής.
Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Günter Oettinger, δήλωσε ότι οι περικοπές στο επόμενο ΠΔΠ θα αποφευχθούν μόνο στο πρόγραμμα «Horizon 2020» και το Erasmus.
Οι υποστηρικτές της πολιτικής συνοχής τονίζουν ότι αυτή η γραμμή του προϋπολογισμού θα βοηθήσει να καταστεί η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη θα υπάρξει μόνο αν οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς ή εάν η ανταγωνιστικότητά της είναι πιο ισχυρή», δήλωσε ο υπουργός και υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, János Lazar.
Για τον γενικό γραμματέα για τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες, Alberto Nadal, η συνοχή αποτελεί παράλληλη πλευρά της εσωτερικής αγοράς.
«Όταν απελευθερώνουμε τις αγορές υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Δεν θα επωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο», εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση τα θεσμικά όργανα έχουν ήδη εξετάσει τη σύνδεση του προϋπολογισμού της ΕΕ με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.