Επειτα από οκτώ χρόνια μείωσης των χορηγήσεων
Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης για πρώτη φορά έπειτα από 8 χρόνια προσδοκούν οι ελληνικές τράπεζες το 2018. Μετά από σωρευτική μείωση των δανείων (καθαρές αρνητικές ροές) προς τον ιδιωτικό τομέα, της τάξης των 45 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 – 2017, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα επιδιώξουν εφέτος να πετύχουν αύξηση των υπολοίπων κατά 1%.
Πρόκειται για εγχείρημα φιλόδοξο, αλλά όχι ακατόρθωτο, το οποίο θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τον βαθμό βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Οπως επισημαίνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να παραμείνουν φειδωλά στη χορήγηση νέων δανείων, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η περιορισμένη πρόσβαση, μέχρι στιγμής, στις αγορές, η ανεπαρκής αύξηση της καταθετικής βάσης, αλλά και οι εκκρεμότητες των stress tests και της εν αναμονής συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άνοιγμα της κάνουλας των δανείων έως και το καλοκαίρι.
Στήριξη σχεδίων
Στη λιανική τραπεζική οι νέες χρηματοδοτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα παραμείνουν σίγουρα σε χαμηλά επίπεδα, όσο παραμένει υψηλό το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων οφειλών. Από την άλλη πλευρά, στην επιχειρηματική πίστη οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να στηρίξουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που φιλοδοξούν να υλοποιήσουν σχήματα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα και δυνατότητα παροχής εξασφαλίσεων. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά μέσα στη χρονιά και υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με ταυτόχρονη αύξηση της υγιούς ζήτησης, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.
Τα ενεργά προγράμματα
Οπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Βερελής, Senior Director στον τομέα Περιβαλλοντικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, «σημαντική βοήθεια στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών για αύξηση των δανειοδοτήσεων προσφέρουν οι συνεργασίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF), της EBRD, της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας (KFW), αλλά και του αντίστοιχου εθνικού φορέα (ΕΤΕΑΝ)».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 120 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια μέσω ευρωπαϊκών, εθνικών και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Σήμερα η Πειραιώς έχει με τους οργανισμούς αυτούς ενεργές συμφωνίες άνω του 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η διεύρυνση και η ενίσχυση των συνεργασιών μας, δημιουργώντας παράλληλα νέα και καινοτόμα προϊόντα».
Αναλυτικότερα, τα ενεργά προγράμματα είναι τα εξής:
ΕΙΒ – Loan for SMEs & MidCaps: Χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρ ήσεων (έως 3.000 άτομα) με ευνοϊκή τιμολόγηση και πόρους της ΕΤΕπ.
IfG – Institution for Growth: Συνεργασία με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) και τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) για χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης ή/και επενδυτικό δάνειο.
ΕΤΕΑΝ: Παροχή συγχρηματοδοτούμενων δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκή τιμολόγηση.
Trade Finance Facility: Προγράμματα διευκόλυνσης της πρόσβασης επιχειρήσεων στο εξωτερικό σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την EBRD.
ΟΑΕΠ Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»: Χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης με προνομιακό επιτόκιο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες στο πρόγραμμα.
EIF – COSME Loan Guarantee Facility: Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (κύκλος εργασιών μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ), με εγγύηση για το 50% του δανείου, προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.
EIF – InnovFin SME Guarantee Facility: Παρέχει σε καινοτόμες επιχειρήσεις εγγύηση για το 50% του δανείου για επενδύσεις.
Αναπτυξιακός Νόμος Ν. 4399/2016.