Δικαίωσαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει η Τράπεζα τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.), τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται τον Ιανουάριο στο 1,3% από το 1,4% του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, όμως, εξώθησαν σε αναδίπλωση τον Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που τελευταία υποστήριζε τον τερματισμό του επίμαχου προγράμματος. Λίγα λεπτά προτού δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, ο κ. Κερέ τόνιζε από το Δουβλίνο ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα συγκλίνει προς τον στόχο του 2% «μόνον πολύ σταδιακά», ενώ αναφερόμενος στις προθέσεις της Τράπεζας σχετικά με το Q.E. προσέθετε ότι «δεν πρόκειται να βιαστούμε πάρα πολύ». Παραδέχθηκε, άλλωστε, ότι «για να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή νομισματική πολιτική».
Μολονότι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα», ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι στους κόλπους της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί συναινετικό κλίμα σχετικά με το ότι «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και συνετοί, διότι δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να φτάσει στον στόχο του 2% πριν από το 2020, μολονότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,5%, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη, όμως, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει στο 8,7%. Σημειωτέον ότι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 1,7% τον Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι έχει επιβραδυνθεί στο 1,65% τον Ιανουάριο. Αναφερόμενος στα επίπεδα των επιτοκίων, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ μετά τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγοράς ομολόγων». Την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του Νταβός ο κ. Κερέ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η πρόσφατη παράταση του προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι η τελευταία.
Τα σχόλια του κ. Κερέ δημιούργησαν προσδοκίες πως η Τράπεζα θα αρχίσει να προσανατολίζεται στην έξοδο από τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεδομένης της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με δηλώσεις άλλων αξιωματούχων προκάλεσαν, άλλωστε, μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ολλανδίας και από τους γνωστούς «ιέρακες» της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να λήξει «το συντομότερο δυνατόν». Εσπευσε, ωστόσο, να ανασκευάσει αργότερα, τονίζοντας πως το επίμαχο πρόγραμμα δεν πρέπει να λήξει απότομα και χαρακτήρισε «λογικό να υπάρξει μια σύντομη περίοδος σταδιακής μείωσης». Το επίμαχο πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται πριν από τρία χρόνια έχει ήδη συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ τίτλους συνολικής αξίας 2,55 τρισ. ευρώ. Εχει οδηγήσει σε μεγάλη υποχώρηση το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης και έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής ανάμεσα στους θιασώτες της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής και στους πολέμιούς της στους κόλπους της ΕΚΤ.