Σε δύο μπλοκ χωρίστηκαν οι υπουργοί
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν σήμερα πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που εξακολουθεί να φέρει τις ουλές από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 ενώ την ακολουθεί μια φήμη ανομίας.
Σε συνεδρίασή τους στη Βουλγαρία, οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ορίζει το 2025 ως στόχο για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε την «πολύ μεγάλη απογοήτευσή» του για τον στόχο αυτό, λέγοντας πως οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν δεκτές ήδη από το 2022.
«Πιστεύω ότι το 2025 είναι πολύ αργά και αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της Ένωσης.
Η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι επίσης μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την περιοχή αυτή, στην οποία αυξάνεται η ρωσική και η κινεζική επιρροή.
«Ποιος θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι — η Κίνα ή η ΕΕ; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή ΥΠΕΞ Κάριν Κνάισλ.
Όμως η Γερμανία είναι πολύ απρόθυμη, επισημαίνοντας ελλείμματα στο κράτος δικαίου στα νεώτερα κράτη μέλη –από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Καρλ Έργιαβετς πιστεύει ότι ακόμη και ο στόχος του 2025 «δεν είναι ρεαλιστικός» και λέει πως τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους και να ανταποκριθούν στα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ήταν επίσης επιφυλακτικός. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαιτητικές», δήλωσε.